Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandra Kolarić:

'HDZ s Karamarkom na ponovljenim izborima nema veliku šansu'

aleksandra kolarić
Foto: screenshot HRT
12.11.2015.
u 19:17

Milanović nije odustao od premijerske pozicije, procjenjujem da i neće, smatra Aleksandra Kolarić

Komunikacijska stručnjakinja i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić smatra kako će nakon formiranja vlade, ako se ona uspije formirati bez ponovljenih izbora, Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović otići s političke scene.

– Nije moguće političko preživljavanje jednog i drugog, jedan će otići u svakom slučaju. Onaj tko ne oformi vladu će otići. Karamarko je puno izloženiji i momentalno puno slabiji u stranci ako ne uspije oformiti vladu, HDZ s Karamarkom na ponovljenim izborima nema veliku šansu. Milanović je u nešto boljoj poziciji jer nije imao tako loš rezultat, on je izgubio vlast, ne može formirati vladu, to je jasno, ali HDZ nije dobio vlast. Milanović smatra da je u nešto boljoj poziciji i da može preživjeti konkurentsku utrku za mjesto predsjednika SDP-a – rekla je u Hrvatskoj uživo Kolarić.

Smatra kako Drago Prgomet "nema više manevarskog prostora, on će biti s Milanovićem i dobit će neku sitnu nagradu za to, ništa naročito".

– Drago Prgomet nema deset zastupnika, to su neke špekulacije koje su se pojavile u medijima. Ovo što sam zadnje vidjela, vođa Mosta Petrov i ekipa imaju 15-ak zastupnika, vidi se i po reakciji ove dvije zastupnice koje su na takozvanoj Prgometovoj listi ušle u Prgometovoj jedinici da će vidjeti, razmisliti, očito važu situaciju. Ljudi zaboravljaju da se Drago Prgomet Mostu pridružio mjesec dana prije izbora. On je relativno novi element u Mostu, on nije s ovom ekipom gradio taj pokret od početka. Meni je logično pretpostaviti da on nema posebnu težinu ni razvijene odnose s većinom ovih ljudi. Zašto 10 nije dosta, zato što SDP pušta spin da ima 66 mandata. SDP ima svojih 56 mandata i 3 IDS-ova jer je IDS odmah u izbornoj noći rekao da će ići s lijevom koalicijom pa je to 59, premda i tu treba voditi računa da je Miletić reterirao jučer i da je rekao da nije bezuvjetna podrška, uvjet je novac za Istru, decentralizacija i Istra kao posebna regija. I još tri zastupnika nacionalnih manjina ili su članovi HNS-a ili SDP-a, a to je 62. Ono što oni automatski sebi pribrajaju ne stoji zato što je SDSS-ov predsjednik Pupovac rekao da je "skloniji lijevoj opciji, ali čeka i gleda". S druge strane zaboravlja se da HDZ ima 59 s dijasporom, čistih 59, ali Milan Bandić ide vjerojatno s HDZ-om tako da je to 61. Oni su i dalje, rekla bih, poprilično izjednačeni. Još jedna tehnička stvar koju je jučer jedna političarka dobro primijetila na Facebooku; svakome od ove dvojice, i Karamarku i Milanoviću, ključan je Petrov zbog vrlo jednostavnog razloga. Netko će vrbovati, kupiti ili privoljeti da s njim ide 5, 6, 7, 8, 10 zastupnika Mosta, ali ti zastupnici Mosta, ako na taj način razbiju jedinstvo, očekuju neku nagradu. Nagrada je izvršna vlast. Onaj tko ode u izvršnu vlast mora biti zamijenjen na zastupničkom mjestu, a zamjenu određuje vodstvo Mosta, a to je Petrov. Dakle, to je "lose-lose" situacija. Nema podrške u parlamentu bez Bože Petrova – smatra Kolarić.

Kaže kako je ono što je Most predložio jedini logičan potez s njihove pozicije, odnosno vlada nacionalnog jedinstva.

– Očekujem da je sljedeći korak predlaganje Petrova za mandatara, jer drugog izbora nema, i postavljanje pet ključnih reformi koje će se pokrenuti u prvoj godini mandata i njihovo detaljnije predstavljanje, pozicioniranje i preuzimanje odgovornosti. Ako odrede Petrova za mandatara, definiraju reforme i definiraju koja su ministarstva potrebna da se te reforme provedu te pozovu HDZ i SDP ponovno da razmisle – oni su proaktivni, oni preuzimaju igru, to je nešto što je meni logično – kaže Kolarić.

Iako je šef HDZ-a Tomislav Karamarko odmah odbio veliku koaliciju s SDP-om, Kolarić smatra da će morati još jednom razmisliti.

– Karamarko će morati još jedanput razmisliti jer druga opcija su ponovljeni izbori, što isto možda ne bi bilo loše jer bi na neki način sigurno raščistilo ovu situaciju. To ne dolazi u obzir dok mandatar nije definiran, ako oni sad izađu s konkretnih pet reformi i s imenom mandatara, to je nova ponuda na stolu – ističe Kolarić.

Kaže kako je Karamarko odustao od premijerske pozicije u onom trenutku u ponedjeljak ili utorak ujutro kad je izašla u medijima informacija da je HDZ spreman na stručnu vladu.

– Milanović nije odustao od premijerske pozicije, procjenjujem da i neće – rekla je Kolarić i zaključila:

– Obje stranke i hrvatsko društvo taoci su osobnog političkog preživljavanja kako Zorana Milanovića tako i Tomislava Karamarka i to je ono što je loše.

>> 'Prgometu je glavni cilj rušenje Karamarka, a Petrovu jačanje Mosta'

Komentara 131

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
19:30 12.11.2015.

"... ne samo da se povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude..." F. Tuđman

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:33 12.11.2015.

Aleksandra, piši pisma i šalji svakome na adresu, švercaj nešto..

DU
Deleted user
19:37 12.11.2015.

HDZ nakon ovog pazara....kojeg je napravio Prgavi Drago......ima puno puno vece sanse na ponovljenim izborima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije