Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST RADIKALIZMA

'Ako demokrati zakažu, Europi prijeti sudbina SFRJ'

Berlin: Prosvjedi pristaša najveće oporbene stranke AfD protiv vlade Angele Merkel
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
1/5
Autor
Hassan Haidar Daib
04.09.2019.
u 12:54

Njemački socijaldemokrat Josip Juratović zabrinut je zbog rasta desničarskog AfD-a na izborima na istoku zemlje.

Na lokalnim izborima u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj i Brandenburgu u nedjelju desni populisti iz Alternative za Njemačku (AfD) zabilježili su velik porast popularnost dok su stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel ostale najjače stranke, ali uz osjetan gubitak glasova.

Josip Juratović, član njemačke socijaldemokratske stranke (SPD) hrvatskog podrijetla, kazao je za Večernji list kako ga zabrinjava, s obzirom na to da su izbori bili na dan obilježavanja početka Drugog svjetskog rata, da je u Njemačkoj nestao politički senzibilitet odgovornosti prema vlastitoj povijesti.

Alternativa za demokraciju

– AfD nije alternativa za Njemačku, kako se naziva, nego alternativa demokratskom poretku jer njihova politika ignorira ustavni poredak sustava demokratskih vrijednosti Njemačke i zasniva svoju politiku na principu zavisti, podjele društva i traženje krivca kod drugih za sve nelagode u društvu. Takva politika razara društvo u Njemačkoj i u Europi te ozbiljno mislim da je svaki glas AfD-u glas za rat i raspad Europske unije. Na žalost to se ne uočava samo u Njemačkoj već je novi trend širom Europe. A kamo takva politika vodi, možemo najbolje vidjeti u zemljama zapadnog Balkana – kazao nam je Juratović ističući kako ni jedna demokratska stranka ne može koalirati sa strankom koja ignorira ustav i zloupotrebljava demokratske vrijednosti i slobode s ciljem da ih, kada dođu na vlast, ukine.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

– Da je to tako, najbolje pokazuju primjeri u Europskoj uniji gdje takve stranke imaju vlast, kao što su takozvane višegradske države u kojima sloboda mišljenja, odnosno sloboda medija te neovisno sudstvo gotovo da ne postoje. To su indikatori za nove diktature, odnosno autokratski sustav. Interesantno istraživanje pokazalo je da čak 44 posto istočnih Nijemaca smatra da je diktatura bolja od demokracije. Još veći apsurd pokazalo je istraživanje da svaki drugi stranac u Njemačkoj podržava AfD jer je mišljenja da Njemačka ne bi trebala primiti izbjeglice, a i sami su stranci i prošli torturu politike AfD-a – napominje Juratović.

On misli da je politika kancelarke Angele Merkel brisanja razlika između konzervativnog i progresivnog te niz velikih koalicija koje su upravo nastale biranjem sve više stranaka uništila mogućnost izbora između progresivnog i konzervativnog te stvorila novu polarizaciju u društvu između onih koji teže demokraciji koja se zasniva na traženju kompromisa te time jača mir u društvu i onih koji teže vođama nacionalautokratskog tipa kao što su na primjer Putin, Erdoğan, Trump, Kaczyński ili Orbán.

– Zato je nužno da se ponovno stvori mogućnost biranja između konzervativnih i progresivnih stranaka na temelju društveno relevantnih tema kao što su odgovori na pitanja zapošljavanja mladih u budućnosti, demografski razvoj, socijalno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstvo, ekologija i da se jasno vidi gdje su razlike pojedinih stranaka po tim pitanjima, odnosno da se društvo u te rasprave uključi umjesto da za svaku teškoću traži krivca u strancima – nastavlja.

EU poklekla pred autokratima

– Ozbiljno sam zabrinut novim političkim trendom ne samo u Njemačkoj već i u cijeloj Europi i mislim da, ako demokratskim snagama ne uspije vratiti povjerenje u demokratski sustav vrijednosti i rješavanje društvenih interesa na principu kompromisa, da će Europa doživjeti sudbinu bivše Jugoslavije. Već je sada uočljivo da je u Europskoj uniji sve teže postići dogovor na primjeru Francuske i Njemačke. To se jasno očitovalo kod izbora predsjedavajućeg komisije EU, kad su Njemačka i Francuska morale pokleknuti pred autokratima višegradskih država – kazao je Josip Juratović zaključivši kako stranački čelnici SPD-a i CDU-a moraju prestati taktizirati tko će i kako opstati na vlasti te se moraju orijentirati na traženje odgovora na aktualna politička pitanja koja će društvu vratiti povjerenje u to da demokratske snage imaju jasan cilj i orijentaciju kako osigurati mir i stabilnost u Njemačkoj i u Europi

Pogledajte video:

Komentara 72

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
13:12 04.09.2019.

Radikalna ljevica uzrokuje porast "radikalizma", odnosno normalni ljudi postaju svjesni činjenice koliko je ljevica radikalna i da želi uništiti nacionalne države i europsku civilizaciju. Ovo su obične papazjanije. Vi ste prouzrokovali sve probleme, AfD se javlja kao odgovor na te probleme. I taj odgovor je racionalan i umjeren. Samo ste vi toliko radikalni na lijevo da uopće niste u stanju shvatiti drugu stranu.

JO
jorgen
13:08 04.09.2019.

Koliko laži u jednome članku, čovjeku bi trebalo sat vremena da na sve odgovori! No osvrnuti ću se samo na jedno - pogledajmo kako u praksi narodi doživljavaju politike koje se provode - u državama višegradske skupine, građani se osjećaju iznimno sigurno na ulicama, što potvrđuju i turisti. U državama poput Njemačke i Švedske ne postoji takva percepcija, jer napadi u javnosti su toliko skočili da mediji o tome više ne smiju ni izvještavati, pa podaci tu i tamo procure od policajaca-zviždača! Eto, toliko o tome. A gorenavedeni "gospodin" je očigledno na Soroševom platnom spisku i sudjeluje u raspodijeli 18 milijardi dolara za lobiranje nekontrolirane imigracije.

Avatar Arkandjel
Arkandjel
13:11 04.09.2019.

Ovome liku nitko nije objasnio da su nacisti bili ljevičari, upravo kao što je i on.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije