Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt oca zadnje ljubavi neprežaljene Diane

Al-Fayed prkosi Londonu: Bit ću predsjednik Škotske!

al-fayed
AFP
27.10.2009.
u 18:28

Milijunaš više od 35 godina ne uspijeva dobiti državljanstvo Velike Britanije, a svojedobno je iz inata kupio britanski ponos robnu kuću Harrods

Vlasnik lanca robnih kuća “Harrods” i nogometnog kluba Fulhama, Mohamed al-Fayed izjavio je da je spreman postati prvi predsjednik neovisne Škotske. Egipatski tajkun, koji posjeduje i veliko imanje u Škotskoj, rekao je da podržava odvajanje Škota od “Engleza i njihovih užasnih političara”.

Neuzvraćena ljubav
Osamdesetogodišnji biznismen, kojemu vlasti u Londonu već desetljećima odbijaju dati britansko državljanstvo, nada se da će dobiti škotsku putovnicu dovede li eventualni referendum o nezavisnosti Škotske, za koji se zalaže Škotska nacionalna stranka, do secesije i proglašenja neovisne republike.

– Vi Škoti previše dugo živite u komi – poručio je otac Dodija al-Fayeda, ljubavnika princeze Diane, koji je zajedno s njom poginuo u prometnoj nesreći 1997. u Parizu.

Mohamed al-Fayed obećao je da će pružiti svu pomoć Škotskoj na putu k ponovnoj neovisnosti te je “velikodušno” ponudio da bude prvi predsjednik države. No, čini se da ljubav između vremešnog milijunaša i njegove “nove domovine” Škotske nije uzajamna. Naime, Al-Fayed je u više navrata tražio sastanak sa škotskim premijerom Alexom Salmondom, ali ga je Škot svaki put odbio.

– Želio sam mu dati neke korisne savjete. No, premijer me uvijek odbio – kaže razočarani Al-Fayed te dodaje da još uvijek vjeruje u Škotsku.

Stalno u ratu
No, zato uopće ne vjeruje svojoj nesuđenoj domovini Velikoj Britaniji, čije državljanstvo ne može dobiti. Zanimljivo je da sve britanske vlade, bez obzira na to jesu li na vlasti konzervativci ili laburisti, uvijek imaju jednako obrazloženje u odbijenici: Al-Fayed ne zaslužuje državljanstvo jer nema dobar karakter.

U nekim su se britanskim medijima znali pojaviti i napisi da je egipatski tajkun pokušao podmititi neke ministre kako bi se dočepao britanske putovnice. Otkad je prije 35 godina došao u London, stalno je u ratu s vlastima. Sve je kulminiralo nakon smrti njegova sina Dodija. Ožalošćeni otac nije se mogao pomiriti s činjenicom da je riječ o prometnoj nesreći, nego je uvijek tvrdio da iza svega stoje britanske vlasti koje se nisu mogle pomiriti s time da se jedan musliman oženi princezom. Uvjeren je da je Diana bila trudna te da bi njegov unuk postao punopravni član kraljevske obitelji.

Čak je tvrdio da iza atentata stoji kraljica Elizabeta jer se silno protivila vezi bagataševa sina i narodne princeze. Bogatstvo Al-Fayeda procjenjuje se na oko 800 milijuna dolara, a nikada nije uspio postati cijenjeni britanski građanin! Zato je svojedobno iz inata kupio britanski ponos robnu kuću Harrods, a sada, opet da se osveti Britancima, želi postati prvi poglavar Škotske.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
19:26 27.10.2009.

Al Fayedov sin i princeza Dayana ubijeni su kako u kraljevsku obitelj ne bi usla arapska krv!Ljudski je razumjeti njegovu ljutnju i spremnost za dokazivanje, ako se zna da je istraga o kobnoj \"prometnoj nesreci\" sve i svasta ali nikako bez sumnje zavrsen uradak. Izuzetno je obrazovan, zapadnih pogleda, za bogate i poznate rijetko uljudan i dostupan i sumnjam da bi Skotska sa njim bila na steti. Bilo da se radi o funkciji predsjednika bilo da se radi o onome sto bi slijedilo Skotskoj kroz novcane investicije ovog bogatasa. Ne vidim da je predsjednik USA Obama (koji je podrijetlom i musliman) bilo u cemu nastetio ugledu i uspjehu USA ali i ostatku svijeta. Naprotiv. Mislim da bi Al Fayed i te kako kvalitetno doprinio boljim odnosim arapskog svijeta i jako cudnog, maglovitog, kisnog i cesto arogantnog otoka! Sumnjivcima na uvid, predsjednik u Skotskoj nije u stanju samostalno odlucivati ali ni sramotiti i diskreditirati svoju i zemlju i jos vise svoj narod, kao sto je to slucaj sa nasim Mesicem! Bila bi to i poruka nekim drzavama islamskog svijeta, kako eto pored Obame i USA, i Europa moze sebi priustiti predsjednika \"muslimana\"! Mada je Al-Fayed vise arapski musliman kao tradicija i kulutrolosko-duhovno odrediste a ne prakticni vjernik. (nesto slicno samom meni samo u Zapadnokriscanskom znacenju) Jedino se ne bi slozio sa njegovim eventualnim izborom, ako bi to trebalo posluziti sukobu Skotske i Engleske jer i bez takvog sukoba, ljubav izmedju Skota i Engleza poginula je jos od kako su se prvi put vidjeli. Imaju snosljivost izmedju sebe koja funkcionra nekada sepavo, nekada odlicno i kamo srece, kad vec nije ljubav, da je ta snosljivost i oblik komunikacije medju balkanskim plemenima! Ima kapacitet i vrijednost ostalo je do biraca Skotske!

KA
kanarinac
21:31 27.10.2009.

Hvala Bogu, Englezi jesu ubili Dianu i njenog ljubavnika. Logično je i razumljivo kako Kruni nije prihvatljiva takva \"mješana\" veza. Englezi su dominantan faktor u \"VB\". Animozitet i različitosti među Velšanima, Sjevernim Ircima, Škotima i Englezima - traju stoljećima. Jednoga dana to će se Kraljevstvo neminovno i formalno-pravno razjediniti, jer vrlo je malo poveznica (osim krvave povjesti) među njima. Trenutno VB živi kao pacjent na umjetnom disanju. Ekonomija je još uvijek kohezioni faktor. Kad izdahne ekonomija - past će i kraljevstvo. Muhamed to vjerojatno neće doživjeti... Njegova lova dobro bi nama došla. Muhameda za predsjednika?

RO
RodeGraven
02:27 28.10.2009.

Re: Crovata Ako je Obama musliman onda si i ti kao srbin iz Bosne još i duplo veci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije