Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Američki Senat bez dogovora o financiranju, nastupila djelomična paraliza saveznih agencija

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli a američka je vlada tehnički ostala u ponoć bez financiranja
20. siječnja 2018. u 08:36 2 komentara 286 prikaza
Mitch McConnell
Foto: Reuters/PIXSELL

Djelomična paraliza američkih saveznih službi nastupila je u ponoć po lokalnom vremenu u noći na subotu, nakon što demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o financiranju, podijeljeni oko pitanja imigracije i sigurnosti granica.

Donald Trump burne promjene Prva godina Trumpova mandata - evo koji su ga događaji obilježili

Zasad je nemoguće predvidjeti trajanje paralize službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na obljetnicu ulaska predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Američki Zastupnički dom donio je u četvrtak kasno navečer prijedlog zakona o privremenom financiranju savezne vlade do 16. veljače, s 230 glasova za i 197 protiv, ali je prijedlog potom propao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi. Senat ima republikansku većinu  od 51 člana, ali je za prolazak prijedloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Mitcha McConnella i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera nisu uspjeli a američka je vlada tehnički ostala u ponoć bez financiranja.

Republikanci i demokrati međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Trump.

Bijela kuća objavila je priopćenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu inzistiraju demokrati.

"Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrati drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtjevima", kaže se u priopćenju Bijele kuće.

"Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne sigurnosti, vojnih obitelji, ranjive djece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima", kazala je Bijela kuća.

Mitch McConnell
1 / 11
Donald i Melania Trump

Trump je na Twitteru uputio kritiku demokratima, članovima Senata, napisavši da "oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice".

McConnell krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Schumer poziva sve na nastavak pregovora u subotu.

Kongres mjesecima pokušava dogovoriti dugoročno financiranje savezne vlade, ali mu pozornost skreće spor oko imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene financijske mjere od početka nove fiskalne godine u listopadu.

Do zadnje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana.

Trump je upozorio da će, ukoliko prijedlog zakona ne dobije zeleno svjetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.

Ključna službe ostat će raditi a one uključuju nacionalnu sigurnost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne liječničke službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, porezne službe i proizvodnju električne energije.

Trump pije vodu Liječnik Bijele kuće: Trump je zdrav k’o dren Donald Trump Gospodarstvo buja U sjeni Trumpovih tvitova ostao je ekonomski uzlet SAD-a Donald Trump Od Zapada prema Istoku Svijet, obješen o jednog moćnika, visi na tankom koncu ravnoteže
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Deleted user:

    I dalje mislim da je Predsjednik Trump najbolji predsjednik Amerike. To što se događa sa saveznim agencijama nema veze sa Trumpom nego sa ljudima koji ne žele dobro svojoj zemelji jer su to dobro predvidjeli samo za sebe.

  • Avatar Ante-Portas
    Ante-Portas:

    stetna ti godisnjica, predsjednice Trumo haha.