Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Alarmantno stanje u slovenskim domovima za starije: Svaki peti Slovenac zaražen je tamo

Slovenija
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
02.04.2020.
u 15:30

Zaraženo 137 štićenika, vlada poziva rodbinu da privremeno preuzme štićenike iz domova.

Slovenija je uspjela usporiti rast broja zaraženih novim koronavirusom, ali se slovenski zdravstveni sustav suočava s velikim izazovom zbog činjenice da se opasni virus proširio u domovima za starije, a starije stanovništvo je najrizičnija skupina u ovoj krizi.

Prema posljednjim podacima, u slovenskim domovima za starije zaraženo je čak 137 štićenika i 30 zaposlenih, tako da je svaki peti zaraženi u Sloveniji dolazi iz domova za starije. Stoga je slovensko Ministarstvo rada i socijalne zaštite pozvalo rodbinu štićenika domova za starije da privremeno, za vrijeme trajanja epidemije, ponovno preuzmu brigu o svojim bližnjima, ako je to ikako moguće. Državna tajnica Ministarstva rada i socijalne skrbi Mateja Ribič apelirala je na rodbinu štićenika da najozbiljnije shvate ovu situaciju.

"Shvaćamo vašu situaciju i znamo da vam je u ovom trenutku iznimno teško. Naša prva briga je da su stanari naših domova za starije u dobrim rukama i da ih zaštitimo", poručila je Ribič rodbini štićenika domova za starije.

Slovenija
1/8

Slovenski domovi za starije u ovom su trenutku puni, a kada bi se dio štićenika vratio u svoje obitelji oslobodio bi se dodatni prostor za izolaciju sumnjivih slučajeva, što bi onda pridonijelo sprečavanju širenja zaraze. U domovima za starije uvedene su brojne mjere za sprečavanje širenja zaraze, uključujući i zabranu posjeta i raskuživanje cipela na ulazu u domove, dok su pokretni štićenici domova pozvani da ne napuštaju domove.

Koronavirus je dosad ušao u sedam ili osam domova u Sloveniji, a stanje je najteže u domovima za starije u Metliki i Šmarju pri Jelšah na istoku Slovenije, neposredno uz granicu s Hrvatskom. Dom za starije u Metliki jedno je od prvih žarišta epidemije koronavirusa u Sloveniji, a i prvi slovenski smrtni slučaj zbog koronavirusa odnosi se upravo na starijeg štićenika doma u Metliki.

Virus je u lokalni dom za starije donio liječnik koji se brinuo za njih i to tako što se neposredno nakon povratka sa skijanja iz Italije, bez testiranja, vratio na posao, iako je bio zaražen. Neodgovorni liječnik tri je dana bio u kontaktu sa štićenicima doma za starije i suradnicima i pacijentima u lokalnoj ambulanti u kojoj je radio prije nego je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, ignorirajući naputke što ih je propisalo Ministarstvo zdravstva u slučajevima sumnje na koronavirus.

Nešto kasnije u domu za starije u Šmarju pri Jelšah pojavilo se novo žarište zaraze, u kojem je zaraženo nekoliko desetaka osoba, kako štićenika tamošnjeg doma za starije tako i njihovih njegovatelja. I posljednje dvije žrtve koronavirusa u Sloveniji upravo su štićenici doma za starije u Šmarju.

Stanje nije dobro ni u Ljutomeru na krajnjem sjeveroistoku Slovenije, također u blizini granice s Hrvatskom, gdje je u tamošnjem domu za starije registrirano 11 novih slučajeva zaraze, tako da se broj zaraženih u tom domu popeo na 33.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije