Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE SAMO 15 GODINA

Američki Vanity Fair proglasio je Putina brojem jedan na top-listi najutjecajnijih trendmakera

Arhiva Večernjeg lista
04.09.2023.
u 08:10

Iako, u današnjim uvjetima, zvuči pomalo nevjerojatno, prije samo 15 godina elitni, američki magazin, Vanity Fair, proglasio je upravo Vladimira Putina apsolutnim brojem jedan, na prestižnoj top-listi svjetske kreme i najutjecajnijih trendmakera. Tada na funkciji ruskog premijera, Putin je, iza sebe, tog rujna, 2008. godine, ostavio 99 utjecajnih, moćnih i poznatih osoba - prestigao je medijskog mogula, Ruperta Murdocha, koji je bio na drugom mjestu, te tada najmoćnije geekove na svijetu, osnivače Googlea, koji su bili treći

„Moćni Putin kontrolira medije, ruskoj je naciji vratio ponos te je vratio vanjski dug države“, navodi se u, desetljeće i pol starom članku, iz Večernjakove arhive, koji se pozabavio tadašnjim stanjem na top ljestvici trendmakera.

Na toj listi, svjetskih mislioca, predsjednika, umjetnika i drugih, koji su dovoljno utjecajni da kreiraju svjetske trendove, formiraju ukus masa i utječu na javno mišljenje, našao se tada, tri mjesta iza Vladimira Putina i suosnivač Applea, direktor Disneya i Pixara, Steve Jobs. Među prvih 10 bio je još jedan geek, osnivač Amazon-a, Jeff Bezos, koji je, pozicioniravši se na šesto mjesto, pretekao vladara Dubaija, šeika Muhammada bin Rashid al - Maktourna, ali i milijardera Romana Abramovića, koji je bio na osmom mjestu te, sada već bivši, glumačko-aktivistički par, Angelinu Jolie i Brada Pitta, koji su bili na 9. mjestu, dok je posljednja pozicija, u top 10, pripala nobelovcu i borcu za zaštitu okoliša, Al Goreu.

Iako je njen utjecaj u kreiranju svjetskih, modnih trendova neupitan, glavna urednica Voguea, Anne Wintour, tada je, na listi trendmakera, zauzela tek 64. mjesto, dok je kraljica talk showa, Oprah Winfrey, bila na, nešto bolje, 43. mjestu. Na tridesetom se našla talijanska kreatorica, Miuccia Prada, tri mjesta ispod bio je tadašnji guverner, glumac, Arnold Schwarzenegger, dok je na 36. mjestu bio pjevač, Bono Vox. Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, bio je te, 2008. godine, 25. trendmaker, dok je Steven Spielberg zauzeo visoko, 14. mjesto.

VEZANI ČLANCI: 

No, američki magazin, Vanity Fair, koji je Putina tada proglasio brojem jedan na listi svjetske kreme, bio je samo jedan u nizu onih koji su čelnog čovjeka Rusije 'počastili' laskavim titulama, nagradama i priznanjima – dobivao ih je od brojnih političara, predsjednika država te akademskih institucija. Godine 2007. ruski poslovni tjednik imenovao ga je osobom godine, a godinu dana kasnije, u glavnom je gradu Čečenije, dobio svoju aveniju – iz Avenije pobjede, glavna ulica Groznog preimenovana je, 2008., u Aveniju Vladimira Putina, a po njemu je, 2011., nazvan i do tada bezimeni vrh planinskog lanca u sustavu Tian Shan, u Kirgistanu.

Nominacija za Nobelovu nagradu za mir

Budući da je još od 1999., pa sve do danas, neprestano obnašao dužnosti predsjednika, odnosno premijera, u tih se, gotovo dva i pol desetljeća, Vladimir Putin nadobivao raznih počasti. Na popisu, koji je poprilično dug, nagrade su iz raznih krajeva svijeta, od Vietnama, Kazakhstana, Tajikistana, Saudijske Arabije, Francuska, Venezuele, Bjelorusije, Monaka, Kube, Kine te susjedne Srbije. Prije samo dvije godine, Putin je bio nominiran i za Nobelovu nagradu za mir, kako je 2021. izvijestila ruska, državna novinska agencija TASS, a prenijeli svjetski mediji.

No, dugi je popis raznih nagrada i priznanja danas, ipak, nešto kraći. Naime, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, neke su počasti, dodijeljene Vladimiru Putinu, prošle godine opozvane –počasne su doktorate, 2022., opozvali Grčka i Bugarska, a među nagradama koje su opozvane je i ona Međunarodnoga olimpijskoga odbora, „Olympic Order“.

VIDEO Isplivao stari intervju Vladimira Putina: "Mogu praštati, ali ne izdaju"

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Komentara 1

FU
Fusnota
08:15 04.09.2023.

Odličan izbor, zaboravili su dodati titulu Haaškog optuženika, velika osoba niskog rasta koja uza sav utjecaj ne smije slobodno putovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije