Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bandić objasnio zašto želi referendum o Trgu maršala Tita

Bandić je istaknuo kako navija za to da Imunološki zavod zajedno riješe Grad Zagreb i Vlada, pa uskoro očekuje sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i s resornim ministrima
19. prosinca 2016. u 17:06 22 komentara 1117 prikaza
Milan Bandić
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da je Grad Zagreb i dalje zainteresiran za Imunološki zavod, istaknuvši da probleme zavoda mogu zajednički riješiti Grad i Vlada, koju je pozvao da, ako nema projekt rješenja za Imunološki zavod, sve prepusti Gradu koji će rješenje problema "preuzeti na svoja leđa".

 – Ne samo da smo zainteresirani nego mislimo da to možemo zajedno riješiti jedino Grad Zagreb i Vlada. Ako Vlada nema projekt rješenja Imunološkog zavoda, onda neka pusti Gradu Zagrebu, to će Grad Zagreb preuzeti na svoja leđa – izjavio je Bandić u Gradskoj upravi. Novinari su ga, naime, pitali je li Grad i dalje zainteresiran za Imunološki zavod, s obzirom na to da je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao kako je napravljena analiza te da će za Imunološki biti potrebna nova lokacija i nova tehnološka rješenja, a što će vjerojatno nešto podići cijenu. 

 Bandić je istaknuo kako navija za to da Imunološki zavod zajedno riješe Grad Zagreb i Vlada, pa uskoro očekuje sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i s resornim ministrima.

 Za današnji sastanak premijera i ministara sa županima i gradonačelnicima sjedišta županija rekao je kako se nikada prije u Hrvatskoj nije dogodio, a znak je da se nešto pozitivno događa. Najavio je da će premijer s njim i suradnicima održati poseban sastanak oko kapitalnih gradskih projekata.

 Na pitanje što će poduzeti da se osigura veća sigurnost u Zagrebačkom holdingu, s obzirom na nedavnu pljačku, Bandić je kazao kako je osigurano 800.000 opljačkanih kuna te će Grad svoj novac dobiti. Napomenuo je kako su u Holdingu ispunili sve uvjete po pozitivnim zakonskim propisima o sigurnosti i za vrstu djelatnosti koja se tamo obavlja, ali da su očito trebali učiniti i više "preko tih pravila igre", što će, kaže, i učiniti.

Novinare je zanimalo i što je s njegovom idejom da se istovremeno s održavanjem lokalnih izbora iduće godine održi i referendumom o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg, na što je Bandić rekao kako smatra da to treba napraviti odmah nakon izbora. – Hoće li to biti na izborima ili poslije, to je irelevantno. Važan je gradonačelnikov stav. Pogubno je da ova ili ona politička opcija imenuje i preimenuje trgove. To nije dobro, a naročito osjetljiva pitanja gdje je javnost podijeljena. Radio sam anketu – u 0,5 posto je razlika između 'za' i 'protiv' u gradu Zagrebu. A drugo, zamislite da dođe neka druga politička opcija za četiri godine, pa ponovno vrate Trg maršala Tita. Jedino građani Zagreba mogu o tome odlučiti. I nakon toga više nema dva referenduma. I što ljudi odluče, bit će tako – poručio je Bandić.

 Naglasio je kako, bez obzira na to koliko građana izađe na izbore, to nisu svi građani Zagreba, već ih je uvijek ispod 50 posto. – A da pitamo i onih ostalih 50 posto građana koji nisu izišli na izbore, nisu se izjasnili, to jedino možemo napraviti na referendumu – rekao je i napomenuo kako su građani oko promjene imena Trga podijeljeni.

>> Ministar Kujundžić osnovao povjerenstvo za Imunološki zavod

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • B Kosa:

    Bandicu ti si kriv zasto taj trg davno nije promjenjen. Kakav je to glavni grad hrvatske kada su toliki za titu? Tu su Hrvati onda manjina

  • marko1961:

    Pitam ja Bandica,da li je bio referendum kad je se trgu davalo to ime jednog diktatora?

  • karlodrago:

    O preimenovanju trga m. tita nemogu odlučivati garđani Zagreba nego cijela Hrvatska ,jer je to glavni grad Hrvatske i grad svih građana Hrvatske pa ako se ide na referendum mora se iči na razini cijele zemlje.Osobno sam za KAZALIŠNI TRG.