Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi veći intervju

Vučić želi jaču suradnju na Balkanu: 'To je stara Jugoslavija plus Albanija. Tito je uspio'

Aleksandar Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.04.2017.
u 09:33

To će ojačati naša gospodarstva. Trebamo godišnje stope rasta od četiri do pet posto, a ne tri posto, kaže Vučić

Aleksandar Vučić otkrio je svoje ambicije u prvom većem intervjuu nakon što je u prvom krugu pobijedio na izborima i postao novi predsjednik Srbije. U razgovoru za Politico, između ostalog, govorio je o budućnosti zapadnog Balkana te poštovanju prema nekadašnjem jugoslavenskom čelniku Josipu Brozu Titu.

Vučić je govorio o potrebi gospodarske suradnje sa susjednim državama.

– Ako se svi slože, postat ćemo tržište od 20 milijuna ljudi. To je prilično važno tržište. Moći ćemo privući mnogo više ulagača nego do sada – rekao je Vučić, što je novinara navelo da ga upita pokušava li ponovno stvoriti Jugoslaviju.

– To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožavanja njihove suverenosti. To će ojačati naša gospodarstva. Trebamo godišnje stope rasta od četiri do pet posto, ne tri posto. To nije dovoljno – rekao je Vučić.

Prisjetio se maršala na pitanje misli li da će susjedne zemlje prihvatiti takvu suradnju.

– Tito je to učinio. Bio je komunistički diktator, ali i jako pametan čovjek. Bravar, možete li to zamisliti? Ali bio je jako pametan. Znao je kako povezati ljude... To je ono što trebamo – rekao je Vučić.

Na pitanje o rizicima od ponovljenog sukoba u regiji, kao najveću opasnost istaknuo je BiH, nazvavši je buretom baruta. Poručio je da neće biti referenduma za secesiju Republike Srpske te da je to čuo od samog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika. Međutim, kao opasnost vidi odnos Hrvata i Bošnjaka.

Na pitanje koje je lekcije naučio iz vremena rata kada je, kako ga je nazvao novinar Politica, bio mladi srpski nacionalist, odgovorio je – sve.

– Ja sam Srbin, jako ponosan Srbin i uvijek ću biti sa svojim narodom, ali naučio sam stati u cipele drugih i vidjeti što oni osjećaju, što misle. Moramo poštovati i njihove poglede – rekao je Vučić.

>> 'S Vučićem smo dobili srbijansku inačicu Putina ili Erdoğana'

>> Predsjednički izbori u Srbiji odlučeni u prvom krugu! Vučić: Pobjeda je čista kao suza

Komentara 248

DU
Deleted user
09:46 06.04.2017.

Memorandum sanu 3.E nećeš, razbojniče. Dat ćeš ti opet petama vjetra kao ono u Srebrenici.

BO
borac2525
09:48 06.04.2017.

Vuk mjenja dlaku ali ćud nikada

2F
2fast4u
11:15 06.04.2017.

vidiš srbine mi smo željeli postati dio EU i u tome smo uspjeli, Hrvatska je uvijek bila dio Europe, a nekada i branik Europe od Otomana, a dan danas se može vidjeti što je koliko je Austro Ugarska arhitektura u srednjem vijeku bila ispred jugoslavenske u 20. stoljeću, Zagreb sliči na Beč, a što je ostalo od jugoslavije osim grobnica po Zagrebu? i bre vučiću mi želimo da nam djeca idu u škole u Beču, Rimu, Parizu, Berlinu... mi nemamo što tražiti u požarevcu, tuzli i nišu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije