Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans

Ako smanje plaće, neće početi škola, a u štrajk 
bi mogli i liječnici

Vilim Ribić
Slavko Midzor
15.08.2010.
u 18:39

– Školska godina neće početi, učine li to – rezolutan je Vilim Ribić, a Siniša Kuhar iz sindikata državnih službenika kaže da su dosad bili prisiljeni popuštati, ali u ovom slučaju proveli bi referendum o štrajku. 


Smanjenje plaća od 10 posto neće proći, poručuju Vladi sindikati javnih i državnih službi.

– Školska godina neće početi, učine li to – rezolutan je Vilim Ribić, a Siniša Kuhar iz sindikata državnih službenika kaže da su dosad bili prisiljeni popuštati, ali u ovom slučaju proveli bi referendum o štrajku.

– U zdravstvu smo spremni za oštrije akcije – najavljuje i dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata. 
– Uzeli su nam šest posto, igrali se s kriznim porezom i, dok ekonomisti govore da ne treba dirati plaće, Vlada najavljuje tako oštar udar na javni servis. Na to ne možemo mirovati – dodaje i Spomenka Avberšek. Sindikalci javnih službi ističu i da Vlada obmanjuje javnost kad tvrdi da su pregovori propali i da sindikati nisu htjeli odustati od božićnice i dara za djecu.

– To smo im nudili, ali oni su htjeli uzeti kolektivni ugovor – kaže dr. Babić. Pregovori će se, očekuju, ipak nastaviti. Korisnici proračuna čekat će još dva tjedna da vide kome će država u rebalansu proračuna smanjiti prihode. Zasad su sve varijante otvorene, od toga da će se ići na povećanje postojećih i uvođenje novih poreza do manje vjerojatnih drastičnih smanjenja socijalnih transfera. SDP je ovaj vikend izašao s prijedlogom da se 10-postotom uštedom nekim stavkama moglo uštedjeti potrebnih pet milijardi kuna.

Iz Vlade odgovaraju da su proračun ogolili gdje god su mogli te da daljnje uštede nisu moguće bez smanjenja osnovnih proračunskih troškova – plaća i mirovina.
– Nije problem Vlade u pogledu znanja što bi trebalo učiniti, već u političkom pragmatizmu. Izbori koji dolaze prevelik su teret strankama, pa se svi bave kratkoročnim ciljevima – komentira Hrvoje Stojić, bankarski analitičar, koji kaže da čak ni kritike koje stižu iz oporbe ne uključuju konkretne programe primjenjive u kratkom roku.

Komentara 438

Avatar demijan
demijan
20:11 15.08.2010.

@razočarani, jedno je \"prepričavati\" događaje tlapnjama,a drugo je podastrijeti argumente za izrečene tvrdnje... Ovo nije mjesto za \"crtanje\" grafova, naravno, ali vjerojatno postoji temelj po kojem dolaziš do tvrdnji? Ili su one samo proizišle iz tvojih proizvoljnih zapažanja?

SC
scary
20:56 15.08.2010.

@veky sve ok :)

OB
-obrisani-
19:26 15.08.2010.

Interesantno kako se najviše bune oni koji najmanje rade i za to dobiju dobru i sigurnu plaću. Parazite i štetočine koji se hrane sa državnog korita ne zanima otkud novac za njihove debele plaće , njima je važno kako daa dobiju još više uz još manje rada i znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije