Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aladrović o kafićima i 'kavi za van': Za koji dan ćemo imati detaljno razrađene mjere

Trenutačne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, rekao je Aladrović.
21. siječnja 2021. u 13:16 4 komentara 6760 prikaza
Ministar Josip Aladrović dao je izjavu prije sjednice Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je u četvrtak da će se sljedećih dana detaljno predstaviti epidemiološke mjere za gospodarstvo nakon 1. veljače, pri čemu će se provesti konzultacije sa svima kojima je trenutačno obustavljen rad, ponajprije s ugostiteljima.

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade o jučerašnjoj objavi Nacionalne udruge ugostitelja (NUU), u kojoj se, uz pozivanje na izvore bliske Stožeru civilne zaštite, tvrdi da će se prvo otvarati hoteli, da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga, uz izraženo nezadovoljstvo te udruge da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke, Aladrović je podsjetio da trenutačne epidemiološke mjere vrijede do 1. veljače, do kada će se obznaniti kako će izgledati sljedeći set mjera.

"Sigurno će konzultacije, kao i u prethodnim vremenima, biti obavljene sa svima onima koji su zainteresirani. Naravno, tu je poseban naglasak na ugostiteljima zbog njihove brojnosti i toga jer ove mjere izrazito na njih utječu. Ni jedna epidemiološka i ekonomska mjera neće biti donesena bez konzultacija sa svima onima kojima je trenutačno obustavljen rad", izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Aladrović.

POBUNA Talijanski ugostitelji masovno otvaraju restorane unatoč mjerama: 'Neka vlada pošalje policiju na nas'

Upitan o traženjima vlasnika kafića da im se pruži mogućnost prodaje "kave za van", Aladrović je rekao da će se u sljedećim danima predstaviti kako će mjere detaljno izgledati, no i napomenuo da definitivno postoji određen prostor za razgovor i dogovor, pa naposljetku i "popuštanje".

Međutim, prvo je pitanje epidemije, odnosno kako će svaka od mjera relaksacije ili zadržavanja postojećih mjera utjecati na samo kretanje epidemije, istaknuo je Aladrović.

Istodobno s cijelom situacijom, hrvatske poduzetnike i njihove zaposlenike prati se gospodarskim mjerama i dok god bude bilo potrebno da Vlada zbog epidemioloških razloga ekonomski intervenira, to će i činiti, izjavio je Aladrović.

Aladrović je rekao da su u Vladi spremni na sve scenarije, ustvrdivši da je obustavljen rad pojedinih djelatnosti, uveden prije više od mjesec i pol dana, spriječio širenje epidemije, odnosno smanjio njezin utjecaj.

VIDEO: Ovo je 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

Trenutačne brojke hospitaliziranih, zaraženih i umrlih pokazuju da je tada donesena dobra, kvalitetna i pravilna odluka, rekao je Aladrović.

Podsjetimo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije 28. studenoga na snagu su stupile mjere kojima je u potpunosti obustavljen rad kafića, dok restorani mogu jedino pripremati hranu za dostavu. Također, u međuvremenu su uvedena i dodatna ograničenja za trgovine i trgovačke centre prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

Postojala su određena tehnička kašnjenja po pitanju isplata potpora.

Na pitanje o sve učestalijim primjedbama poduzetnika da kasne isplate potpora za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, Aladrović je ocijenio da, što se tiče studenoga, tih žalbi više nema.

KRIZA U SEKTORU Medak odlazi s čela udruge ugostitelja: Probleme sa Stožerom više ne možemo riješiti legalno

Kašnjenje isplata za studeni su postojala, no HZZ je naposljetku odradio sve isplate za taj mjesec koje su ukupno dosegnule oko 400 milijuna kuna, rekao je Aladrović.

Za prosinac je dosad isplaćeno gotovo 300 milijuna kuna, a Aladrović ne očekuje nikakve daljnje tehničke probleme.

La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Vito:

    Relaksacija mjera bi bila kad bi plenković, beroš i aladrović bili za van iz Hrvatske. Poput kave za van.Hrvatsko gospodarstvo bi odmah bilo relaksirano od nebuloza koje smo skoro pa prisiljeni slušati i čitati od tog trojca i njihovih co...

  • stefj:

    I iz ovoga je vidljivo da vlada neće napraviti ništa dok se statistike ne počnu kvariti. Znači za početak birtijaši trebaju početi otpuštati ljude, a ako niti to ne pomogne, onda zatvarati firme... Neće vlada reagirati na riječ ili prijetnju, ... prikaži još! nisu to učitelji da mogu ucijeniti djecom. To što će koji alkić ostati bez jutarnje infuzije ili netko bez kave i novina, nije neki argument... Alkić će kupiti onu malu flašicu u dućanu, ili će nostiti butelju okolo u škarniclu, dok će ljudi kupiti kavu na kiosku ili na pumpi...

  • ovaj:

    otvrajte sve dosta je bilo terora zbog jedne obicne prehlade