Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na području Varaždina

Tri osobe uhićene zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi s korištenjem EU fondova

U Varaždinu je uhićen Željko Bunić, bivši direktor Varkoma
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
14.07.2022.
u 12:42

Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna

Na području Varaždina u tijeku je nova akcija Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) i policije. Ovaj put istražuju se zloporabe na štetu EU povezane s namještanjem natječaja oko pročistača. Na meti istražitelja tri su osobe iz Varaždina kojima je policija pokucala na vrata s nalozima za pretragu.  Prema neslužbenim informacijama, pod istragom su navodno poduzetnik i bivši HDZ-ov gradski vijećnik Robert Gotić te bivši direktor Varkoma Željko Bunić (na fotografiji) i poduzetnik Stjepan Ptiček. U sjedištu GK grupe u Varaždinu viđen je policijski kombi.

Navodno je riječ o projektu dogradnje i rekonstrukcije pročistača koji je dio projekta aglomeracije Varaždin za područje Grada Varaždina i desetak općina. 

Sporazum je početkom kolovoza 2019. godine potpisan s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja iz Njemačke i iz Austrije, a ukupna cijena projekta dogradnje i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosila je 203,059.625 kuna. Najavljeno je tada da je rok za dovršenje radova kraj 2022. godine.

– Kompletirali smo cjelokupan proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata – rekao je tijekom svečanog potpisivanja ugovora tadašnji direktor Varkoma Željko Bunić i najavio da se projekt treba završiti do listopada 2021., kada bi uređaj krenuo u testnu fazu od 12 mjeseci.

14.07.2022., Varazdin - Pretres kuce osobe koju istrazuje Ured europskog javnog tuzitelja u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u pocinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Kriminalistickim istrazivanjem obuhvacene su tri osobe s podrucja Varazdinske zupanije. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


No, očito je došlo do nekih problema jer je u travnju ove godine potpisan novi ugovor o rekonstrukciji i dogradnji pročistača, vrijedan 210 milijuna kuna. Za izvođača je izabrana domaća tvrtka. Projekt aglomeracije Varaždina obuhvaća grad Varaždin i deset općina, a 71 posto financira se iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto osiguravaju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša te ostalo jedinice lokalne samouprave.

U Varaždinu je 2019. potpisan sporazum za dogradnju i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH iz Njemačke i GIS Aqua Austria GmbH iz Austrije. - Za Varkom je ovo sjajan projekt jer ne ulažemo ništa. Investicija se sa 71 posto financira iz Europskog kohezijskog fonda, oko 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša te oko 5,7 posto daju jedinice lokalne samouprave - rekao je prilikom potpisivanja sporazuma tadašnji direktor komunalnog poduzeća Varkom Željko Bunić.

14.07.2022., Varazdin- Uhicenje Zeljka Bunica, bivseg direktora Varkom-a. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Rečeno je da bi radovi trebali završiti do kraja 2022. godine. U travnju ove godine potpisan je ugovor o rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracija Varaždin. Potpisali su ga aktualni direktor Varkom Bruno Ister i Robert Gotić, predsjednik uprave GK Grupa koo izvođač radova. Kao rok je naveden kaj 2023. Dogradnja i rekonstrukcija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Varaždin projekt je koji je tvrtka Varkom, javni isporučitelj vodnih usluga, kandidirala za europska sredstva. Riječ je o ugovoru koji je dio projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin".

O slučaju su se oglasili MUP i EPPO.

Danas, 14. srpnja, tri su osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje da su primale i davale mito u vezi s korištenjem EU fondova. U vezi s tim, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, trenutačno provodi hitne dokazne radnje.

Navedene radnje odnose se na tri osobe zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita vezano uz dodjelu radova na izvođenju projekta Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu. Projekt je sufinancirala Europska unija, a vrijednost radova prvobitno je procijenjena na 178 000 000,00 kuna (23,7 milijuna eura). EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.

Iz MUP-a ističu da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zagrebačke službe po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su tri osobe s područja Policijske uprave varaždinske. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji na području više policijskih uprava (zagrebačke, varaždinske, vukovarsko-srijemske i istarske).

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, nakon čega će objaviti priopćenje s više detalja.

Ključne riječi

Komentara 41

JZ
Joža-Zg
09:52 14.07.2022.

Ide Čaćić u čorku, Dumbović progovorio

OT
otrovnijezik
10:45 14.07.2022.

Da li vam je sada jasno zašto je pokojni kriminalac mb izbjegavao EU fondove ili minimalno koristio.

DU
Deleted user
08:44 14.07.2022.

Naši političari su budale, umjesto da kradu od nas novac kao i do sada, oni se pomamili za tuđim novcem, ali ne znaju oni da EU nisu kao mi, da nas je briga što nas kradete, što imamo radi toga visoke poreze i sve ostalo, oni su interesna skupina i njih jako interesira gdje i kako se troši novac. Budale, kradite od nas naroda i nitko vam neće ništa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije