Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Amandman Marijane Petir izazvao brojne reakcije: Otkrila kome je namijenjeno milijun i pol kn

Među onima koji su kritizirali Vladinu odluku da prihvati njen amandman je i CROSOL, Platforma za građansku solidarnost koja okuplja 30-ak udruga, a koja tvrdi da dodjela sredstava samo jednoj vjerskoj skupini nameće i pitanje transparentnog i odgovornog upravljanja proračunskim novcem.
25. studenoga 2020. u 07:29 92 komentara 16454 prikaza
Zagreb: Sabor je 2. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu zakona o strancima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir, čiji je amandman o milijun i pol kuna pomoći progonjenim kršćanima Vlada prihvatila, što je izazvalo brojne, pa i negativne reakcije, tumači kako su ta sredstva namijenjena za stipendiranje mladih koji su progonjeni zbog svoje vjere.

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ Hrvatska birokracija: Carina mu zaplijenila Ferrari i prodala, a sad mu mora vratiti 506.000 kuna

„Predviđena sredstva namijenjena su za stipendiranje mladih ljudi koji su progonjeni zbog svoje vjere u državama u kojima su islamistički teroristi na vlasti ili im vlade ne dopuštaju da upišu magisterij ili doktorat samo zbog toga što su kršćani. Želimo im omogućiti da studiraju u Hrvatskoj i steknu znanja te se potom vrate u svoju domovinu gdje će pomoći u izgradnji svojih zajednica, te demokratskog i tolerantnog društva“, rekla je Petir za Hinu.

Upitana smeta li kritičare sama pomoć ili to što je usmjerena kršćanima, zastupnica odgovara da se „kršćanima ne pomaže zato što su kršćani nego zato što su, nažalost, najprogonjenija vjerska grupa na svijetu“.

„S obzirom na to da sam sudjelovala u izradi i donošenju rezolucije Europskog parlamenta o genocidu nad kršćanima u Siriji i Iraku koja je bila blokirana više od godinu dana zato što je nekima smetalo spominjanje riječi “kršćani” u naslovu rezolucije, jasno je da je riječ o pojavi koja ukazuje na to da je kod nekih mržnja prema kršćanima veća od elementarne ljudske potrebe i dužnosti da se svakom čovjeku osiguraju osnovna ljudska prava. Oni koji smatraju da samo njihovi istomišljenici trebaju imati ljudska prava, ali ne i kršćani, svojim djelovanjem i porukama doprinose širenju kršćanofobije i to je za svaku osudu“, poručila je Petir.

Dr. Krešimir Luetić 'Vidjeli smo teške pacijente, ali u KB-u Dubrava paralelni je svijet'

Među onima koji su kritizirali Vladinu odluku da prihvati njen amandman jest i CROSOL, Platforma za građansku solidarnost koja okuplja 30-ak udruga, a koja tvrdi da dodjela sredstava samo jednoj vjerskoj skupini nameće i pitanje transparentnog i odgovornog upravljanja proračunskim novcem.

Kršćani su danas najprogonjenija vjerska grupa

Petir potvrđuje da su kršćani danas najprogonjenija vjerska grupa na svijetu i da „često pate uz druge vjerske i etničke manjine“. Vatikanska fondacija „Aid to Church in need“ (Pomoć Crkvi u nevolji) u svom istraživanju provedenom u razdoblju od 2017. do 2019. navela je da je 300 milijuna kršćana u opasnosti od različitih oblika progona zbog svoje vjere. To znači da jedan od sedam kršćana živi u zemlji u kojoj vjera u Isusa Krista dolazi s rizikom od proizvoljnog raseljavanja, uhićenja, različitih kršenja ljudskih prava, pa čak i smrti“, naglasila je zastupnica.

 Kaže i da programi pomoći namijenjeni isključivo pomoći progonjenim kršćanima u svijetu nisu nepoznanica.

Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa NOVE RESTRIKCIJE Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike

„EU je najveći donator humanitarne pomoći na svijetu te zajedno s državama članicama provodi aktivnosti koje imaju za cilj pomoći stvaranju kulture obilježene pluralizmom i tolerancijom u područjima gdje se događaju progoni zbog vjere. Postoje i posebni programi koji su namijenjeni isključivo pomoći progonjenim kršćanima u nekoliko država članica kao i u SAD-u i ti su programi, osim stipendiranja mladih ljudi, usmjereni i na socioekonomski razvoj i izgradnju uništenih kršćanskih zajednica, njihovih domova, škola i infrastrukture kako bi se kršćanima pomoglo da ostanu živjeti u svom domu“, rekla je Petir.

VIDEO: Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • sadolino:

  Buni li se cincokapulica ili ne, pitanje je. ali je činjenica da se džamije u krćanskim zemljama grade, a crkve u muslimanskim ne. i to je sve.

 • Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
  Osvetnik Ernesta Fulira:

  Mmmda... da su odvojili koji milijuncek za Radu Boric i njene ugrozene, nitko se ne bi bunio... mrs stoko jedna, koliko god se vi batrgali i bunili, Hrvatska je krscanska zemlja. Amen.

 • Avatar LuckyLeprechaun
  LuckyLeprechaun:

  Bravo Petir. Na selektivnno "humanitarstvo" njihovim vlastitim oružjem. Čuj 30 udruga u "platformi CROSOL"?! Njihov je cilj vjerojatno spašavati mlade muslimane homoseksualce.