Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epilog grčke drame

“Ako zaista želite otići iz eurozone, idite!”

grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
20.02.2015.
u 18:41

Europska središnja banka već priprema scenarij za izlazak Grčke

Svi želimo da Grčka ostane u eurozoni, no ona će morati znatno poboljšati svoj zahtjev za produljenjem programa pomoći, izjavila je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel u Parizu, samo sat vremena prije početka sastanka Eurogrupe u Bruxellesu.

Ponudili ‘trojanskog konja’

Dok su se ministri financija eurozone okupljali na trećem sastanku u posljednjih 10 dana posvećenom pokoravanju nove grčke vlade uvjetima iz programa pomoći Europske unije i MMF-a, njemački Der Spiegel objavio je da se Europska središnja banka već priprema za scenarij izlaska Grčke iz eurozone. Pozivajući se na neimenovane izvore, ugledni njemački tjednik tvrdi da dužnosnici ECB-a razrađuju scenarije o tome kako održati ostatak eurozone na okupu ako Grčka prestane koristiti jedinstvenu valutu. Ministar financija Malte, jedne od 19 članica eurozone, prije dolaska na sastanak izjavio je za list Malta Today da “smo došli do točke u kojoj će Njemačka, Nizozemska i ostali reći Grčkoj: “Ako zaista želite otići, idite.” Podsjetimo, drama je dosegla novi vrhunac nakon što je u četvrtak Grčka poslala zahtjev za produljenjem programa pomoći, ali ga je njemačko ministarstvo financija odmah proglasilo nedovoljno dobrim. Nijemci su nanjušili prijevaru i počeli tvrditi da grčka vlada ne nudi pravo produljenje programa, u kojem bi dovršila mjere štednje i reforme, nego nudi “trojanskog konja” pomoću kojega bi samo odglumila privrženost programu, a zapravo bi i dalje kršila njegove uvjete s argumentom da je na izborima dobila mandat za prekine štednju.

Grčki premijer Alexis Tsipras jučer je na svom službenom profilu na Twitteru objavio da je “ovo trenutak povijesne političke odluke za budućnost Europe”. U četvrtak su premijer Tsipras i njemačka kancelarka Merkel telefonski razgovarali, a grčki izvori razgovor su nazvali konstruktivnim.

Na ulasku na sastanak Eurogrupe, grčki ministar financija Yanis Varoufakis izjavio je da se nada da će kompromis biti postignut.

– Grčka vlada nije samo napravila dodatni korak, dodatnu milju, nego je napravila dodatnih 10 milja i sada očekujemo od naših partnera ne da se susretnemo na pola puta, nego da nam izađu ususret samo petinu puta – rekao je Varoufakis, priznajući tako između redaka činjenicu da je Syriza u samo nekoliko dana postala spremna na velike ustupke i odustajanja od predizbornih obećanja. – Ne sumnjam da ćemo imati kolegijalnu raspravu i, nadam se, na kraju izaći sa sastanka uz ponešto bijelog dima – dodao je Varoufakis, aludirajući na dimni signal koji u Vatikanu označava da je postignut dogovor oko izbora novog Pape.

Danke, Schäuble

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble na ulasku je izjavio da je zadatak sastanka obnoviti povjerenje. Schäuble ne krije činjenicu da jednostavno nema povjerenja u većinu onoga što govore dužnosnici nove grčke vlade sastavljene većinom od deklariranih marksista i drugih pripadnika radikalno lijeve koalicije Syriza. Nakon što je u četvrtak s ponosom prenosio kako je njihova vlada rekla Grcima glasno “nein”, najčitanije njemačke novine Bild jučer su naslovom poručivale: “Danke, Wolfgang Schäuble”. “Konačno da netko kaže ‘ne’ bankrotiranim Grcima”, likovao je Bild.

>> Atena poklekla, ali za Berlin to još nije dovoljno

Komentara 26

Avatar Idler 3
Idler 3
19:17 20.02.2015.

Možete ić kam vam se prohtje al dug morate platit i to je to!

RI
riise
19:29 20.02.2015.

To je Grčka teza da će se eurozona raspasti kao "kuća od karata", ako Grčka izađe...Prije da će se eurozona raspast ako Grčka ostane, s ovakovom vladom!

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:04 20.02.2015.

Idealno je vrijeme da sada mesić i vrdoljak organiziraju grčko-hrvatski gospodarski forum. Poduzetnici imaju nedavno iskustvo iz sankcionirane Rusije gdje su natukli miljarde, tako da bi nakon tog poslovnog iskustva, osvajanje novog bogatog Grčkog tržišta bio mačiji kašalj za osvojit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije