Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadarski sindikalac Vedran Uranija upozorava na mobbing

Ako ne žele raditi besplatno, radnicima se prijeti otkazom

MTČ
Vjeran Žganec-Rogulja
23.09.2009.
u 16:52

Procjenjujemo da su u ovih devet mjeseci zadarski radnici pokradeni za pet milijuna sati koje su pod prijetnjom gubitka posla morali odraditi besplatno.

U recesiji raste i broj mobbinga poslodavaca nad radnicima prijavljenima u zadarskom Savezu samostalnih sindikata. U osam mjeseci ove godine prijavljeno je već više od 1000 slučajeva, a dosadašnju najčešću ucjenu “krevet ili posao” sve više zamjenjuje ucjena “ili besplatni prekovremeni sati ili otkaz”. To tvrdi Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH, i ističe da su i u ovoj vrsti zlostavljanja najčešće žrtve žene.

- Čak 80 posto slučajeva koji se odnose na ucjenjivanje prekovremenim satima i rada nedjeljom odnosi se na žene. Procjenjujemo da su u ovih devet mjeseci zadarski radnici pokradeni za pet milijuna sati koje su pod prijetnjom gubitka posla morali odraditi besplatno.

To se najviše odnosi na radnike u preradi, ugostiteljstvu i trgovini - kaže Vedran Uranija i dodaje da je sindikat reagirao s nekoliko desetaka tužbi ili kaznenih prijava. On apelira na inspekciju rada, odvjetništvo, pa i Uskok da reagiraju i pojačaju kontrolu jer su na taj način radnici oštećeni i za svoja radna prava i za milijunske iznose.

Komentara 9

JU
Jurek
18:02 23.09.2009.

Koliko znam u našoj državi je zabranjeno ROBSTVO.

BR
brendonn
18:33 23.09.2009.

zadar?ima toga i u varaždinu.ako se pobuniš protiv prekovremenog rada odmah dobiš prijetnju za otkaz!

ID
in_da_banana
17:34 23.09.2009.

zadar??šta se bune, sad...pa to su birali na izborima!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije