Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMIRI U SAD-U

Američki aktivist: Srušimo rasistički prikaz bijelog Isusa

Police Protest Encampments grow in New York City
Foto: SMXRF/PA Images/PIXSELL
1/4
27.06.2020.
u 20:58

Kršćani i konzervativci ljutiti su na pokret Životi crnaca vrijede zbog radikalnih izjava i rušenja kipova svetaca

Američki prosvjednici i aktivisti protiv rasizma posljednjih su dana vrlo žestokom retorikom protiv pojedinih simbola kršćanstva uzrokovali popriličnu ljutnju među tamošnjim konzervativcima i vjernicima.

Nakon vala antirasističkih prosvjeda koji su pogodili Ameriku u posljednjih mjesec dana nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je potkraj svibnja policajac Derek Chauvin u Minneapolisu ugušio koljenom, aktivisti su nastavili verbalnu bitku protiv spomenika, institucija i praksi koje smatraju rasističkima.

‘Razbijte murale, vitraje...’

Najveću je kontroverzu podigao aktivist pokreta Životi crnaca vrijede (“Black Lives Matter”) Shaun King koji je početkom ovog tjedna na Twitteru napisao da su slike bijelog Isusa, koje se mogu vidjeti u zapadnom svijetu, jedna od formi “bjelačke supremacije” (pojam koji se u Americi koristi za označavanje rasističkih bijelaca koji svoju rasu vide kao bolju od drugih, poglavito od crne).

Isus je živio na Bliskom istoku i King misli da bi prikazi njega trebali biti tamnije boje kože.

“Da, mislim da se kipove bijelog Europljanina za kojeg tvrde da je Isus također mora srušiti. Oni su forma bjelačke supremacije. Oduvijek su to i bili. U Bibliji, kada se Isusova obitelj željela sakriti, pogodite kamo je otišla? U Egipat, ne u Dansku. Sve ih (kipove i prikaze, nap. a.) treba srušiti!”, napisao je King na Twitteru te dodao: “Sve murale i vitraje bijelog Isusa, i njegove europske majke, i njihovih bijelih prijatelja treba srušiti. To je užasna forma bijele supremacije koja je stvorena kao alat opresije. Rasistička propaganda. Sve treba srušiti”.

Kinga su konzervativci žestoko kritizirali, a neki su mu poslali i prijetnje smrću. I američki je predsjednik Donald Trump, osluškujući teren na kojem se odvija kulturni rat u kojem on želi pobijediti, rekao da će prosvjednici, koji posljednjih mjesec dana ruše spomenike diljem SAD-a, sada željeti srušiti Isusove kipove te će on potpisati uredbu kojom će ih žestoko kažnjavati.

– Sada gledaju (koga će sljedećeg srušiti, nap. a.) Isusa Krista, gledaju Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona – rekao je američki predsjednik.

Konzervativni je Fox News pak čitateljima na svom portalu ukazao na to da je tijekom povijesti bilo uobičajeno da se Isusa prikazuje sličnog lokalnom stanovništvu. Na primjer, piše Fox, u Etiopiji ga se još prije tisućljeća i pol prikazivalo kao crnca, a neka društva na Dalekom istoku prikazuju ga kao azijata.

Lijevi dnevnik Washington Post objavio je pak u četvrtak kolumnu “Kako je Isus postao tako bijel” u kojoj čitateljima opisuje da je za sliku Krista kao bijelca uvelike zaslužan američki religiozni slikar Warner Sallman koji ga je u prvoj polovici 20. stoljeća oslikao kao bijelca s dugom plavom kosom.

Svetac ili ugnjetavač?

Nije ovo jedina kontroverza na kojoj se preko nišana gledaju vjernici i prosvjednici. U Kaliforniji su tijekom proteklog vikenda demonstranti srušili kip Junipera Serre, španjolskog misionara i franjevačkog svećenika iz 18. stoljeća koji je otišao na američki zapad širiti katoličku vjeru. Prosvjednici ga pak optužuju za ugnjetavanje indijanskog stanovništva.

Katolička crkva i španjolsko veleposlanstvo osudili su rušenje spomenika. Serru je papa Franjo proglasio svecem 2015. godine. Aktivisti su ovaj tjedan u Washingtonu na anglikansku crkvu svetog Ivana sprejem napisali da je ona sada “autonomna kuća crnaca” kao odmazdu zbog robovlasnika iz povijesti koji su bili članovi Anglikanske crkve.

U toj crkvi tijekom nereda potkraj svibnja podmetnut je i požar, a zatim se Trump slikao pred njom s Biblijom što je potaknulo kritike zato što je na mirne prosvjednike bačen suzavac kako bi predsjedniku bio očišćen put. Neki ističu da su se brojni svećenici, katolički i protestantski, pridružili pokretu Životi crnaca vrijede i prosvjedovali na američkim ulicama.

Komentara 14

DU
Deleted user
21:59 27.06.2020.

Ahahaha, uskoro i u "naprednoj" Zapadnoj Europi, jedva cekam. Francuska i Engleska ce biti prve :) Cim dode do 30% i vise mogu se ocekivati nemiri, 30% i jos 10% od ovih nasih bijelih naivnih polovnjaca i nemiri su tu. Bas me zanima da su Afrikanci prevladali ko Europljani dal bi i oni dali da ove druge rase imaju tolika prava cak i veca od domicijalnog stanovnistva. Brijem da bi jos postojalo ropstvo da je druga strana, ako bi uopce druge rase i postojale i to je pitanje. :)

HO
homophob
21:18 27.06.2020.

Necija velicina se mjeri DJELIMA! Pogledajmo sta je netko ucinio i onda prema njegovim djelima ga ocjenjujemo! Crna rasa i njena civilizacija ima jako malo dobra kojima se moze pohvaliti ali zato ima jednu veliku radnju kojom se moze osuditi:: Crnci su crnce lovili u ropstvo i prodavali arapskim trgovcima robova! Ima li veceg grijeha i neljudskosti?! Nema diskusije bjelci ( i arapi, i azijati, i crnci) su kupovali robove za rad ali svoju vlastitu rasu loviti kao zvjeri, vezati I potom prodavati kao robu je najveci grijeh! Takoder ta ridikula king, tesko da ce itko ikada o njemu nesto pohvalno kazati.

BE
Beskucnik
01:05 28.06.2020.

Isus je Bozji sin , dakle mogao je doci u bilo kojem obliku i bilo koje boje , i mogao je to mijenjati , isto tako mogao je biti i albino , a poslije uskrsnuca mislim da ga opisuju kao blistavu svijetlost . Prosvjednici koji sruse Washingtona ili bilo kojeg americkog predsjednika ili Isusa Krista , samo ce pomoci Trumpu da ucvrsti vlast , svi sad vide tko stoji iza prosvjeda i kakvu buducnost nude , anarhiju ,nesigurnost i rusenje Americke moci , dok Kina grabi naprijed a nema ni mrvicu slobode i pravde koju uziva najsiromasniji crnac u SAD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije