Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
različite mogućnosti

Podolnjak: U MOST-u razmišljamo i o vladi nacionalnog jedinstva s neutralnim premijerom

robert podolnjak
Foto: Screenshot/HRT
1/2
10.11.2015.
u 18:00

– Ako je MOST taj koji ih međusobno povezuje, a u MOST-u su istaknuti stručnjaci, onda to i nije klasična velika koalicija, kaže Podolnjak

Izvanredni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Robert Podolnjak iz MOST-a gostovao je u emisiji Hrvatska uživo. Sugovornik je bio i Dragan Zelić iz GONG-a. O budućim potezima treće političke opcije neophodne za sklapanje nove vlade, Podolnjak je najavio zanimljiva razmišljanja unutar MOST-a:

– Postoje različite varijante, od manjinske vlade uz potporu parlamenta pa sve do vlade nacionalnog jedinstva. Pristanu li i HDZ i SDP na reforme koje tražimo, razmišljamo upravo o potonjoj. Najskloniji bismo bili tome jer su obje političke opcije vrlo izjednačene, ni jedan blok nema izrazitu prednost u mandatima te bismo mi kao most mogli povezati te dvije opcije, ali samo pod uvjetom da su doista spremni na reforme. Bez nas ne mogu i kao takvi nužni smo faktor koji pomaže da ne dođe do razdora unutar SDP-a i HDZ-a zbog suradnje oko ključnih pitanja i budućnosti ove zemlje – rekao je Podolnjak. Dodao je da MOST ne želi sklapati koalicije ni s jednom ni s drugom opcijom zasebno jer su tako obećali svojim biračima.

Na pitanje kako bi ta velika koalicija mogla zaživjeti kad su i HDZ i SDP bili izričito protiv takve suradnje, Podolnjak je rekao:

– Ako je MOST taj koji ih međusobno povezuje, a u MOST-u su istaknuti stručnjaci, onda to i nije klasična velika koalicija.

Dragan Zelić iz GONG- rekao je da mu se ta kombinacija čini prilično nerealnom jer je bit demokracije različitost te da ne zna tko bi bio dobar dirigent – premijer.

– Bilo koja vlada koja će se sastaviti mora znati da je užasno važno kako će se upravljati zemljom, hoće li u taj proces uključivati građane, hoće li omogućiti lakše ostvarivanje referenduma, hoće li osluškivati birače jer to je dosad izostajalo – rekao je Zelić i dodao da se GONG i Platforma 112 zalažu za reformu javne uprave i teritorijalni preustroj koji su temelji za budući razvoj zemlje, o čemu se obje stranke moraju očitovati.

Robert Podolnjak kaže da je MOST sklon ponuditi vlastitog mandatara, a objasnio je i zašto:

– Mi se zalažemo za regionalizaciju države, a obje opcije su bile izričito protiv toga. I Milanović i Karamarko su protiv. Kako ćete s njima raditi taj projekt, ako su oni protiv, i kako bi netko od njih mogao biti dirigent? Potreban je novi čovjek, netko neutralan, možda istaknuti stručnjak, možda ne politički, ali netko tko svakako ima stručni legitimitet – rekao je Podolnjak.

Na pitanje Podolnjaku je li uopće moguća koalicija MOST-a i HDZ-a s obzirom na odnos Drage Prgometa i Tomislava Karamarka, odgovorio je da to pitanje treba postaviti Dragi Prgometu.

Zelić kaže da je to pitanje o unutarstranačkoj demokraciji koje u HDZ-u nema te da je postojala, svega ovog možda ne bi bilo.

– Pitanje razvoja unutarstranačke demokracije treba potaknuti i u Saboru – kaže Zelić.

Podolnjak je najavio da prije nego što počnu pregovori, MOST mora definirati model reformi koje žele ponuditi kao i rokove provedbe, nakon čega će vidjeti kakve su reakcije obje stranke.

– Nemojmo misliti da reforme možemo dogovoriti u tjedan dana. Građani se moraju strpjeti i shvatiti da težimo nečemu ozbiljnom te da ne treba žuriti. Razgovarat ćemo drukčije nego do sada – rekao je Podolnjak. Za reforme su potrebne i promjene Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina pa upravo to ide u prilog velikoj koaliciji triju najjačih stranaka izabranih na ovim parlamentarnim izborima.   

>> Most na Twitteru brisao pa objavio promijenjenu izjavu o Petrini i koalicijama

Komentara 109

DU
Deleted user
18:23 10.11.2015.

da uhljebi sdp imaju muda tražili bi zokinu ostavku

LA
Lavica7
18:17 10.11.2015.

Sto narod zeli??? Narod podijeljen na sad evo tri strane.Sad bi se moglo vuci na tri strane i da se nista ne napravi, a vrijeme prolazi. Bogati se bogate, a siromasni osiromasuju. Drzava tone. Ovo je Solomonsko rjesenje i moglo bi uspjeti. SVI oni moraju biti uvuceni, nema opozicije, nema dijeljenja, ALI bi kazne bile drakonske, a kontrola financija gora nego nekad SDK. Mi smo lopovsko i podijeljeno drustvo. Tome treba stati na kraj.Zao mi je sto ni MOST nije otvorio mogucnost revizije pretvorbe i privatizacije i porijeklo imovine. Pa da se makar dio pokradenoga vrati u drzavnu kasu.

D1
d12345
19:35 10.11.2015.

"Sugovornik je bio i Dragan Zelić iz GONG-a".....ako osvoje vlast bi na prvom mjestu trebali zabraniti ove nepotrebne i parazitske udruge koje nemaju nikakvu svrhu osim promoviranja nazadne ljevičarsko liberalne ideologije.........i smijeniti 90 % ovakvih pristranih otvoreno ljevičarskih polunovinara poput ove Severice.....odvratna je......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije