Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aladrović: U srijedu ćemo sindikatima predstaviti svoju ponudu

"Želim poručiti da će se sutra sastanak održati, da ćemo danas poslati poziv za sutrašnji sastanak i očekujemo da će se sindikati odazvati i da će za pregovaračkim stolom vidjeti ono što Vlada želi ponuditi", rekao je Aladrović.
12. studenoga 2019. u 16:31 23 komentara 1306 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u utorak da će poslati poziv sindikatima obrazovanja na sastanak koji će se održati u srijedu, na kojem će ima Vlada predstaviti svoju konačnu ponudu nakon koje bi, nada se Aladrović, štrajk u osnovnim i srednjim školama trebao završiti. 

Branimir Mihalinec ULTIMATUM DO 16 sati Sindikati objavili u kojim županijama se štrajka u četvrtak i petak: I Zagreb na listi

"Želim poručiti da će se sutra sastanak održati, da ćemo danas poslati poziv za sutrašnji sastanak i očekujemo da će se sindikati odazvati i da će za pregovaračkim stolom vidjeti ono što Vlada želi ponuditi", rekao je Aladrović novinarima u Banskim dvorima nakon što su sindikalni čelnici izrazili razočaranje jer nisu dobili poziv Vlade na nastavak pregovora.

No, nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu, budući da oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto. "Mislim da je u redu da sačuvamo tu ponudu za sastanak i da prezentiramo sve što možemo ponuditi. Hoće li biti kakvih odstupanja vidjet ćemo sutra", kazao je ministar.

Štrajk učitelja SVE U RUKAMA SINDIKATA Teško van iz štrajka: odličan odaziv učitelja vezao ruke sindikata

Također je poručio da u Vladi očekuju završetak štrajka. "Očekujemo kraj štrajka s obzirom na sva povećanja koja smo ponudili kroz TKU, ali i to kroz opcionalno povećanje koje smo ranije nudili ako ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima".

Vlada je dosad nudila sindikatima da će, osim povećanja osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, analizirati sustav plaća u javnim službama i u sklopu toga razmotriti koeficijente složenosti poslova zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, te u znanosti. U slučaju da do izmjena Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja 2020. godine, Vlada je spremna povećati koeficijente zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti za 2 posto.

Josip Aladrović najavio promjene Aladrović: 'Očekujemo da će se štrajk okončati u nekom razumnom roku'

Referendum o Vladinoj ponudi je slobodna volja sindikata

Sindikati su danas zaprijetili da će, ako im Vlada ne pošalje novu ponudu, sutra provesti izjašnjavanje među štrajkašima prihvaćaju li staru ponudu, koju sindikalni vođe nazivaju "0+0". "Što se tiče referenduma, to je slobodna volja sindikata da ga organiziraju ako smatraju da je potrebno i da informiraju svoje članstvo o ponudama Vlade", rekao je Aladrović.

S povećanjem osnovice za 6,12 posto i opcionalnim povećanjem za još 2 posto Vlada u ovom mandatu povećava prosječnu plaću u srednjem i osnovnom obrazovanju za više od 1400 kuna, tvrdi Aladrović. "Mislim da je s financijske strane Vlada pokazala izrazito veliku volju za rješavanjem problema svih zaposlenih u javnoj i državnoj upravi. Žao mi je što to na neki način nije prepoznato", dodao je.

Josip Aladrović i Vilim Ribič PREGOVORI Aladrović: Ne možemo prihvatiti zahtjev; Ribić: Tražimo i božićnicu od 2500 kuna i povećanje dara za djecu

Što se tiče trajanja štrajka, to ovisi o sindikatima, odnosno hoće li prihvatiti Vladinu ponudu, smatra ministar. "Štrajk sigurno nije ugodna situacija učenicima i roditeljima. Dolazimo u situaciji da je izvjesno produljenje školske godine i sigurno bi trebali imati u primisli da se štrajk okonča. Mislimo da su financijska traženja zadovoljena i da potrebe za štrajkom više nema", rekao je Aladrović.

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • brojevi:

    "Nesposobna Vlada" ostvari proračunski višak, prvi put u povijesti RH i umjesto da se iskoristi za ekonomski rast kako bi svi prosperirali, našli se zaštićeni sindikati javnih službi koji ne prihvaćaju ponuđenu povišicu. Nije ih briga za nezaštićeni realni sektor ... prikaži još! na čijoj grbaći žive a imaju duplo manja primanja. Da ne spominjemo porazne rezultate u znanju učenika.

  • stefj:

    Ma nema frke, sve ćemo to mi platiti. I dane provedene u štrajku i prekovremene za naknade i sva povećanja koja traže. Ko da se nas koji radimo i uplaćujemo u proračun nešto pita... Prema visini BDP-a učitelji imaju među ... prikaži još! najvišim plaćama u EU, prema rastu BDP-a, plaće im rastu najviše, jedina smo od rijetkih zemalja gdje učitelji imaju višu plaću od prosjeka. O PISA testovima i lažima koje nam sindikati prodaju da će povećanje plaća u državnim i javnim strukturama zaustaviti iseljavanje ne treba niti govoriti... A najbolje od svega je da broj učitelja i njihove plaće rastu, dok broj učenika i rezultati PISA testova usporedo padaju... Znači nakon povećanja plaća i prava možemo očekivati daljnji pad na rezultatima PISA testova, a daljnji pad broja učenika možemo očekivati radi pojačanog iseljavanja ljudi iz realnog sektora. Sa svakim istupom Ribića i sličnih, realni sektor isprazni se za par autobusa...

  • kapunjohan:

    Roditelji moraju prestati davati navideznu potporu štrajkšima i poslati djecu u školu.NJihovo ljudsko pravo je pravo na škol, koja je i zakonomk obavezna. Prema tome, učitelji moraju na posao a tko neće otkaz jer ima i onih koji čekaju na ... prikaži još! posao. Vlada im je ispunila skoro sve a oni zaradi zamika zadnjeg uvijeta za par mijeseci, tjeraju kapric. Kako teško i neredovno dolaze do plaće roditelji djece , koji ne znaju hoće li imati posao i slijedeće godine a plaću ionako uglavnom primaju neredovno itd..usporedite privelegij prosvjetara.