Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kontroverzni stavovi

Američki lobist: Ivi Sanaderu nije se trebalo suditi

ivo sanader (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
25.04.2012.
u 16:28

Jackson je istaknuo da je kriminalizacija prve generacije tranzicijskih političara \'\'greška\'\' te da zasluge bivšeg premijera Sanadera za Hrvatsku daleko nadmašuju zloupotrebe za koje je optužen

Američki republikanski lobist i bivši pripadnik obavještajne službe Bruce P. Jackson smatra da bez Ive Sanadera Hrvatska ne bi bila u NATO-u ni na pragu ulaska u EU pa je njegovo procesuiranje pogreška, piše Novi list.

U svom obraćanju na Radiju Slobodna Europa Jackson je istaknuo da je kriminalizacija prve generacije tranzicijskih političara ''greška'' te da zasluge bivšeg premijera Sanadera za Hrvatsku daleko nadmašuju zloupotrebe za koje je optužen.

– Iskreno govoreći, ja ne bih procesuirao Sanadera. Blisko smo surađivali. Svi su znali koliko je HDZ problematična stranka. Ona je bila čistija na vrhu, zahvaljujući Sanaderu, nego na nižim razinama – objasnio je lobist kojega ''ne vrijeđa činjenica što mnogi u Hrvatskoj dio novca zarade 'sa strane'''. Jackson drži da takav prijestup nije grijeh.

Ovaj utjecajni republikanac trenutačno je na čelu Projekta za demokracije u tranziciji, sa sjedištem u Washingtonu, koji zagovara ekspanziju NATO-a i euroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana i Turske, a prethodno je radio u investicijskoj banci Lehman Brothers. Jedan je od vodećih lobista u širenju NATO-a na zemlje srednje i istočne Europe, a sudjelovao je i u okupljanju europske ''koalicije voljnih'' u potpori za američki napad na Irak.

Novi list ističe da njegove najnovije izjave o Sanaderu i Hrvatskoj treba shvatiti kao mišljenje određenih republikanskih krugova, a nikako ne kao mišljenje aktualne demokratske administracije SAD-a.

 

Komentara 53

KA
Kakma
19:06 26.04.2012.

Koliko je dobio,taj budala,za ovu izjavu?Nesto glupljega nisam mogao ni zamisliti.

NI
niko36
17:49 25.04.2012.

Sta li o ovome vrsnom lobisti misle sami Amerikanci?

RO
rotten
19:45 25.04.2012.

Jedini političar koji je za nešto zaslužan i kojem treba svaki dan sviječu zapaliti je dr. F.Tuđman...ovi ostali nisu političari nego su pijavice koje sišu krv (pare) iz napačenog naroda ove države i umjesto da im pomažu oni su teret ovoga društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije