Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ ŠTRAJKA?

Aladrović: U srijedu ćemo sindikatima predstaviti svoju ponudu

Josip Aladrović
Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.11.2019.
u 16:31

"Želim poručiti da će se sutra sastanak održati, da ćemo danas poslati poziv za sutrašnji sastanak i očekujemo da će se sindikati odazvati i da će za pregovaračkim stolom vidjeti ono što Vlada želi ponuditi", rekao je Aladrović.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak da će poslati poziv sindikatima obrazovanja na sastanak koji će se održati u srijedu, na kojem će ima Vlada predstaviti svoju konačnu ponudu nakon koje bi, nada se Aladrović, štrajk u osnovnim i srednjim školama trebao završiti. 

"Želim poručiti da će se sutra sastanak održati, da ćemo danas poslati poziv za sutrašnji sastanak i očekujemo da će se sindikati odazvati i da će za pregovaračkim stolom vidjeti ono što Vlada želi ponuditi", rekao je Aladrović novinarima u Banskim dvorima nakon što su sindikalni čelnici izrazili razočaranje jer nisu dobili poziv Vlade na nastavak pregovora.

No, nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu, budući da oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto. "Mislim da je u redu da sačuvamo tu ponudu za sastanak i da prezentiramo sve što možemo ponuditi. Hoće li biti kakvih odstupanja vidjet ćemo sutra", kazao je ministar.

Također je poručio da u Vladi očekuju završetak štrajka. "Očekujemo kraj štrajka s obzirom na sva povećanja koja smo ponudili kroz TKU, ali i to kroz opcionalno povećanje koje smo ranije nudili ako ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima".

Vlada je dosad nudila sindikatima da će, osim povećanja osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, analizirati sustav plaća u javnim službama i u sklopu toga razmotriti koeficijente složenosti poslova zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, te u znanosti. U slučaju da do izmjena Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja 2020. godine, Vlada je spremna povećati koeficijente zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti za 2 posto.

Referendum o Vladinoj ponudi je slobodna volja sindikata

Sindikati su danas zaprijetili da će, ako im Vlada ne pošalje novu ponudu, sutra provesti izjašnjavanje među štrajkašima prihvaćaju li staru ponudu, koju sindikalni vođe nazivaju "0+0". "Što se tiče referenduma, to je slobodna volja sindikata da ga organiziraju ako smatraju da je potrebno i da informiraju svoje članstvo o ponudama Vlade", rekao je Aladrović.

S povećanjem osnovice za 6,12 posto i opcionalnim povećanjem za još 2 posto Vlada u ovom mandatu povećava prosječnu plaću u srednjem i osnovnom obrazovanju za više od 1400 kuna, tvrdi Aladrović. "Mislim da je s financijske strane Vlada pokazala izrazito veliku volju za rješavanjem problema svih zaposlenih u javnoj i državnoj upravi. Žao mi je što to na neki način nije prepoznato", dodao je.

Što se tiče trajanja štrajka, to ovisi o sindikatima, odnosno hoće li prihvatiti Vladinu ponudu, smatra ministar. "Štrajk sigurno nije ugodna situacija učenicima i roditeljima. Dolazimo u situaciji da je izvjesno produljenje školske godine i sigurno bi trebali imati u primisli da se štrajk okonča. Mislimo da su financijska traženja zadovoljena i da potrebe za štrajkom više nema", rekao je Aladrović.

Komentara 23

BR
brojevi
17:17 12.11.2019.

"Nesposobna Vlada" ostvari proračunski višak, prvi put u povijesti RH i umjesto da se iskoristi za ekonomski rast kako bi svi prosperirali, našli se zaštićeni sindikati javnih službi koji ne prihvaćaju ponuđenu povišicu. Nije ih briga za nezaštićeni realni sektor na čijoj grbaći žive a imaju duplo manja primanja. Da ne spominjemo porazne rezultate u znanju učenika.

ST
stefj
16:52 12.11.2019.

Ma nema frke, sve ćemo to mi platiti. I dane provedene u štrajku i prekovremene za naknade i sva povećanja koja traže. Ko da se nas koji radimo i uplaćujemo u proračun nešto pita... Prema visini BDP-a učitelji imaju među najvišim plaćama u EU, prema rastu BDP-a, plaće im rastu najviše, jedina smo od rijetkih zemalja gdje učitelji imaju višu plaću od prosjeka. O PISA testovima i lažima koje nam sindikati prodaju da će povećanje plaća u državnim i javnim strukturama zaustaviti iseljavanje ne treba niti govoriti... A najbolje od svega je da broj učitelja i njihove plaće rastu, dok broj učenika i rezultati PISA testova usporedo padaju... Znači nakon povećanja plaća i prava možemo očekivati daljnji pad na rezultatima PISA testova, a daljnji pad broja učenika možemo očekivati radi pojačanog iseljavanja ljudi iz realnog sektora. Sa svakim istupom Ribića i sličnih, realni sektor isprazni se za par autobusa...

KA
kapunjohan
17:12 12.11.2019.

Roditelji moraju prestati davati navideznu potporu štrajkšima i poslati djecu u školu.NJihovo ljudsko pravo je pravo na škol, koja je i zakonomk obavezna. Prema tome, učitelji moraju na posao a tko neće otkaz jer ima i onih koji čekaju na posao. Vlada im je ispunila skoro sve a oni zaradi zamika zadnjeg uvijeta za par mijeseci, tjeraju kapric. Kako teško i neredovno dolaze do plaće roditelji djece , koji ne znaju hoće li imati posao i slijedeće godine a plaću ionako uglavnom primaju neredovno itd..usporedite privelegij prosvjetara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije