Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPINO IMENOVANJE

Alessandro D’Errico novi je apostolski nuncij u Hrvatskoj

'bih...ljubuski...13.06.2009...samostan sveti ante humac, svecana sveta misa, predvoditelj mons. ALESSANDRO D\\u0092 ERRICO, nadbiskup, apostolski nuncij u bih  Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list'
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
21.05.2012.
u 12:20

Za vrijeme njegove diplomatske misije imenovano je i posebno međunarodno povjerenstvo za nadnaravnosti fenomena Međugorja

Nakon više od šest godina diplomatske misije u Bosni i Hercegovini svoj mandat, odlukom Svetoga Oca Benedikta XVI., okončava nuncij nadbiskup Alessandro D’Errico, koji je imenovan papinskim izaslanikom u Hrvatskoj. Na dužnosti nuncija u Hrvatskoj naslijedit će Marija Roberta Cassarija, koji je na tu dužnost bio imenovan 2008. godine. Slučajno ili ne, upravo je nuncij D’Errico prije dvije godine bio papin izaslanik na inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, unatoč činjenici što je Cassari bio službeni predstavnik Svete Stolice u Zagrebu.

Velik doprinos

Pomalo je neuobičajeno i da se jedan papinski izaslanik zadržao u BiH tako dugo, gotovo šest godina. Njegov rad bio je iznimno plodotvoran i na polju međudržavnih odnosa između BiH i Svete Stolice, unutar Katoličke crkve u BiH, kao i potpori najmanjoj hrvatskoj katoličkoj zajednici, čiji je bio vrlo glasan zagovornik.

Najznačajniji dio angažmana odnosi se na sklapanje Međudržavnoga sporazuma između BiH i Svete Stolice, kojim je stvoren okvir za utvrđivanje pravnog statusa Katoličke crkve, a čime se pogodovalo sustavnom rješenju statusa drugih crkava i vjerskih zajednica u toj zemlji. Sporazum je parafiran između predstavnika dviju zemalja u jesen 2006. godine, neposredno uoči općih izbora u BiH. No, samim činom potpisivanja i kasnijom razmjenom ratifikacijskih instrumenata u Vatikanu nije okončan najvažniji dio misije. Strpljivo je nuncij u zajedničkom mješovitom povjerenstvu usklađivao paragrafe Međudržavnog ugovora s pravnim propisima u BiH i njihovim uključivanjem u svakodnevni život. Kao rezultat tih napora i nekoliko je promjena zakona vezanih uza život Katoličke crkve i vjernika. Tim se ugovorom predvidjelo sklapanje posebnog ugovora o osnivanju vojnog ordinarijata u BiH. U međuvremenu je imenovan i prvi vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić. Za vrijeme šestogodišnje diplomatske misije toga papinskoga izaslanika imenovano je i posebno međunarodno povjerenstvo koje radi na propitivanju nadnaravnosti fenomena Međugorja, što se samo do prije nekoliko godina smatralo nemogućim.

Priznanje BiH

Najznačajnija od svih uloga apostolskog nuncija Alessanda D’Errica ogledala se u snažnom zagovoru i upozorenjima o potrebi izgradnje pravednijeg društva koje bi se nakon Daytonskog sporazuma trebalo usmjeriti istinskome miru i pomirenju. Ponajviše zahvaljujući tim signalima Sveta Stolica i papa Benedikt XVI. slali su snažne signale da u BiH katolička vjera riskira da za koje desetljeće posve nestane. Sveta Stolica je među prvima priznala BiH u travnju 1992. Prvi apostolski nuncij bio je nadbiskup (sada kardinal) Francesco Monterisi, poslije kojega su slijedili nadbiskup Giuseppe Leanza i nadbiskup Santos Abril y Castelló.

Komentara 8

TO
Toni50
14:17 21.05.2012.

Jaki smo Hrvati i kataolici izuzev popova tko zna koji je to koliko visoki čin u popva nuncij.. Ispod generala ili general pukovnik ? Što mu to dodje... ???

CH
Charles
16:23 21.05.2012.

Vrijeme je za promjene! Novi nuncij - nova nuncijatura: za promjenu, ovaj novi ne voli onix, pa će si on svoju skromnu, novu, nuncijaturu obložiti opalima!

KL
klubuhb1
22:50 21.05.2012.

Jedan se**** otišao drugi došao, Vatikan holding stalno na djelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije