Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemiri u rusiji

Tko je Aleksej Navaljni, borac protiv Putina i Medvedeva

14.06.2017.
u 17:03

Aleksej Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, u izborima za moskovskog gradonačelnika tijesno je izgubio od Putinova kandidata, a nakon napada na njega zelenom tekućinom na jednom je oku izgubio 80 posto vida

Istoga trenutka kada je u nedjelju izašao iz svoga moskovskog stana kako bi nazočio prosvjedima protiv Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog, vodećeg ruskog opozicionara, bez ikakva razloga, povoda ili objašnjenja uhitila je policija. Doslovno su ga ubacili u vozilo i odvezli u nepoznatom smjeru, ustvrdila je njegova supruga.

– Aleksej je uhićen još u haustoru naše zgrade, nije uspio ni izaći na ulicu. I nije mi jasno zbog čega je uhićen, jer prosvjedi u tome trenutku još nisu ni počeli, pa nije mogao prekršiti nikakav zakon – kaže njegova supruga Julija Navaljni. Uhićen je i Ilja Jašin, također jedan od najgorljivijih boraca protiv Kremlja.

Rusku oporbu moguće je danas neformalno podijeliti na dva dijela. S jedne strane je parlamentarna opozicija čije su stranke zastupljene u Dumi, no one ne predstavljaju stvarnu opoziciju Vladimiru Putinu. Analitičari ih ocjenjuju više ili manje lojalnima ruskom predsjedniku, a eventualno rušenje vlade ne pada im na pamet. S druge strane je izvansistemska opozicija koja nije zastupljena u Dumi, no koja je stvarni organizator svih pokreta i događanja na ulicama Moskve i ostalih ruskih gradova na kojima se zazivaju ostavke i odlazak najviših ruskih dužnosnika.

Izvansistemsku opoziciju čini cijeli niz registriranih i neregistriranih političkih stranaka, udruga građana i neformalnih skupina koje, po svojim političkim stavovima variraju od liberala do nacionalista i monarhista, no najjače od njih su stranka Jabuka, potom Narodna stranka slobode PARNAS, kao i neregistrirana Stranka progresa. neregistrirana zato što pod različitim obrazloženjima na području Rusije još od 2012. godine niti jedna nova stranka ili politička snaga nije dobila suglasnost za početak rada od Ministarstva uprave.

Ipak, od svih je najveći trn u oku vladajućoj strukturi Rusije upravo Aleksej Navaljni, odvjetnik, političar i aktivist, posljednjih desetak godina jedan od najgorljivijih kritičara Putinove vlasti. O njegovoj popularnosti najbolje govori podatak kako je prije četiri godine na izborima za gradonačelnika Moskve dobio 27 posto glasova, tek nešto manje od kandidata Putinove stranke. Nebrojeno puta je uhićivan, u nekoliko navrata osuđivan na zatvorske kazne koje su redom pretvarane u uvjetne osude. Prije nekoliko mjeseci nepoznati su ga napadači po licu zalili zelenom tekućinom, zbog čega je na jednom oku izgubio 80 posto vida. Navaljni i njegova

Zaklada protiv korupcije objavili su početkom ožujka na Youtubeu dokumentarac pod imenom “On za vas nije Dimon”, u kojemu se aktualnog premijera optužuje za korupciju ogromnih razmjera. Prema tvrdnjama iznesenima u ovom pedesetak minuta dugačkom dokumentarcu, Medvjedev je tijekom svoje političke karijere, korupcijom nagomilao imetak vrijedan oko 1,2 milijarde dolara, a sam naziv filma odnosi se na nadimak Dimon kako od milja Medvjedeva naziva njegova glasnogovornica Natalija Timakova.

U dokumentarcu se opisuje cijeli niz afera, od podataka kako je oligarh Usmanov Medvjedevu poklonio dvorac nedaleko od Moskve, kako je premijer izgradio vlastiti posao s vinogradima i pokupio državne poticaje, do epizode u kojoj je Medvjedev nabavio vinograde i dvorac u talijanskoj Toskani.

Ruske vlasti na dokumentarac i optužbe koje su u njemu iznesene nisu odgovarale, no film je već prvog dana po objavi vidjelo 1,5 milijuna gledatelja, da bi u sljedećih mjesec dana broj pregleda narastao na više od 20 milijuna.

Upravo zbog optužbi iznesenih u filmu, i potpunog ignoriranja Kremlja da se o njemu očituje, u Rusiji su organizirani masovni prosvjedi. Na ulice Moskve izašlo je između 15 i 30 tisuća prosvjednika, dok se u ostatku Rusije oglasilo preko 150 tisuća demonstranata. Ispitivanje javnog mišljenja pokazuje da oko 45 posto Rusa smatra kako Medvedev treba odstupiti.

Samog Navaljnog specijalci su zatvorili u policijsko vozilo, a uhićeno je još oko 500 osoba. Najavljeni su bili i novi prosvjedi protiv Medvjedeva, ali i Putina, i Navaljni je preventivno uhićen, a ruska je državna televizija objavila spot s protuprosvjedničkom pjesmom za koju je tamošnjoj pop-zvijezdi platila 35 tisuća dolara.

Komentara 15

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
18:32 14.06.2017.

neka se bori na parlamentarnim izborima a ne na ulici a prozapadni mediji mu daju prostora kao da ih je 51 % ruskog naroda...placenicka posla...

DD
DD
17:31 14.06.2017.

Pazi 100 ljudi na ulice i odma buuuu a imaji 144 milijona koji vic

ST
stomugromova
17:15 14.06.2017.

Plaćenik neoliberalnih fašista koji u Rusiji nema nikakvu potporu građana.Rusi za takve usijane glave imaju prirodno hlađenje u Sibiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije