Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA SAD-U I EUROPI

Iran će samo pod ovim uvjetom pregovarati o svojim balističkim projektilima

Iranska balistička raketa
Foto: Reuters/PIXSELL
03.03.2018.
u 21:37

Iran je prihvatio ograničenja na svoj nuklearni program, za koji tvrdi da ima isključivo miroljubive svrhe, ali je opetovano odbio razgovarati o svojem programu projektila

Iran neće pregovarati o svojim balističkim projektilima sve dok Sjedinjene Države i Europa ne demontiraju svoje nuklearno oružje i projektile dugoga dometa, rekao je u subotu visoki iranski vojni dužnosnik.

Neovisno o tomu Iran je potvrdio kako se iranski ministar vanjskih poslova susreo s bivšim američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem na rubu Münchenske sigurnosne konferencije prošli mjesec. Magazin The New Yorker je ranije izvijestio kako je Kerry pozvao Teheran da se ne povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015. unatoč napetostima s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iran je prihvatio ograničenja na svoj nuklearni program, za koji tvrdi da ima isključivo miroljubive svrhe, ali je opetovano odbio razgovarati o svojem programu projektila na što pozivaju Sjedinjene Države i europske zemlje.

"Uvjet za pregovore o iranskim projektilima je uništenje nuklearnog oružja i projektila dugoga dometa Sjedinjenih Država i Europe", rekao je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Masoud Jazayeri prema navodima državne novinske agencije IRNA.

Iran tvrdi kako je njegov program projektila obrambeni te da nije povezan s teheranskim sporazumom iz 2015. sa svjetskim silama koji je doveo do ukidanja sankcija protiv te zemlje.

Europske sile i Iran su započeli razgovore o ulozi Teherana na Bliskom istoku i ponovno će se sastati u Italiji ovoga mjeseca kao dio napora da se dokaže Trumpu da udovoljavaju njegovim zabrinutostima zbog nuklearnog dogovora iz 2015.

U petak je The New Yorker izvijestio kako je tijekom jednoga sastanka, za koji kaže da su na njemu bili i drugi sudionici u nuklearnom sporazumu, "Kerry potiho pozvao Irance da ne odbacuju sporazum ili krše njegove uvjete što god učinila Trumpova administracija".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi, kako navodi IRNA, je rekao da se ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif "uvijek sastaje na rubu takvih međunarodnih summita s osobama i elitama koji sudjeluju ...u okviru očuvanja iranskih interesa".

Zarif se na rubu sigurnosne konferencije u Münchenu susreo s "Johnom Kerryjem i Ernestom Monizom, ministrom vanjskih poslova i energetike u prethodnoj američkoj vladi, koji imaju kritički stav prema politikama Trumpove administracije", rekao je Qasemi.

Pogledajte i galeriju: Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu!

Iranska balistička raketa
1/12
Ključne riječi

Komentara 11

PL
@ploto@
00:16 04.03.2018.

Ne brinite se za Iran.Imaju oni moćne saveznike.

TO
Toni70
19:19 04.03.2018.

Iran je popušio kao Irak ; ako ne ide u NATO 2 sa Rusima na vrijeme i sa voljom !Nisu ni svjesni to im slijedi Garantirano ... Sadam je dao isto totalne kontrole kontrolore pod krevetom u palačama su tražilili otrove i atomsko tobože .. Pa je i pristao na to i pilo je rakete SKUD kao lud i na kraju ga objesiše pobjednici ( BUŠ ) i to na sami Ramadan . Isto slijedi i ovima ne naoružanima ... Zašto se ne našale sa Rusima da ih ubijede da se riješe atomskog skupog naoružanja . Putin zna koji je pravi put za sigurnost . Samo što bolje i više tako se sloboda piše. Eskadrilom !

RO
robertbruckner
14:26 04.03.2018.

Je Iran je problem ali vrijedi ono sta je jednom rekao francuski prezident Sirak: sta ce iranu atomska bomba, protiv koga da je upotrebe i ako je upotrebe bili bi zbrisani zauvjek sa kugle zemaljske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije