Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNA EMISIJA

Ako žele raditi, najsiromašniji umirovljenici ostaju bez mirovine

Foto: Screenshot
1/2
13.05.2021.
u 10:05

Da bi imali za osnovne potrebe mnogi umirovljenici žele raditi. No radi ih iznimno malo

Nije lako biti umirovljenik u Hrvatskoj. Ne samo da je prosječna mirovina od 2.896 kuna zabrinjavajuće niska već njih oko pola milijuna prima manje od tog iznosa.

Da bi imali za osnovne potrebe mnogi umirovljenici žele raditi. No radi ih iznimno malo. Tek 13.226, a i to je veliko povećanje u odnosu na 2018. kada ih je radilo tek 5.138. Do rasta je došlo zbog zakonskih izmjena koje su 2019. omogućile i prijevremeno umirovljenima – kojih je više od 200 tisuća – da uz mirovinu rade četiri sata. No u Hrvatskoj stranci umirovljenika i dalje nisu zadovoljni.

- Tako naprimjer imate kategoriju hrvatskih branitelja, kategoriju policajaca, pripadnika MUP-a, koji mogu, pored svoje mirovine, raditi do četiri sata i primati punu mirovinu. Ili ako rade osam sati, puno radno vrijeme, onda primaju još i pola svoje mirovine. S druge strane, imate one koji su najsiromašnije, s 1500 kuna mirovine, ako rade njima se isplata mirovine obustavlja – kaže Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Prilog o umirovljenicima na tržištu rada možete pogledati i u gospodarskoj emisiji Poslovni plan koja se emitira subotom na drugom programu HTV-a.

Komentara 9

JO
jorgen
09:28 14.05.2021.

Ne da ŽELE raditi nego su PRIMORANI. Ne radite spin, pobogu!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:59 13.05.2021.

Vojne osobe koje nisu u invalidskoj mirovini i rade na 4 sata dobiju punu mirovinu ali s druge strane ponovo plaćaju dorinose za zdravstvo iako ga već imaju plaćeno, ponovo plaćaju mirovinsko iako im neće utjecati na povećanje mirovine odnosno ako zatraže novi izračun mirovina će im biti manja, plaćaju i porez, nisu imali pravo na kovid dodatak, uglavnom ne dobivaju ni božićnice , uskrsnice i većina mora plaćati dopunsko...

SI
Silvana0703
14:22 13.05.2021.

Imam 32 godine radnog staza sa Sss, kao sluzbenik u javnom sektoru (25 godina) izmedu ostalog i nekoliko godina u privatnom 7 godina a mirovina 1700 kn. Ako je prosjek u Hrvatskoj 2.800 kn. Daleko sam od prosjeka. Place rastu,rastu, vijene u ducanima rastu, kupovna moc opada. A mirovine neznaju umirovljenici gdje da potrose. Kad plate :vodu , struju, tv i podmirim sve obaveze ostane mi 750 kn, za zivot. To je realnost a oni koji imaju manje. Ostane im jos manje. Znaci, naradio si se , odgojio 2 djece , skolovao ih, sad nemas dovoljno mirovine da mozes pristojno zivjeti. Lijepi pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije