Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆA BROJKA

Alarm iz Nazorove: Lani posvojeno samo jedno dijete!

Nazorova
Sanjin Strukić/PIXSELL
06.12.2017.
u 07:15

Sutkinja L. Petö Kujundžić: Odluke o posvajanju donose se na previše mjesta, a suci za mladež moraju biti specijalizirani

Ove je godine iz Nazorove posvojeno jedno jedino dijete!

– Prosjek je inače 30-ak djece godišnje pa možemo reći da je situacija dramatična – kaže dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb. Zbog premalog broja djece koja iz institucija odlaze u obiteljsku skrb jučer je okupila stručnjake na okruglom stolu “Dijete na čekanju”.

U domu dulje od pet godina

Novi Zakon o udomiteljstvu planira se za prvu polovicu sljedeće godine, najavila je Marija Pletikosa, državna tajnica za socijalnu skrb. Donosi profesionalizaciju udomiteljstva, što bi trebalo znatno utjecati na problem djece privremeno izdvojene iz roditeljskog doma. Opcije su da udomitelji budu zaposlenici centara za pružanje usluga u zajednici ili pak da im se prizna profesionalni status udomitelja, poput onog koji imaju roditelji njegovatelji, što će se naknadno definirati, kažu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Razvijanje udomiteljstva i usluga savjetovanja i pomaganja glavne su metode uspješnog zbrinjavanja djece iz problematičnih obitelji. Trenutačno je u zagrebačkom domu smješteno 30-ero djece mlađe od sedam godina iako je master planom deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi iz 2010. godine bilo predviđeno da se do 2012. godine obustavi smještaj djece te dobi u dom. Jedno je dijete ondje dulje od pet godina. Četvero ih je u dom ušlo 2012., 11-ero 2013., petero 2014., 31 je u dom došlo 2015. godine, lani njih 60... U 2016. godini posvojeno je šestero djece, 22 udomljeno, a isto ih se toliko vratilo u biološku obitelj, što je rezultat savjetovanja i pomaganja roditeljima u odgoju i skrbi. Za 43 djeteta pokrenut je pak postupak za oduzimanje prava na odgoj i stanovanje, samo je jedno dijete steklo uvjete za posvajanje.

Vrijeme je najgori neprijatelj djetetu jer godine provedene “na čekanju” u domu dok sudovi rješavaju pitanje djetetove skrbi nenadoknadive su, a uvriježeno mišljenje da je biološka obitelj najbolja za dijete usprkos zlostavljanju – pogrešno je. Jako je važno što ranije uočiti zlostavljano i zanemareno dijete i zbrinuti ga, a stručnjaci podsjećaju da je svatko dužan prijaviti Centru za socijalnu skrb svaku povredu osobnih i imovinskih prava djeteta, a centar je dužan to ispitati.

– Za svaki takav slučaj koji sam vještačila na sudu bila sam stava da je prekasno pokrenut postupak za oduzimanje roditeljskog prava – navela je dr. Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za zaštitu djece.

Ništa od ministara

Sutkinja Lana Petö Kujundžić s Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu i dalje je jedina koja za svjedočenje traumatiziranog djeteta koristi sobu u poliklinici umjesto da takvo dijete dodatno traumatizira opetovanim svjedočenjima.

– Odluke o posvajanju donose se na previše mjesta, a posao ne valja ako svi rade sve. Suci za mladež moraju biti specijalizirani. Odlazimo k svakom ministru pravosuđa i sve mu objasnimo, oni se oduševe, a nakon toga – ništa – otvoreno kaže sutkinja. Sutkinja pak za obiteljske sporove na zagrebačkom Općinskom sudu Marina Parać Garma kaže da od 2006. nijedan roditelj kojem je presudila oduzimanje skrbi nije tražio da mu se to pravo vrati. Zastupanje djece po posebnom skrbniku pokazalo se kao najbolji način dosad, ističe.

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Nazorova
1/23

 

Komentara 37

MN
mate.no
07:42 06.12.2017.

Bojim se ja da vi gledate na svoje dupe i drzite posao a ne da gledate na djecu i da ste se organizirali prije, prosla je godina, place su sjele svaki mjesec, to je vama kaucarima najbitnije!!!

DU
Deleted user
07:50 06.12.2017.

Koja gamad. Djeci kradu dio djetinjstva a parovima sreću.

NI
Nikomah95
07:39 06.12.2017.

Glavno da je (neudanoj) Opa(nak)čićki pijanduri ekspresno odobreno posvajanje dok gomila drugih očajnih mogućih roditelja čeka na posvojenje. Ljudima se provjerava sve unatrag do 9-tog koljena! Po kriterijima mjerodavnih službi samo bi eventualno 3 para na svijetu bila podobna za posvajanje! No, interesira me kako bi sve funkcioniralo da je gay parovima dozvoljeno posvajanje? Kladim se da bi sve Babe i slične babuskare vrištale da se ori do izvan Mliječne galaksije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije