Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAŽNI POZIV

Ako vas nazovu iz banke jer žele provjeriti je li vaš novac krivotvoren, ovo morate napraviti

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
16.08.2019.
u 08:57

Jeste li bili u banci u posljednjih mjesec dana? Jeste? Zovemo vas iz banke, moramo provjeriti je li novac koji ste podigli krivotvoren, čest je scenarij kojim se prevaranti pokušavaju domoći nečijeg novca

Policija stalno upozorava na lukave prevarante koji uvijek iznova smišljaju nove načine varanja žrtvi. Jedan od čestih načina prevare na koji ljudi nasjedaju je i lažni poziv iz banke.

Jeste li bili u banci u posljednjih mjesec dana? Jeste? Zovemo vas iz banke, moramo provjeriti je li novac koji ste podigli krivotvoren, čest je scenarij kojim se prevaranti pokušavaju domoći nečijeg novca, pišu 24sata.

– Bankari nikad neće doći nekome doma provjeravati njegov novac. Mnogi misle da je netko od susjeda odao da imaju novac doma, no istrage su pokazale da su prevaranti najčešće slučajno odabrali žrtve, iz telefonskog imenika, metodom pokušaja – kaže Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije zagrebačke policije.

Policija savjetuje, ako građani zaprime takav ili sličan poziv, da nazovu 192, a prevarantu kažu da pričeka. Tako ćete pomoći policiji da uhvati prevaranta.

Česta su meta oni koji ušteđevinu čuvaju kod kuće, ali ni polaganje novca u banku nije uvijek garancija sigurnosti. Naime, vješti prevaranti uspijevaju nagovoriti ljude da podignu novac iz banke pa su iz “druge banke” došli “provjeriti ga”. Ne sumnjajući da se radi o prevari, žena je mužu dodala i drugi novac da ga “provjere” pa je prevarant odnio više nego što je planirao.

Lopovi starije vrebaju i u banci. – Najčešće im ukradu novac na ulasku u tramvaj ili autobus, u metežu ili tijekom gužve. Tada lako posegnu u nečiju torbu ili džep – upozorava Tišma.

Istraživanje je pokazalo da su stariji češće žrtve prevara jer su podložniji autoritetu. Čim im netko kaže da je službena osoba, oni slijepo vjeruju i ne provjeravaju, ali iz Prevencije upozoravaju, čak i kad pokažu službenu iskaznicu, da treba biti sumnjičav i provjeriti.

No prevaranti često nude i usluge poput masaže, nešto prodaju ili mole pomoć, sitnu uslugu. Žele zadobiti povjerenje ili sažaljenje i ući u stan.

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar navijač
navijač
09:28 16.08.2019.

Kod mene u ulici su nedavno bila neka dvojica u autu stranih registracija koji su vrlo jeftino nudili Cepter posuđe jer im je navodno samo još to ostalo a moraju za dva sata na avion. (naravno da lažu) jedan jee ostao u autu sa upaljenim motorom a drugi nudio po kućama. Da ne duljim takvih se možete otarasiti samo ako mu ne kažete ni riječ , a čim nekog uhvati u "mašinu" izvući će mu sve što ima , pa i sa kartice. sad mi je žao što nisam obavjestio policiju , pa upozoravam one koji ovo čitaju da NI SLUČAJNO ne ulaze u razgovor s njima a pogotovo da ih puštaju u kuću!! (traže čašu vode itd...).

Avatar Dumen
Dumen
09:31 16.08.2019.

Oni koje zovu iz banke su toliko pametni da ne čitaju nikakve novine i upozorenja isto kao i motociklisti.

Avatar Django
Django
10:30 16.08.2019.

Oni iz banke te pljačkaju zakonito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije