Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seksualno iskorištavanje u EP-u

'Ako je bilo seksa među Hrvatima u EP-u, to je bilo konsenzualno'

europski parlament
DPA/PIXSELL
24.10.2017.
u 15:02

Naši sugovornici s iskustvom stažiranja u EP-u tvrde da su hrvatski europarlamentarci vrlo profesionalni prema svojim zaposlenicama.

Ako je i bilo nečega, bilo je konsenzualno – tim je riječima jedna Hrvatica s iskustvom rada u Europskom parlamentu odgovorila jučer na naša pitanja o tome je li moguće da je i među hrvatskim europarlamentarcima bilo nečega od onog što je tijekom vikenda procurilo u europske medije kao priča o seksualnom iskorištavanju i napastovanju asistentica u EP-u od njihovih šefova ili drugih zastupnika.

Od nekoliko sugovornika s iskustvom stažiranja ili rada u svojstvu asistenata u EP-u, s kojima smo jučer razgovarali pod uvjetom njihove anonimnosti, gotovo svi ponavljaju da su hrvatski europarlamentarci uvijek imali vrlo profesionalan odnos prema svojim zaposlenicama u uredu. Svi kažu da nikad nisu vidjeli nikakve naznake seksualnog uznemiravanja, kakvo opisuje članak u londonskom Sunday Timesu, koji citira nekoliko neimenovanih žena s iskustvom seksualnog uznemiravanja od europarlamentaraca iz drugih država (ne iz Hrvatske).

Neke sugovornice rekle su nam kako su vidjele i iskusile osobno pokušaje udvaranja nekih stranih europarlamentaraca, ali da to u njihovim slučajevima nije prelazilo granicu u kojoj postaje neugodno. No, svjedočanstva neimenovanih sugovornica koje su u Sunday Timesu govorile o EP-u kao o “leglu napastovanja” u kojem zastupnici gledaju na svoje i tuđe asistentice kao na “komad mesa” izazvala su jučer mnoge reakcije u Strasbourgu, gdje su se zastupnici okupili na još jednoj plenarnoj sjednici.

– Ti navodi trebaju se istražiti, a eventualni počinitelji kazniti. Jer, ako ne možemo očistiti svoju kuću, kako možemo tražiti da negdje drugdje bude bolje – komentirala je Ruža Tomašić (HKS). – U mom okruženju takvo što nikad nisam vidjela. Valjda zato što svi znaju kakva sam ja, ja skačem na prvu loptu – kaže Tomašić, sugerirajući da bi ona spriječila nedolično ponašanje da ga je vidjela kod drugih kolega. Druga hrvatska zastupnica, Marijana Petir, predložila je odmah da se o ovoj temi raspravlja na Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova.

– Niti jedna institucija na svijetu gdje mnogo ljudi radi zajedno nažalost nije pošteđena zloporaba položaja i neprimjerenog ponašanja, pa tako ni Europski parlament. Međutim, važno je primjereno odgovoriti na takva zlodjela kako se ona ne bi ponavljala i zato ćemo tražiti rasvjetljavanje cijelog slučaja. Pohvalne su kampanje poput #metoo koje omogućavaju kreiranje sigurne platforme na kojoj se žrtve osjećaju dovoljno sigurno podijeliti svoja iskustva, što inače zbog straha ili nepovjerenja u sustav ne bi imale hrabrosti učiniti – kaže Petir.

Žrtve seksualnog napastovanja u EP-u tvrde da su odlučile progovoriti ohrabrene reakcijom globalne javnosti na skandal u Hollywoodu s producentom Harveyem Weinsteinom.

Komentara 22

DU
Deleted user
15:32 24.10.2017.

Pa tko će dirat Šuicu i Tomašić,pa to imaju i doma

IP
info_punkt
16:29 24.10.2017.

hahaha... "bilo je konsenzualno", kakav solomonski odgovor. Pa prostitucija je uvijek konsenzualna. Pitanje je samo da li su u tom konsenzusu bili i porezni obaveznici, koji su tu prostituciju financirali.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
18:01 24.10.2017.

Skandali nisu samo u Hollywoodu i EP-u, nego i na Wall Streetu..a mozete mislit sto vukovi s Wall Streeta rade zenama kad se nasmrkaju bilog praha..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije