Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u new yorku

Američki enolozi kušali hrvatskih vina u društvu ministra Lorencina

hrvatska vina,New York,Darko Lorencin
Foto: Ministarstvo turizma
1/4
25.02.2015.
u 15:54

Na događaju je sudjelovalo oko 500 vinskih stručnjaka, predstavnika medija, distributera, ugostitelja i turoperatora, što je potvrdilo veliki interes za hrvatskim vinima

Ministar turizma Darko Lorencin i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić sudjelovali su jučer na predstavljanju hrvatskih vina u Astor centru u New Yorku. Događaj je organiziralo Udruženja vinarstva pri HGK s ciljem približavanja Hrvatskih vina američkoj publici, ali i privlačenju potencijalnih investitora iz SAD-a u proizvodnju naših vina, napominje Ministarstvo turizma.

Uz predstavljanje posebnosti četiri hrvatske vinogradarske regije i najbolja vina s brojnim međunarodnim odličjima naših vinarija, održane su i dvije Masterclass radionice – ''Taste Croatia. Discover Croatia“ i ''American Winemakers who fell in love with Blue Adriatic“. Američki enolozi na njima su mogli kušati naša vina koja preizvode Agrolaguna, Badel 1862, Benmosche Family Vineyards, Bibich, Degrassi, Feravino, Galić, Grgić Vina, Korak, Korta Katarina, Kozlović, Krauthaker, Lagradi, Markus, Matošević, Miloš, PP Orahovica, Rizman, Rota vina, Saints Hills, Stina Vino, Suha Punta, Vinogradi Volarević, Zigante i Zlatan Otok.

Na događaju je sudjelovalo oko 500 vinskih stručnjaka, predstavnika medija, distributera, ugostitelja i turoperatora, što je potvrdilo veliki interes za hrvatskim vinima.

- Hrvatska ima vrlo bogatu eno-gastro ponudu, koja uključuje kvalitetna i vrhunska hrvatska vina koja se danas proizvode diljem cijele zemlje i na koja smo veoma ponosni. Upravo bogatstvo domaće eno-gastro ponude turisti u raznim istraživanjima ocjenjuju kao jednu od komparativnih prednosti Hrvatske pred ostatkom Mediterana - napomenuo je ministar te dodao kako upravo ovakvi projekti vode povećanju prepoznatljivosti Hrvatske i njenih vina na vrlo zahtjevnom i velikom američkom tržištu.

Foto: Ministarstvo turizma

Kasnije tijekom dana, Lorencin i Ivičić sastali su se i s predstavnicama Delte, jedne od najvećih aviokompanija u SAD-u, s kojima su razgovarali o mogućnostima uspostave direktnih avio linija prema Hrvatskoj. Ministar Lorencin nada se da će upravo gosti iz SAD-a popunjavati kapaciteta u pred i posezoni. Iskazao je interes za pregovore oko uvođenja direktne linije iz New Yorka ili Chicaga za Zagreb jer bi to pozitivno utjecalo na povećanje turističkog prometa prema Hrvatskoj.

Nakon New Yorka, Lorencin i Ivičić putuju u Kanadu gdje će sudjelovati na svečanom predstavljanju izravne avio linije Toronto – Zagreb, koju od lipnja ove godine uvodi Sky Greece Airlines. Događanje će se održati sutra u Baqka Gallery Cafe. Tijekom boravka u Torontu ministar i direktor će se također susresti s glavnim turoperatorima i agentima.

>>Lorencin i Ivičić u njujorškom restoranu ugostili 50-tak uzvanika

>>Hrvatske vinarije na sajmu u Beogradu

Komentara 4

SV
svitilnik
17:33 25.02.2015.

Pozitivno za gospodina ministra. Nadamo se da će se i drugi ministri okrenuti više k zapadu i zapadnim tržištima koja su stabilnija, sigurnija, uređenija i bogatija. No tamo se može uspjeti samo s dobrom kvalitetom i promičbom. Bez toga se teško probiti na ta tržišta no kad se uspije onda je zajamčen dobar prihod a što je najvažnije imaš sigurnost u poslu

RO
rococod
02:40 28.07.2015.

Ja sam sam probo uvoziti vina iz Hrvatske u USA. Problem je u cijeni i kolicini. Hrvatski proizvodjaci su nudili vina naveliko po cijenama visim od trgovinskih cijena na malo u USA. Kvaliteta za neka vina je bila dobra, za neka vina ispod prosjecna. Cijene vecinom vise od konkurencije. U USA se prodaju vina iz cijelog svijeta. Po mojoj procjeni najbolja su domaca vina iz Californije, Washingtona i Oregona. Vina iz Cilea su vecinom odlicna, Australija ima super crna i bijela vina, Neka crna i bijela Francuska vina su dosta dobra, Talijanska i portugalska vina su medju losijim vinima. Ali ih prodaju jako jeftino pa se nesto proda. Grcka vina su uzasna. Svako Grcko vino koje sam probo je bilo za razlit u sudoper. Par puta sam naso nas Dingac Plavac po razumnim cijenama. Nije tolko dobar da vrijedi $13.00. Za manje od $10 mozete naci puno vina koja su kvalitetnija i imaju bolji ukus. Drago mi je viditi da domaci proizvodjaci zele na Americko trziste i nadam se da ce naci nacina da smanje cijene i poprave kvalitetu. U USA trziste vina ispod $10 za 750 ml flasu je najveci segment. $10 do $20 je segment gdje se proda dosta flasa vina ali daleko je manji od ispod $10. Preko $20 do $50 po flasi su skupa kategorija vina i ako vina nisu vrlo specijalna i odlicna prodaja je mala. Iznad $50 po flasi vina je vrlo mala specijalizirana kategorija za specijalna i izuzetna vina. Hrvatska vina bi imala najvise sanse u najvecoj kategoriji (ispod $10) ili $10 do $20 kategoriji.

RA
RafaelBoban1970
16:58 25.02.2015.

Bravo za Lorencina , potez hvale vrijedan , a sigurno ima i buducnost jer americka vina nisu ni za noge oprati dobra ! No pomalo sam zabrinut da ce ga Seks tuziti sudu za povredu ljudskih prava posto i njegaa nije poveo na put :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije