Naslovnica Vijesti Hrvatska

Američki general podupire iranski nuklearni sporazum

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je više puta da će se povući iz sporazuma ako taj dokument ne bude popravljen, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.
13. ožujka 2018. u 18:59 2 komentara 252 prikaza
Joseph Votel
Foto: Reuters/PIXSELL

Visoki američki vojni zapovjednik, general Joseph Votel, rekao je u utorak da podupire nuklearni sporazum s Iranom je taj dokument imao ključnu ulogu u ograničenju nuklearnog programa Islamske Republike Iran kojoj predsjednik Donald Trump prijeti razvrgnućem ako se sporazum ne poboljša.

Iranska balistička raketa PORUKA SAD-U I EUROPI Iran će samo pod ovim uvjetom pregovarati o svojim balističkim projektilima

Sporazum je ograničio jednu od glavnih prijetnji iz Irana, rekao je general Votel, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američke vojske na saslušanju pred Odborom oružanih služba u Senatu

Ako se sporazum JCPOA razvrgne, "tada ćemo morati nekim drugim načinom rješavati program nuklearnog oružja", rekao je general koristeći kraticu (Joint Comprehensive Plan of Action, Sveobuhvatni združeni akcijski plan).

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je više puta da će se povući iz sporazuma ako taj dokument ne bude popravljen, prvenstveno tako da se ukine ograničenje o trajanju sporazuma od deset godina.

Na pitanje zastupnika slaže li se s ministrom obrane Jimom Mattisom i zapovjednikom združenog stožera generalom Josephom Dunfordom u stajalištu o tom pitanju, Votel je odgovorio "Dijelim njihovo stajalište".

Mattis je lani rekao da bi SAD trebao ostati u sporazumu sve dok se ne dokaže da ga Teheran ne poštuje, jer je to u američkom interesu.

General Dunford je rekao da Iran poštuje sporazum i upozorio da bi američka odluka o povlačenju drugim nacijama signalizirala da nije dobro sklapati ugovore sa Sjedinjenim Državama.

Propast iranskog nuklearnog sporazuma bio bi "veliki gubitak", upozorio je nedavno predsjednik UN-ove agencije za nadzor nuklearnog oružja. 

Trump upozorava da sporazum ne obuhvaća iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje. 

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran tvrdi da nuklearni program razvija u civilne svrhe, on poštuje ograničenja, ali je zadnjih tjedana izrekao niz upozorenja na račun Washingtona. Tako je u ponedjeljak rekao da bi mogao brzo početi obogaćivati uranij na višu razinu ako SAD odluči raskinuti ugovor.

Američki predsjednik Donald Trump Raketni program Washington uvodi sankcije protiv pet iranskih industrijskih grupacija Prosvjedi u Iranu 3700 UHIĆENIH Izašli službeni podaci o broju ubijenih na prosvjedima u Iranu Mohammad Javad Zarif TEHERAN Iranski ministar: 'Američka vojna politika prijetnja je čovječanstvu'
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

  • trabant7:

    Samo daj, dosta mi je tog Donald patka.

  • Nepokolebljiv:

    Jos jedan vojni karijerista s mocnim zastitnikom koji ga je vukao dalje nego je sposobnost dozvoljavala. Mehanizam napredovanja nesposobnih radi tako da se netko jednom prevari i ne videci da se radi o nesposobnjakovicu da unaprijedi. Poslije, da ne eksponira ... prikaži još! svoju pogresku onaj tko je promovirao nesposobnog ga stalno vuce za sobom pa tako skriva svoju gresku. Ukratko jos jedan Wesley Clark.