Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši radikal

Aleksandru Vučiću od ožujka apsolutna vlast

aleksandar vučić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.01.2014.
u 12:40

Nakon izvanrednih parlamentarnih izbora bivši radikal Aleksandar Vučić mogao bi sam vladati Srbijom

Nakon 16. ožujka Aleksandar Vučić, danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), postat će apsolutni vladar Srbije koji odlučuje o svemu i u čijim će rukama biti svi instrumenti državne vlasti.

Prema još nepotvrđenim informacijama, taj će dan uz izbore u Beogradu biti održani i izvanredni parlamentarni izbori koji će i sada moćnom Vučiću dati još više snage i moći. Odluka o (ne)održavanju izvanrednih izbora, o kojoj se već mjesecima špekulira, bit će donesena na sjednici Predsjedništva SNS-a koja će se održati do sredine siječnja. S obzirom na stanje na terenu i popularnost SNS-a, a prije svega Vučića, većina članova danas najmoćnije političke stranke u Srbiji je za održavanje izvanrednih izbora.

To nije dobro rješenje

U prilog njihovim željama idu i nedavni izvanredni lokalni izbori održani u općinama Voždovac, Odžaci i Kostolac gdje je SNS osvojio većinu glasova i gdje otad samostalno obnaša vlast. Ukazuje se i na posljednja istraživanja javnog mnijenja prema kojima SNS dobiva 43,9 posto potpore građana, dok rad Vučića pozitivno ocjenjuje čak 69 posto građana. Trenutačni pokazatelji na terenu su takvi da se pobjeda SNS-a i Vučića uopće ne dovodi u pitanje. Ostaje samo nepoznato hoće li SNS izboriti apsolutnu pobjedu ili će mu za vlast ipak biti potrebna podrška još neke stranke.

– Ne bi trebalo biti preveliko iznenađenje dobiju li SNS i Vučić apsolutnu većinu. Odgovara im i to što SNS u Srbiji nema prave oporbe. Činjenica je da će poslije izvanrednih izbora Vučić u rukama držati sve državne instrumente. Sada uživa masovnu podršku među građanima koju bi izborima formalizirao. Mislim da nije najsjajnije rješenje za državu da jedna osoba i jedna stranka imaju toliku moć i da odlučuju o svemu – kaže srbijanski politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Morat će se ispričavati

Moguća apsolutna pobjeda Vučića, koji je još nedavno bio jedan od čelnika Šešeljeve Srpske radikalne stranke, ne zabrinjava hrvatskog političkog analitičara Žarka Puhovskog koji misli da bi takav scenarij bio čak i dobar za Hrvatsku.

– Za Srbiju nije dobro da jedna osoba ima toliku moć u rukama. Pobjeda Vučića, ne bude li neke agresivne politike, odgovara Hrvatskoj. Znat ćemo s kime trebamo razgovarati, pregovarati ili se svađati. To je dobro za stabilnost i dobre međususjedske odnose – kaže Puhovski i dodaje da je Vučić pokazao spremnost da prijeđe preko nekih svojih prijašnjih izjava i stavova, što je također pozitivno za Hrvatsku.

– Za nas je bolja opcija da pobijedi osoba koja iza sebe ima političke repove i koja se radi toga mora stalno dokazivati i ispričavati, za razliku od Tadića koji to ipak nije morao. Bitno je znati i da tko god bio na čelu Srbije, ne trebamo strahovati za našu sigurnost. Srbija više nema snage za bilo što osim verbalnih trzavica – zaključuje Žarko Puhovski.

Komentara 13

Avatar Becarina
Becarina
13:46 10.01.2014.

Kao Hrvatu .. Vucic mi uopce ne smeta, koliko ovi koji vladaju kod nas, oni su opasniji i nesposobni i jos gomilu toga . Tko bi, tamo, bio bolji za Puhovskog , pa to ne zanima nikoga, za njeg je bolji Milosevicev Ivica Dacic, vec po partijskoj liniji . Neka srbi biraju koga hoce , pa to je njihova stvar, I mi cemo imati apsolutnu desnicu nakon izbora, iako se to ne svidja ponekom Puhovskom pa sta onda..

Avatar Chicha
Chicha
08:14 11.01.2014.

Najbitnije je sta Zarko Jew Puh zakljucuje!!

MS
malteski soko
17:20 12.01.2014.

To nije dobro rješenje "U prilog njihovim željama idu i nedavni izvanredni lokalni izbori održani u općinama Voždovac, Odžaci i Kostolac gdje je SNS osvojio većinu glasova i gdje otad samostalno obnaša vlast. " U ghornjem tekstu je napisana krivana kriva nepomena za čitatelje. U tim općinama su održani redoviti izbori ,a točno je da je vlast dobila SNS,velikom većinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije