Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin iz Domovinskog rata

Alavanja oslobođen optužbi za zvjerstva u Borovu Selu. Sudac: “Sve što se zbivalo, posljedica je smišljene akcije JNA”

'UNUTRASNJA  05.04.2011. NOVI SAD - Radenko Alavanja nije pristao da se fotografira tijekom razgovora za Vecernji list Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: Branimir Bradarić/VLM
23.03.2016.
u 15:54

Mučki je ubijeno najmanje 39 civila. Zaklani su u školi i tijela su im bačena u Dunav ili su odvezeni u nepoznato i gubi im se svaki trag

Bolni jauci odjekivali su te krvave ratne jeseni iz osnovne škole “Božidar Maslarić” u Borovu Selu. Mučki je ubijeno najmanje 39 civila. Zaklani su u školi i tijela su im bačena u Dunav ili su odvezeni u nepoznato i gubi im se svaki trag. 

Prvo suđenje za ta zvjerstva, gotovo 25 godina kasnije, završilo je jučer na Županijskom sudu u Osijeku i to oslobađajućom presudom Radenku Alavanji, komandantu štaba Teritorijalne obrane Borova Sela. Za ratni zločin nad nesrpskim civilima sudilo mu se, inače, u odsutnosti.

Po optužnici, zapovjednik Alavanja nije poduzeo ništa kako bi spriječio mučenja i ubijanja. – Teško da u povijesti Domovinskog rata postoji okrutniji zločin od onoga u školi u Borovu Selu. Gori su jedino zločini u vukovarskoj bolnici te na Ovčari, a ovaj je onda treći po težini. Radenko Alavanja bio je tada u školi, no nije nedvojbeno dokazano da je imao stvarnu i faktičku vlast da zapovijeda osobama koje su te neopisive zločine počinile – započeo je sudac Zvonko Vrban obrazloženje presude.

Iz optužnice se zaključuje, nastavio je, kako iza likvidacija i zlostavljanja stoje pripadnici TO i da je to bila “njihova odmazda nakon pada Vukovara”. Civili su, naime, dovođeni iz vukovarskog “Borovo commerca” te Borova naselja, a sve se zbivalo neposredno nakon pada grada, od 18. do 22. studenoga.  – Pomislili bismo iz ovakve optužbe kako je Teritorijalna obrana sama odlučivala i funkcionirala. No, to nije bilo tako. Nismo u postupku utvrdili nijedno ime izravnog počinitelja iz redova TO. Sve što se zbivalo u školi, posljedica je smišljene akcije JNA nakon pada Vukovara – kazao je sudac Vrban

Temelj za takve stavove sudsko vijeće našlo je i u “Ekspertnom izvještaju tima za vojne analize Operativne grupe Jug Oružanih snaga SFRJ u dejstvu u Slavoniji”. Opsežni dokument od tristotinjak stranica pribavilo je tužiteljstvo, i to iz Haaga, sa suđenja za zločine na Ovčari. Jasno je iz toga, rekao je, kako je TO bila podređena “organima bezbednosti”.

– Cilj je bio uništiti sve što je bilo vezano za hrvatsku vojsku, išlo se toliko daleko da je bilo dovoljno što netko ima cipele kakve su nosili pripadnici ZNG-a i bio bi likvidiran. Ubijali su djevojke jer su bile sestre hrvatskih vojnika – istaknuo je. Podsjetio je i na iskaz “teritorijalca” Jugoslava Nedića koji je pokušao osloboditi prijatelja, Hrvata Ivu Lončara. – Kada je pitao Alavanju da ga pusti, skočio je oficir JNA i dreknuo na Nedića što uopće takvo nešto pita – naveo je.

Radenko Alavanja nalazi se u Novom Sadu, u početku je čak i surađivao u postupku. Obrana je zadovoljna, a tužiteljstvo najavljuje žalbu. – Da nije imao moć i autoritet, ne bi mogao ni spasiti neke ljude. Drugih postrojbi tada u školi nije bilo jer su svi bili usmjereni na okupaciju Vukovara. Vučemo paralelu s Ovčarom, jer se tamo identična stvar dogodila, nakon što su zarobljenici dovezeni autobusima, predani su Teritorijalnoj obrani – komentirala je, pak, tužiteljica Ljiljana Zubčević. A u školi strave i danas sjede djeca. – Lokve su krvi tekle tim učionicama, a na školi ne postoji ni jedna pločica koja bi bila spomen na stradale – upozorio je na suđenju jedan svjedok, preživjela žrtva.

>>"Nisam kriv za ubijanje Hrvata. Naređivali su mi JNA i MUP Srbije"

>>Osumnjičenik za pokolj u Borovu Selu predaje u školi u Vojvodini

Komentara 82

HA
Halobar
16:12 23.03.2016.

Ma bravo sudac đe bi Srbi ubijali, sami su se ubijali između sebe a onaj zadnji ubio sam sebe. Srbi nisu stigli pomoci, Srbi antifašisti jel tako sudac, fuuuj...

Avatar bosanac1951
bosanac1951
16:05 23.03.2016.

Tako to obično biva sa onima koji su klali, ubijali i palili...Nema dokaza, nije kriv, JNA ne postoji....Izija vuk magare.

ŽU
žuti
16:21 23.03.2016.

Bitnoje da na groblju u Borovu Selu postoji spomenik Šoškočaninu, jednom od organizatora ustanka protiv hrvatske Države, koji je dobrano zakrvavio ruke i poginuo u borbi za Veluku Srbiju! Tekst je na ćirilici i spominje..........!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije