Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jim Mattis

Američki ministar obrane najavio mogućnost vojne intervencije prema Sj. Koreji

Jim Mattis
Foto: Reuters/Pixsell
19.09.2017.
u 07:20

Bilo kakav sukob na korejskom poluotoku lako bi mogao rezultirati krvoprolićem koje nije viđeno od Korejskog rata

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u ponedjeljak kako postoji mogućnost vojnih intervencija prema Sjevernoj Koreji, koje bi mogle poštedjeti glavni grad Južne Koreje Seul od brutalnog protunapada, ali je odbio reći o čemu se radi i uključuje li to uporabu smrtonosne sile.

Bilo kakav sukob na korejskom poluotoku lako bi mogao rezultirati krvoprolićem koje nije viđeno od Korejskog rata (1950.-1953.), u kojem je živote izgubilo više od 50.000 Amerikanaca i milijuni Koreanaca, a sukob je završio oružanom intervencijom a ne mirovnim sporazumom.

Seul je u dometu vojske Sjeverne Koreje, za koje se vjeruje da, osim nuklearnog i konvencionalnog oružja, ima i značajan kemijski i biološki arsenal.

Upitan postoji li bilo koja vojna opcija koju Sjedinjene Države mogu poduzeti prema Sjevernoj Koreji, a da se riziku ne izloži Seul, Mattis je odgovorio potvrdno dodavši kako ne želi ulaziti u detalje.

Unatoč uzavreloj retorici u SAD-u i Sjevernoj Koreji, dosad nije bilo pozicioniranja američkih vojnih snaga koje bi upućivalo na neposredni vojni sukob.

Mattis je izjavio kako vjeruje u diplomaciju i sankcije kojima se vrši pritisak na Pyongyang.

Komentara 9

JD
john.drum.501
08:49 19.09.2017.

Laž. Naslov je izmišljen i u tekstu jednostavno toga nema.

DU
Deleted user
13:46 19.09.2017.

Ako bi pokrenuli sukob sigurno bi se umiješala Kina i Rusija. Nije to Libija gdje će amer slobodno bombardirati zemlju bez kazne. Tako da bi žrtava moglo biti mnogo više čak i na američkom tlu.

SS
sokac sa drave
11:45 19.09.2017.

Sjeverna Koreja je odgovor Rusije uz saveznike Kinu i Indiju na Americko vojno okruzivanje sa raketama od Ukrajine Baltickih zemalja Rumunije.Na ovu prijetnju oni nagovjestavaju Johnu Wajneu da se i njih moze dohvatiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije