Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatsko-američko partnerstvo

Američka Vlada donirala milijun dolara za obnovu MUP-ovog skladišta

Ministarstvo unutarnjih poslova
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.12.2018.
u 14:47

'Utjecaj ove donacije od milijun dolara bit će dalekosežan u smislu povećanja sigurnosti MUP-ovih objekata za skladištenje streljiva i oružja te sigurnosti zaposlenika'

U povodu završetka obnove MUP-ovog skladišnog kompleksa ''Gaj'' za što je milijun dolara donirala američka vlada, u petak je u Ravnateljstvu policije održana završna svečanost kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a William R. Kohorst.

''Utjecaj ove donacije od milijun dolara bit će dalekosežan u smislu povećanja sigurnosti MUP-ovih objekata za skladištenje streljiva i oružja te sigurnosti zaposlenika. Ovaj će program, također, doprinijeti i povećanju opće sigurnosti građana Hrvatske i njenog šireg okruženja.

Ovo je, između ostalog, još jedan simbol hrvatsko-američkog partnerstva, koje sam s ponosom zastupao kao veleposlanik.“, rekao je veleposlanik Kohorst i istaknuo kako je ovaj projekt dodatni pokazatelj da Hrvatska i SAD zajedno djeluju na povećanju sigurnosti. 

''Naše dvije države razvijaju kvalitetne, partnerske odnose u mnogim područjima, a Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija učvršćuju vrlo uspješnu stratešku, operativnu i edukacijsku suradnju s američkim agencijama za provedbu zakona.

Fokusirani smo na zajedničko djelovanje u sprječavanju i rješavanju kaznenih djela koja su ozbiljna prijetnja miru i ne zaustavljaju se na nacionalnim granicama. Republika Hrvatska nalazi se na važnom geopolitičkom i geostrateškom području, na sjecištu mnogih puteva'' rekao je ministar Božinović zahvalivši se na donaciji.

''S obzirom na ratno iskustvo i još uvijek veliki broj zaostalih minskih i eksplozivnih sredstava na našem području, ulaganje u protueksplozijsku zaštitu smatramo jednim od ključnih pitanja sigurnosti. SAD su prepoznale važnost protueksplozijske zaštite u Hrvatskoj, skladištenja eksploziva, eksplozivnih sredstava i naoružanja kao i  aktivnosti Protueksplozijske službe MUP-a'', rekao je Božinović.

''Produbljujemo, nadograđujemo i jačamo našu suradnju čime sustavno potvrđujemo razinu američko-hrvatskog strateškog partnerstva'' izjavio je Božinović podsjetivši kako je partnerstvo dodatno potvrđeno u ljeto sklopljenim Memorandumom o nadzoru terorista, što je, prema njegovim riječima, dodatni korak u kvaliteti zajedničke, globalne borbe protiv terorizma i u sprečavanju nezakonitih migracija.

Središnji skladišni objekt „Gaj“ saniran je u okviru projekta MANPADS, temeljem kojeg je američka vlada preko svog posrednika, humanitarne neprofitne organizacije ITF (Enhancing Human Security) donirala milijun dolara.

Tim novcem proljetos je kupljena je zaštitno balistička oprema (prsluci i kacige s vizirom), kompleti alata za uništavanje eksplozivnih sredstava, a od svibnja do listopada provodili su se radovi sanacije skladišta, koje će nakon potpunog uređenja služiti za smještaj oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava na području istočne Hrvatske.

Dosadašnjim radovima obnovljena je upravna zgrada s kontrolom pristupa i parkiralištem te jedan skladišni objekt, namijenjen čuvanju detonatora. Uz to, postavljena je ograda oko cijelog kompleksa, dio video nadzora i podzemne instalacije.

>> Pogledajte video o aferi sms

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
04:05 15.12.2018.

Najprije bi trebali donirati kasicu - prasicu iz koje u sjedistu policije netko nepoznat nece drpiti pohranjeno zlato i gotovinu.

DU
Deleted user
15:22 14.12.2018.

drzava pokloni 0.000005% novca od svog bdp-a za neko skladiste ,kojeg ce by-the-way i oni koristiti ,,, a mi radimo presice ,svjetla ,kamere,show kao da su nas spasili od invazije vanzemaljaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije