Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTUP TAJNIM PLANOVIMA

Američki dužnosnik tvrdi: 'U prvim danima ruskog napada poginulo bi desetak tisuća građana'

Foto: REUTERS/MAXAR TECHNOLOGIES
1/8
21.02.2022.
u 12:08

Američki državni tajnik Anthony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naći će se u četvrtak, te se očekuje kako će jedna od tema biti upravo sastanak Bidena i Putina.

Ruski planovi napada na Ukrajinu uključuju i 'snažan intenzitet vatre' u kojem bi moglo poginuti 'desetak tisuća građana' u prvim danima konflikta, izjavio je anonimni američki dužnosnik za New York Times.

Većina stručnjaka navodi kako je ukrajinska vojska puno bolje opremljena nego što je bila prije osam godina i očekuje se da bi mogla žestoko uzvratiti. Borbe bi mogle trajati tjednima, prije nego što se to pretvori u gerilski rat.

I dok se predviđa što bi potencijalno moglo dogoditi, poznato je da je došlo do premještanja ruskih snaga i to nekoliko kilometara od ukrajinske granice. Tenkovi, kamioni i artiljerija snimljeni su četiri km od ukrajinskog teritorija u ruskoj regiji Begorod, a satelitske snimke otkrivaju konvoje i postrojbe na području sela Soloti i grada Valuykija.

FOTO: Satelitske snimke: Novo grupiranje ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom

1/5

Diplomacija se i dalje nastavlja unatoč prijetnji. Američki predsjednik Joe Biden pristao je na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je dogovorio francuski predsjednik Emmanuel Macron, no Biden je naveo da do sastanka će doći ako u međuvremenu ne dođe do rata

- Prerano je govoriti o ikakvim specifičnim planovima za organiziranje bilo kakvog samita - izjavio je jutros glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, navodeći kako nema konkretnih planova za sastanak, navodi Daily Mail.

Američki državni tajnik Anthony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naći će se u četvrtak, te se očekuje kako će jedna od tema biti upravo sastanak Bidena i Putina.

Dodatni razlog za zabrinutost predstavljaju i događanja sjeverno od Ukrajine. Naime, zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije koje su trebale završiti ove nedjelje produžene su do daljnjega, što znači da će na toj strani ukrajinske granice ostati 30 tisuća vojnika zajedno s balističkim projektilima, topništvom i tenkovima.

Pogledajte kako su izgledale vojne vježbe Rusije i Bjelorusije

1/11

- Bit će tamo koliko dugo je to potrebno - izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, prenosi New York Times.

Pratite OVDJE što se događa oko ukrajinske krize.

 

Komentara 4

BI
billynik
14:39 21.02.2022.

Kad počinje taj rat, pa nije valjda da Amerikanci j stari Joe svakodnevno obmanjuju cijeli svijet?

MP
miroslav.petkovic.7564
12:40 21.02.2022.

Rat se moze lako zauzta it US neutralna nema istaliranje raketa.Tusi su poslali dokumente sto Ameri trebaju ucinit i to je yo..Koliko ce ostat vojska u Bjelorusiji oni su saveznici koliko i ameri u svojin saveznican..Lukasenko je reka da ce vecinu oruzja kupit zto su ruzi dotrali..Vjerovatno dobit ce vecinom dzabe.

PR
prokurator
13:11 21.02.2022.

lako je moguće i da bi ukrajinci razbili vojno nadmoćne ruse. evo zašto: 1) osposobljenih osoba za oružje u ovom trenutku imaju milijun a naoružavaju se već 8 god. 2) žele rusima vratiti, od genocida 30-ih, do otimanja krima, i još puno toga, 3) primjera pobjede osvajača na tuđem teritoriju u povijesti ima na prste jedne ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije