Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK KRIZE U UKRAJINI

SAD tvrdi da Rusija ima popis Ukrajinaca koje planira ubiti. EU: Nije vrijeme za sankcije

Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.02.2022.
u 14:23

Do dogovora o summitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Macrona, Bidena, Putina i britanskog čelnika Borisa Johnsona

Predsjednik SAD-a Joe Biden ustvrdio kako vjeruje da je "Rusija odlučila zasigurno napasti Ukrajinu", a američke obavještajne službe imaju informacije koje potvrđuju da su ruskim zapovjednicima izdane naredbe za napad na Ukrajinu. Kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin pristali su na summit. 

Tijek događaja pratite uživo: 

14:20 - Ukrajinski ministar za infrastrukturu rekao je u ponedjeljak da je više od 10 zrakoplovnih kompanija prilagodilo red letenja za Ukrajinu zbog napetosti s Rusijom, ali je naglasio da su ukrajinski koridori i dalje otvoreni i da je zračni promet siguran.

Njemačka Lufthansa objavila je da od ponedjeljka ukida letove za Ukrajinu, pridruživši se KLM-u koji je već suspendirao letove.  Skandinavski SAD isto je tako suspendirao tjedne letove, a AirFrance je odlučio otkazati letove u utorak između Pariza i Kijeva "iz opreza".

"Ova otkazivanja letova niza stranih zrakoplovnih kompanija diktira isključivo informacijsko pogoršanje situacije, a ne stvarne promjene u sigurnosti letenja", rekao je novinarima ministar Oleksander Kubrakov.

Nije imenovao kompanije o kojima je riječ, ali je rekao da "država radi na tome da zamijeni otkazane letove". 

Ukraine International Airlines (UIA) je po ministru već otvorio prodaju karata i povećao broj letova od Kijeva do Muenchena i Ženeve koje više ne  osigurava Lufthansa. 

Dvije ukrajinske zrakoplovne kompanije prošli su tjedan objavile da imaju problema u dogovaranju osiguranja za neke od svojih letova nakon što je SAD upozorio da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku. Najveća ukrajinska kompanija rekla je da su joj osiguravatelji ukinuli osiguranje za neke zrakoplove koji prometuju unutar zemlje.

Ukrajina
1/5

14:10 - Europska unija neće za sada uvesti sankcije Rusiji, kazao je u ponedjeljak šef europske diplomacije Josep Borrell, odbacujući pozive Kijeva za uvođenjem sankcija kako bi se spriječio rat, umjesto uvođenja sankcija nakon moguće invazije.

Zapadne zemlje strahuju da je koncentracija ruskih postrojbi uz granicu s Ukrajinom uvod u invaziju, što Moskva odbacuje. SAD i njegovi europski saveznici poručili su da će Moskvi nametnuti oštre sankcije u slučaju napada na Ukrajinu, a Kijev traži da se sankcije uvedu odmah.

"Očekujemo odluke", kazao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u Bruxellesu prije obraćanja redovnom sastanku europskih ministara vanjskih poslova.

"Vjerujemo da postoje dobri i legitimni razlozi da se sada uvede barem dio sankcija kako bi se pokazalo da je Europska unija spremna djelovati, a ne samo govoriti o sankcijama", dodao je.

Ministri EU-a podržali su paket financijske pomoći za Ukrajinu od 1, 2 milijardi dolara, koji je najavljen prošloga mjeseca, a također su se načelno složili s dugogodišnjim ukrajinskim zahtjevom za slanje male misije vojnih instruktora.

Oni bi trebali biti  ispomoć u obuci ukrajinskih časnika. Litavski ministar vanjskih poslova kazao je da bi Europskoj uniji kao okidač za sankcije trebali poslužiti i drugi postupci osim invazije jer Ukrajina već trpi gospodarske i druge posljedice ruskog gomilanja snaga na granici.

"Postoje određene stvari koje su već počele. One imaju svoju cijenu i trebale bi zahtijevati odgovor", rekao je novinarima u Bruxellesu Gabrielius Lansbergis.

Šef litavske diplomacije zatražio je i uvođenje dodatnih sankcija Bjelorusiji zbog ruskih postrojbi na njenom teritoriju, kao i zatvaranje rupa koje Minsk koristi za izvoz nafte i potaše. Međutim, šef europske diplomacije Josep Borrell i neki od prisutnih ministara vanjskih poslova jasno su poručili da Unija ne namjerava za sada uvesti sankcije Rusiji.

Borrell je novinarima kazao da će sazvati posebni sastanak za dogovor o sankcijama "kada za to bude trenutak".

Trenutno Europska unija podržava posljednje pokušaje dogovaranja daljnjih sastanaka, kazao je Borrell, nakon što je Pariz objavio da su američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno pristali održati samit o Ukrajini.

"Sastanci na vrhu, na razini čelnika, na razini ministara, bez obzira na format, neovisno o načinu razgovora, prijeko su potrebni kao pokušaj izbjegavanja rata", rekao je Borrell.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock optužila je Rusiju za "neodgovorno" postupanje prema civilnom pučanstvu u istočnoj Ukrajini te je apelirala na Moskvu da se vrati za pregovarački stol.

10:50 - Kremlj je priopćio kako predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i Joe Biden mogu bilo kad telefonski razgovarati ili se susresti, no da još nema konkretnih planova o njihovom sastanku. 

Tenzije na istoku Ukrajine rastu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, no dodao da su diplomatski kontakti i dalje su aktivni. On je rekao da će se Putin uskoro na posebnoj sjednici obratiti ruskom sigurnosnom vijeću. 

Peskov je rekao i kako su američki medijski napisi o ruskoj listi Ukrajinaca koje žele zatočiti i ubiti nakon invazije „apsolutna laž”

Upozorenje američkog veleposlanstva Amerikancima u Rusiji da se pripreme na odlazak iz zemlje opisao je „veoma neuobičajenim”. 

Veleposlanstvo je u nedjelju upozorilo na prijetnje napada na trgovačke centre, željezničke i podzemne postaje, uključujući u Moskvi, Sankt Peterburgu i gradovima blizu ukrajinsko-ruske granice.

08:48 - Sjedinjene Države obavijestile su Ujedinjene narode da imaju informacije koje pokazuju da Moskva sastavlja popis Ukrajinaca koji će "biti ubijeni ili poslani u logore nakon vojne okupacije", navodi The Washington Post.

- Željela bih skrenuti vašu pozornost na uznemirujuće informacije koje ukazuju na to da se planira kršenja ljudskih prava - stoji u pismu Bathshebe Crocker, američke veleposlanice u Ujedinjenim narodima. 

Dodaje se i kako Bidenova administracija ima informacije koje ukazuju na to da će ruske snage vjerojatno koristiti "smrtonosne mjere” za suzbijanje mirnih prosvjeda.

Kremlj je zanijekao da planira invaziju na Ukrajinu i optužio Sjedinjene Države i zapadne vlade za širenje dezinformacija kako bi destabilizirali regiju.

07:10 - Pobunjenici na istoku Ukrajine koje podržava Rusija izvijestili su u ponedjeljak da su dva civila ubijena u granatiranju od strane ukrajinskih vladinih snaga, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

RIA je citirala predstavnike samoproglašene Luganske narodne republike koji su rekli da se granatiranje dogodilo kasno u nedjelju.

Kijev i pobunjenici, koji su u ratu posljednjih osam godina, optužuju jedni druge za sve češće kršenje primirja tijekom posljednjih nekoliko dana i korištenje teškog naoružanja poput minobacača i topništva.

Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, kaže da je zabrinuta zbog povećanja neprijateljstava.

07:05 - Satelitske slike pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je u nedjelju američka tvrtka Maxar Technologies, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Reuters.

Nova aktivnost zamijećena je nakon što je Rusija produžila vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju, pojačavajući strah među zapadnim silama od neposredne ruske invazije Ukrajine.

Nova aktivnost predstavlja promjenu obrasca prethodno uočenog raspoređivanja borbenih skupina, tenkova, oklopnih transportera, topništva i opreme za podršku, navodi se u priopćenju Maxara. Zapad tvrdi da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu dok Rusija odbacuje te optužbe.

06:48 - Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin načelno su pristali na summit o Ukrajini na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, objavljeno je u ponedjeljak rano ujutro. 

Ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona priopćio je kako je dvojici predsjednika predložio summit o "sigurnosti i strateškoj stabilnosti u Europi".

Bijela kuća je u priopćenju navela kako je Biden načelno prihvatio sastanak ali samo ako ne dođe do invazije. "Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. Reakcija Kremlja u ponedjeljak rano ujutro još nije stigla. 

Do dogovora o summitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Macrona, Bidena, Putina i britanskog čelnika Borisa Johnsona. Detalji summita još nisu poznati a Macronov ured i Bijela kuća priopćili su da će njegov sadržaj razraditi američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom njihovog predstojećeg sastanka planiranog za 24. veljače.

Vijest o summitu dolazi nakon tjedan dana pojačanih napetosti potaknutih gomilanjem ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Ruske snage raspoređuju se od kraja prošle godine za što zapadne zemlje tvrde da je uvod u invaziju. 

Živci su se dodatno popustili kada je bjelorusko ministarstvo obrane objavilo da će Rusija produžiti vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju. Činilo se da satelitske slike pokazuju nova raspoređivanja ruskog naoružanja i trupa u blizini Ukrajine.

VIDEO: Rusi: Granatirana su naselja u Donjecku i Lugansku. Ukrajinci: Pogodili su dječji vrtić.

 

Komentara 36

Avatar Asterix
Asterix
08:48 21.02.2022.

Ako nikome nije do rata i svi su protiv rata ajmo ukinuti vojske, romi pokupe staro željezo i stvar riješena.

Avatar kozorog
kozorog
07:10 21.02.2022.

krivo intoniran članak, zapad naoružava ukrajinu, dozvoljava da izbjegava obveze iz minska I i II, bez posljedica, a rusiju, koja nema nikakve obveze, se optužuje za eskalaciju nasilja. niti jedan novinar nije bio na prvoj crti, ali bezočno lažu o ruskoj agresiji, bez ijednog dokaza. nitko nije uočio ključnu razliku o pristupu problemu, iza ruskih obavijesti, izjava, stoje imenom i prezimenom ljudi, dok iza američkih izjava stoje tzv. visoki neimenovani dužnosnici. biden u jednoj rečenici kaže dvije suprotne stvari. što je i normalno za bolesnu osobu, al baš na tom položaju, e to nije normalno. nego, kad će amer otići iz sirije? znate, one zemlje u kojoj ima postrojbe, u kojoj je okupirao naftna i plinska polja, u kojoj napada regularnu vojsku..?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:54 21.02.2022.

Nevjerojatno kako se uporno šire laži uz pomoć medija. Eto i Johnson je čuo od Bidena da će Rusi sigurno napasti, kao što je svojevremeno i Blair čuo od Busha za bojne otrove u Iraku. Sreća pa Francuska i Njemačka shvaćaju razmjere i pogubne rezultate ove prljave igre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije