Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINASTIJA IZETBEGOVIĆ

Alijin sin novi arhitekt bošnjačke budućnosti

Tayyip Erdogan, Bakir Izetbegovic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
28.05.2015.
u 14:00

Umjesto Bakira, za svog nasljednika Alija je bio odredio Sulejmana Tihića

Točno 25 godina nakon što je njegov otac Alija na utemeljiteljskom kongresu Stranke demokratske akcije postao predsjednikom te stranke, na njezino čelo došao je Bakir Izetbegović. Odlukom izaslanika na 6. kongresu SDA-a Bakir Izetbegović postao je predsjednik stranke i učvrstio poziciju najutjecajnijeg bošnjačkog političara.

Ovaj 59-godišnji arhitekt dugo godina bio je u sjeni svog oca iako je u političkom životu BiH od početka devedesetih.

Očev osobni tajnik

Bakir je u vrijeme najveće političke moći Alije Izetbegovića bio njegov osobni tajnik, a vjerovalo se da ga Alija priprema za svog nasljednika na čelu SDA. Međutim, prvu važniju stranačku i uopće političku funkciju preuzeo je tek 2000. godine kada je izabran za zastupnika u županijskom parlamentu pa je vjerojatno taj nedostatak praktičnog političkog iskustva bio razlog što je stariji Izetbegović 2001. godine odlučio za političkog nasljednika imenovati Sulejmana Tihića, a ne svog sina. Bakirovi protivnici skloniji su tvrdnji da je Alija bio svjestan da Bakir nema lidersku karizmu i sposobnost.

Usprkos svemu Bakir je napredovao kroz stranačku strukturu. Član Predsjedništva SDA postao je 2002., a već 2003. godine izabran je za dopredsjednika stranke. Ipak, na prošlom stranačkom kongresu izgubio je od Tihića utrku za predsjednika SDA. No dvije uzastopne pobjede na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i smrt Sulejmana Tihića otvorili su mu put da na 6. kongresu konačno bude izabran za predsjednika.

Blizak s Erdoganom

Protivnici mu zamjeraju pretjerano povezivanje s turskim predsjednikom Erdoganom. Tvrde da je pod velikim utjecajem supruge Sebije, direktorice Opće bolnice u Sarajevu, te da se silno trudi nedostatak znanja i autoriteta nadomjestiti imitiranjem oca. Spočitavali su mu i navodnu umiješanost u sumnjive građevinske projekte u Sarajevu, pa čak i u neka politička ubojstva.

Privatno Izetbegović nije previše eksponiran. Ima relativno uzak krug obiteljskih prijatelja, među kojima i neke ugledne Hrvate i Srbe izvan politike. Aktivan je u Islamskoj zajednici BiH, a njegov društveni angažman najvidljiviji je bio u upravi nogometnog kluba Sarajevo i košarkaškog kluba Bosna.

>>Izetbegović na raskrižju: povesti Bošnjake prema EU ili na Istok preko Turske

>>Bakir Izetbegović: Neredi u BiH bili su planirani pokušaj državnog udara

Komentara 5

FO
ForeignLegion1987
14:08 28.05.2015.

kakva je to vijest da je,,,,mali,,,alija,,,pod utijecajem supruge...ha ha ha pa to cijelo sarajevo i pola bosne zna da je mali potrcko svoje supruge jednostavnim rijecnikom,,,papuca

Avatar white socks
white socks
14:21 28.05.2015.

Iznogud je postao kalif umjesto kalifa! A ni babo ga nije želio na tom mjestu, niti je mislio da je dobar i sposoban za to.

2X
2Xgeneral
14:37 28.05.2015.

koliko je mali proku**ao državnih para po londonu i americi???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije