Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNO ZAPOVJEDNIŠTVO

Američki ministar: 'Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni'

Jim Mattis
Foto: Reuters/PIXSELL
08.08.2018.
u 07:09

Svemir je trenutačno u nadležnosti američkih zračnih snaga.

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u utorak da je "bezuvjetno" za osnivanje novog vojnog zapovjedništva za svemir, ali nije predložio stvaranje svemirski snaga poput Donalda Trumpa.

"Svemiru moramo pristupiti kao borbenoj zoni u razvoju i sigurno je da je vojno zapovjedništvo među stvarima koje možemo uvesti", rekao je čelnik Pentagona novinarima.

Američki predsjednik je u svibnju naredio osnivanje svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga, uz kopnenu vojsku, zračne snage, mornaricu, korpus mornaričkog pješaštva i obalnu stražu.

"Da bismo obranili Ameriku nije dovoljna puka nazočnost u svemiru, moramo imati prevlast u svemiru, dodao je.

Svemir je trenutačno u nadležnosti američkih zračnih snaga.

Ovaj tjedan Pentagon treba u Kongresu podastrijeti prijedloge radi izvršavanja Trumpove naredbe a po dokumentu u koji je specijalizirana mrežna stranica Defense One imala uvid, vojni dužnosnici predlažu osnivanje jedinstvenog zapovjedništva za svemir.

Mattis je rekao da je Pentagon "u svemu suglasan" s Bijelom kućom, napose s potpredsjednikom Mikeom Penceom koji je u Bijeloj kući zadužen za to pitanje.

"Radimo na tome", dodao je. "A kada je riječ o tome kako će ta organizacija izgledati, mogu vam reći da će odgovarati svrsi, još nemam odgovor na sva pitanja".

Rusija koja posjeduje svemirske snage, u nadležnosti zračnih snaga, izrazila je zabrinutost zbog Trumpovih izjava o američkoj "prevlasti" u svemiru.

SAD je potpisnik Ugovora o vanjskom svemiru iz 1967. koji zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u svemiru i samo dopušta korištenje Mjeseca i drugih nebeskih tijela u miroljubive svrhe.

Ključne riječi

Komentara 3

TE
Teuta
12:50 08.08.2018.

Amerikanci temeljem istih prava koje imaju i Hrvati, primjerice (samo s jednom razlikom: oni su tehnicki i tehnoloski osposobljeni za takve "akcije") proglasavaju svemir svpjom kontroliranom zonom a nasi politicari ? Poradi neznanja (ne bih ja rekla da je to "dodvoravanje" ili "bojazan" pred "packama iz EU") izbjegavaju proglasti iskljucivi gospodarski pojas e kako bi svojim gradjanima omogucili da zive od resursa svoga teritorija. Ne srame se izici pred vlastite gradjane tvrdeci da to "njima ionako ne treba". Anno Domini 2018.

RA
ranko75
09:45 08.08.2018.

Ludilo ce se prosiriti i na svemir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije