Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veleposlanica se javila iz skloništa

Akrap: Ovo je blitzkrieg. Ni ulazak u Kijev neće biti kraj rata

Ukrainian armed forces hold drills in the abandoned city of Pripyat
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/6
24.02.2022.
u 22:58

Dr. sc. Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, rekao je da ne smatra da je Rusija napravila takav zamah kakav je očekivala

Jutros u 6 je uvedeno ratno stanje, uveden je i policijski sat, koji upravo počinje teči sada kada počinje vaša emisija jer je kod nas 22 sata. Građani su dobili upute da ostanu u svojim domovima, da ne treba zavladati panika i da je sve pod kontrolom. Gradska vlast, kojoj je na čelu gradonačelnik Vitalij Kličko, i državna vlast na taj način nastoje smiriti stanovništvo - opisala je stanje u Ukrajini hrvatska veleposlanica Anica Djamić koja se javila se telefonom uživo iz skloništa u Kijevu nešto malo iza 21 sat u specijalnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije (HRT) Napad na Ukrajinu.

- Još sam uvijek u skloništu jer noć neće biti najmirnija pa je bolje da smo u zaklonu od eventualnih neprijateljskih djelovanja - napomenula je Djamić i dodala da za 80-ak hrvatskih državljana nastoje organizirati siguran dolazak u Hrvatsku u narednim danima. Kako će se to organizirati, još se ne zna. Zrakoplovne su luke onesposobljene, a cestovni promet danas je bio zakrčen i po 70 kilometara dugim kolonama.

Klasičan primjer blitzkriega

Dr. sc. Gordan Akrap, s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, rekao je da ne smatra da je Rusija napravila takav zamah kakav je očekivala, prenosi HRT.

- Ovo je bio klasičan primjer "blitzkriega" - rekao je Akrap.

Opisao je da je Rusija Ukrajinu napala s južne strane i s Krima s ciljem oslobađanja kapaciteta i lokalne kritične infrastrukture kapaciteta odnosno vodovoda kako bi opskrbili stanovnike Krima vodom.

- Iskoristili su pobunjene trupe s Donecka i Luganska, iskoristili su Ukrajini nesklon sastav stanovništva na istoku zemlje kako bi lakše prošli prema administrativnom području Luganska i Harkiva, dodao je.

Foto: HRT screenshoot


- Ovog trenutka vlast Ukrajine nalazi se u skloništu okružena elitnim postrojbama ruske vojske s jasnim izražavanjem bojazni za vlastiti život i u iščekivanju kako će te postrojbe večeras ući u centar Kijeva i zaposjesti ključne institucije, istaknuo je potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost Tomo Medved .

Napomenuo je da karta "dobila drugačije obrise" jer je prostor od Kijeva prema Donjecku pod ruskim nadzorom. 

- To pokazuje s kojom strukturom snaga i intenzitetom su oni jutros započeli agresiju, udar na Ukrajinu - naglasio je Medved i dodao da je svakako za očekivati spajanje pravca Kijev - Krim. 

Ulazak u Kijev neće biti kraj rata

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako odmah ide novčana i tehnička pomoć Ukrajini.

- Oko 10 milijuna kuna ide odmah, to smo usvojili na Vladi. Predsjednik Vlade će snažno podržati uvjajanje robusnog paket sankcija Europskog vijeća, a uputit ćemo i humanitarnu pomoć u svemu onome što treb - rekao je Grlić Radman.

S obzirom na to da su uništili informacijsko-komunikacijske centre, uništili su zapovjedne sustave, uništili su dio radarskih postaja i uništili dio ukrajinskog zrakoplovstva i protuzrakoplovnu obranu i mogli su desantirati padobrance. Pitanje je do kuda će doći noćas, očekuje se vjerojatno da će ući u Kijev, upozorava Akrap.

- Vrlo vjerojatno će večeras uvesti glavne snage u napad i da će ući do Kijeva i pokušat će zauzeti politički centar Kijeva. Ne vjerujem da će to biti kraj rata. Ukrajinske snage se regrupiraju, organiziraju, mobiliziraju. Cijeli zapadni dio Ukrajine je stabilan i vrlo siguran i moguće je da će protunapad krenuti s tog područja kao i s područja središnje Ukrajine. Prema tome ja još ne bih bacio sve karte na Putina - naglasio je Akrap.

Situaciju u Ukrajini uživo pratite ovdje.

VIDEO Hrvatski nogometaš bježi iz Ukrajine: Pakiram se i vraćam u Hrvatsku, svi stranci odlaze

Komentara 6

TO
tow
23:46 24.02.2022.

Ukrajinci ne dajte se. Pretvorite svaki grad, selo, kvart u Vukovar. Natjerajte ruse da se bore prsa u prsa za svaku kucu. Što vise crnih vreća vracat u rusiju i tako probat okrenuti javno mijenje protiv putina.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
23:21 24.02.2022.

Nadam se da ce stakoroliki Putler zavrsiti u kanalizaciji kao i onaj drugi psihobolesnik, Gadafi.

ZA
zagabria2
23:48 24.02.2022.

Taj blitzkrieg će se pretvoriti u dugotrajni rat sa tendencijom da agresor izgubi kao što obično biva. Rusija će ostati izolirana i osiromašena sankcijama. Nakon okupacije Krima BDP im je pao 50% i nije se oporavio, sada nakon ovih sankcija pasti će daljnjih 50% i biti će 25% BDP-a otprije 10 godina. To je pola BDP-a jedne Italije a sa takvim slabim BDP-om Putin bi se igrao svjetskog imperijaliste. Završiti će jadno svi skupa, ali to su birali sami neka im je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije