Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTITI ZBOG KUŠČEVIĆA

Bačić: Nakon ovoga nitko ne priječi da smijenimo sve članove odbora iz oporbe!

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
20.09.2019.
u 15:20

To što Lovro Kuščević nije izglasan u Odbor za zakonodavstvo je presedan, ocijenio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Bačić nakon što je u sabornici izgubljen kvorum za glasovanje.

Zbog zamjene dijela zastupnika, određene su i zamjene članova po saborskim odborima. Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tako je imenovan voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe te članom Odbora za poljoprivredu.

Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu mijenja HDZ-ova Irena Vukasnović Petrijevčanin.

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a skinut imunitet, postao je član Odbora za zakonodavstvo. Tome je prigovorio Mostov Nikola Grmoja zapitavši se kakvu poruku time šalju građanima kad čovjeka protiv kojeg DORH vodi kazneni postupak imenuju u Odbor za zakonodavstvo.

– Užasna poruka koja se šalje javnosti, povjerenje u pravosuđe na sve nižim je granama. Ljudi protiv kojih se vode kazneni postupci drže ovu Vladu, čudi me da su oni koji se pozivaju na borbu protiv korupcije i klijentelizma i dalje petkom ovdje i dižu ruke zajedno s Bandićevim žetončićima – ocijenio je Mostov Nikola Grmoja pozvavši građane da pokažu da neće dopustiti da korupcija izjeda sve pore našeg društva jer ona prije svega ostalog tjera građane na iseljavanje.

SDP-ov Gordan Maras dodao je da će birači ocijeniti svako od imena koje pojedine stranke predlažu u saborska radna tijela.

– U Hrvatskoj postoje mnogi političari koji promoviraju netransparentnost i korupciju svojim ponašanjem. I danas smo u sabornici vidjeli koruptivno ponašanje, ne znam se zašto je netko ometao glasovanje. Ne govorim o načinu na koji je Milan Bandić skupio svoj klub, već je problem u tome što je HDZ pristao da ih Bandić ucjenjuje, pa i s ovim glasovanjem o imenovanju određenih članova radnih tijela – rekao je Maras dodavši kako je poslana jasna poruka da HDZ na vlasti drži Milan Bandić koji ima mnogo optužnica protiv sebe.

– Kako očekivati da se Hrvatska onda makne od korupcije – zapitao se Maras.

HDZ-ov Branko Bačić ne može vjerovati, kaže, da Grmoja i Maras mogu tako raspravljati.

– Nevjerojatno mi je da bi zastupnici branili obnašanje drugom zastupniku poslova koji su mu po Ustavu garantirani. Niti je nagrađen, niti kažnjen. Ustav je najveći pravni akt koji se donosi u Saboru i prvi ga mi u Saboru moramo poštivati, a sveto pismo nam moraju biti dva načela – presumpcije neovisnosti i ono o neovisnosti pravosuđa. Ovakvom raspravom i osporavanjem jednom zastupniku da postane član radnog tijela u Saboru već ga unaprijed želite optužiti. Bilo mi je neugodno to slušati, protiv tog čovjeka nije još ni optužnica podignuta, što je dakle jako daleko od presude, a vi u startu želite reći on je kriv – prigovorio im je Bačić pozvavši sve da budu razumni i ne šalju ovakve poruke građanima.

– Poštujmo integritet svakog zastupnika i držimo se presumpcije nevinosti, dopustimo svakome da bude jednak pred hrvatskim pravosuđem – naglasio je Bačić. Grmoja i Maras tražili su povredu Poslovnika demantirajući da rade pritisak na neovisnost hrvatskog pravosuđa, naglašavaju da izražavaju nepovjerenje u pravosuđe.

Nakon rasprave trebalo se glasovati o imenovanju Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković je utvrdio kako su izgubili kvorum, odnosno kako ih je u sabornici ostalo samo 72, pa će ova odluka svoju potvrdu morati pričekati do glasovanja idući tjedan.

To što Lovro Kuščević nije izglasan u Odbor za zakonodavstvo je presedan, ocijenio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Bačić nakon što je u sabornici izgubljen kvorum za glasovanje.

- To je presedan koji mi se najmanje sviđa. Nepisano je pravilo da i oporba glasa za imenovanje vladajućih članova po odborima, no to se ovaj put nije dogodilo. Nakon ovoga nitko ne priječi vladajuću većinu da smijeni sve članove predsjednika i potpredsjednika odbora iz oporbe - komentirao je Bačić.Što se tiče odgode glasovanja od sat vremena, pojasnio je kako se do toga došlo jer su neki od zastupnika vladajuće većine kasnili, a neki su imali opravdan izostanak.
- Nije točno da se nisu pojavili zastupnici iz Bandićevog kluba, u sabornici  ih je bilo pet. Bandić ne vrši pritisak na Vladu, mi sa svim zastupnicima klubova vladajuće većine razgovaramo. Koalicija nije stranka - pojašnjava.
Kažimir Varda iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti rekao je kako je nekoliko njegovih kolega iz Kluba kasnilo na glasovanje u podne jer su bili pozvani na vijeće Turističke zajednice Grada Zagreba.
- Nema veze to s GUP-om, bili smo pozvani tamo i zamolio sam predsjednika Sabora ako je moguće da odgodi glasovanje i to je sve - objasnio je Varda koji ne vidi problem u odgodi termina glasovanja.

Glasovanje bilo odgođeno

Umjesto u 12 sati, kako je najavljeno, glasovanje u Saboru danas je bez pojašnjenja prebačeno za 13 sati. Nakon što je zastupnicima to rekao predsjedavajući Furio Radin, oporba je prosvjedovala i tražila glasovanje jer u Velikoj vijećnici je prisutna većina od 151 zastupnika. Nakon stanke okupila se većina zastupnika vladajuće većine i normalno se pristupilo glasovanju. Aktivirani su mandati bivših ministara Gorana Marića i Tomislava Tolušića koji je odmah položio prisegu na obavljanje saborske dužnosti.

– Svima je vidljivo da je u Saboru većina zastupnika i molim vas da pristupimo glasovanju kao što ste najavili. Zbog čega se ne može glasati? Zbog toga što Milan Bandić ucjenjuje Andreja Plenkovića da Sabor ne može normalno funkcionirati! S čime Milan Bandić drži državu za vrat da Sabor i Plenković dožive ovakvo poniženje? Pa na što ste vi sveli državu? – prigovorio je SDP-ov Gordan Maras ukazujući na to da u sabornici nema zastupnika iz Bandićeva kluba zastupnika. Da su se vladajući našli u neugodnoj situaciji, vjeruje i Mostov Nikola Grmoja.

– Koalicijski partner Milan Bandić ucjenjuje vladajuću većinu, odbio se sa svojim žetončićima pojaviti u Saboru i sada mi ne znamo što će se događati – kritizirao je Grmoja.

Predsjedavajući Radin uzvratio je da je on samo glasnik vijesti i da nije kriv za vijesti koje donosi.

– Žalosno je da rad Sabora ovisi o klubu Milana Bandića. On ne ucjenjuje samo vladajuću većinu nego i cijelu Hrvatsku i svi smo taoci Milana Badića – kazala je SDP-ova Sabina Glasovac, dok je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku poručio kako je oporba u sabornici pa se može pristupiti glasovanju.

– Pobjegla je ova trgovačka koalicija. Uvedite reda i sačuvajte obraz ovog Sabora – rekao je Lovrinović predsjedavajućem.
Kako je Maras zatražio stanku, rad Sabora nastavlja se u 13.10 sati kada bi se trebalo glasovati ako se svi iz većine pojave u sabornici.

Ključne riječi

Komentara 69

Avatar Narod
Narod
16:08 20.09.2019.

Karamarko, Pave Barisic, Crnoja su samo neke od nevionih zrtava mostova podmetanja, posebno Grmoje. SDP po starom drz lopova!

Avatar Narod
Narod
16:19 20.09.2019.

Vidim po "komentarima, "jadni Lovre je najvise kriv sto je brojao glasove i razotkrio referendumsku prevaru. Nije ih on brojao nego dao brojati, covjek ima i 300 000€ kredita, jos dugo mu nije dokazan lopovluk.

RI
rimac444
21:58 20.09.2019.

HDZ treba konačno naučiti da sa bagrom komunjarskom ne valja u rukavicama već udariti toljagama, ta podla bagra ne poštuje nikakve dogovore, uzance, zato su na svim a pozicijama njihovi drugovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije