Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što prvo učiniti ako vas zmija ugrize. Ne smijete ih ubiti ili hvatati ni nakon ugriza

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo upute za građane
03. svibnja 2019. u 19:55 9 komentara 19005 prikaza
Poskok
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Topliji dani izvukli su zmije iz skrovišta pa nije isključen neki od neželjenih susreta. Iz Ministarstva zaštite okoliša građanima zato preporučuju nošenje odgovarajuće odjeće u prirodi (duge hlače) i visoke, čvrste obuće. Upozoravaju da paze gdje staju, a prije odmora provjere mjesto na koje će sjesti te da izbjegavaju blizinu grmlja ili nakupine kamenja.

Zagreb: U centru Kaptol otvorena je izložba otrovnih zmija "Čudesan svijet zmija" Gmazovi iz cijeloga svijeta Ovo su trenutno najotrovnije zmije u Zagrebu

– U slučaju susreta sa zmijom ne treba paničariti niti je hvatati. Treba je polako zaobići i ne uznemiravati je. Ako se nalazi na putu može je se pošpricati običnom vodom ili uplašiti udarcima nogom ili štapom o tlo. Zmije nisu agresivne. Pokušat će ugristi jedino ako se osjećaju ugroženo i prestrašeno – kažu iz Ministarstva.

U Hrvatskoj je 15 vrsta zmija, od čega su tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug). U slučaju ugriza, zmiju se ne smije hvatati ili usmrtiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi.

– Ovo je posebno opasno ako se radi o otrovnici. Glavni simptom ugriza oticanje je tkiva koje se brzo širi od mjesta ugriza, a kao lijek protiv trovanja zmijskim otrovom koristi se isti protuotrov za sve ti otrovnice. Osoba koju ugrize otrovnica trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova – objašnjavaju.

Kurator za gmazove Zoološkog vrta Zagreb VELIKA ZBIRKA GMAZOVA Ovaj Zagrepčanin brine o 700 zmija: 'Čegrtuše i kobre prepoznaju moj hod'

Ugrizenu osobu potrebno je što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove (po potrebi zvati GSS ili 112), a poželjno bi bilo i imobilizirati ekstremitet koji je ugrizen s pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja kako bi se usporilo širenje otrova.

Ugrizi nekih neotrovnih zmija također znaju biti vrlo bolni i neugodni, ali mjesto ugriza nikada jako ne otekne. Kao posljedica ugriza neotrovnica moguće su infekcije ozlijeđenog tkiva unesenim mikroorganizmima.


Poskok
1 / 21
S bezopasnim primjerkom iz kolekcije Nevena Vrbanića družio se i Daniel Bilić
r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • kodifan:

  zmija je najplašljivija životinja na svijetu...nikada ne napada i uvijek se miče od čovjeka...može ugristi samo iz straha u samoobrani kod slučajnog susreta...ali za većinu ljudi je zmija odvratna i ljigava pa ju tamene bez razloga.. u prosjeku daleko više ... prikaži još! štete čovjeku nanose psi..ali oni su divni i krasni

 • Avatar Zgubider.
  Zgubider.:

  "...Ako vas i ugrize, zmiju se ne smije hvatati i nositi liječniku..."___Ne nosite ju liječniku, pošaljite ju Kujundžiću 🤣😉...

 • prajdali100:

  Ukoliko zmija krene na vas gađajte je ananasom.Treba biti tvrd sa zelenim lišćem.Ukoliko pri ruci nemate ananas gađajte je papajom.Ipak, najbolje se pokazao avokado.