Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša missica

Ako joj HZZO plati operaciju, vratit će 207.000 kuna

Melanija Horvat
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
07.11.2013.
u 10:30

Na poziv za pomoć za nezaposlenu profesoricu biologije i kemiju i bivšu missicu Melaniju Horvat odazvalo se oko 500 građana, tvrtki, ustanova, udruga

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL), koja ima sjedište u Čakovcu, provodi jednu od najvećih humanitarnih akcija od osnivanja 1998. godine.

Nepokretna

Za Melaniju Horvat (24, na slici u sredini), nezaposlenu prof. biologije i kemije otvorila je žiro-račun na koji je u nešto više od mjesec dana oko 500 građana, tvrtki, ustanova i udruga uplatilo novac, od nekoliko kuna do nekoliko tisuća.

Humanitarne akcije pod posebnim su povećalom javnosti jer građani žele točno znati kako se troši novac. U slučaju M. Horvat, bivše Miss Universe sjeverozapadne Hrvatske, koja je ostala gotovo nepokretna, specifično je to što se još ne zna hoće li joj troškove liječenja pokriti HZZO. Ona, naime, želi na operativni zahvat u inozemstvo, u kliniku u München, jer vjeruje da joj liječnici u Hrvatskoj ne mogu pomoći. Kaže da joj je jedan liječnik usmeno preporučio liječenje u inozemstvu. Prve procjene govorile su da bi operacija u Njemačkoj i rehabilitacija stajali oko 35.000 eura. UOLL-u se javila za pomoć, pa je Upravni odbor odlučio otvoriti račun. Dana 19. rujna Melaniji je, kaže Vibović, isplaćeno 17.955 kuna akontacije, 2. listopada 40.000, a 24. listopada 150.000 kuna.

Štrajk

- Isplaćeno joj je dosad 207.000 kuna, a prikupljeno je više od toga. Koliko točno, još ne znamo jer treba sve te uplate zbrojiti. Popis donatora objavljujemo na našoj internetskoj stranici. Melanija će nam dostavljati račune, kako bismo vidjeli na što se novac trošio - kaže predsjednik UOLL-a Emil Vibović, koji ima iskustva u organizaciji humanitarnih akcija, počevši od skupljanja novca za transplantaciju jetra djevojčici Eleni prije 13 godina. Vibović ističe da se Melanija javila udruzi koja ima rješenje Ureda državne uprave Međimurske županije za organizaciju humanitarnih akcija. Upravni odbor uvažio je zamolbu i pokrenuo akciju.

- Melanija još prikuplja dokumentaciju potrebnu za dopunu zahtjeva HZZO-u, koji je predala još u srpnju. To traje zbog štrajka i lista čekanja u bolnicama, pa neke preglede obavlja kod privatnika. Ako HZZO ipak odobri njezin zahtjev i pokrije troškove, a daj Bože da pokrije, novac će Melanija vratiti udruzi i mi ćemo u dogovoru s njom odlučiti kamo ga usmjeriti. Može to biti kupnja medicinske opreme za bolnicu, pomoć nekoj osobi za liječenje ili nešto treće - napominje Vibović.

Dodaje da je udruga dosad pomogla više od 200 obitelji u kupnji lijekova i terapije. Financirali su i ugradnju prve umjetne pužnice u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije