Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Kolovoz

Akcija Kolovoz: Zaradili 15 milijuna eura na drogi

\'za crnu...jurasic.....01.11.2007 icici....prnjat.....akcija kolovoz.....vila perla snimio...goran kovacic\'
Arhivska fotografija
25.10.2010.
u 10:16

Stjepan Prnjat i Milan Štifanić novcem koji su zaradili od droge kupovali su nekretnine u Istri.

Metalski radnik Stjepan Prnjat (39) i njegov kompanjon elektrotehničar Milan Štifanić (39), obojica danas iza rešetaka, prvi u zatvoru u Italiji, gdje služi kaznu od 20 godina, a drugi u riječkom pritvoru čeka početak suđenja, krijumčarenjem stotina kilograma kokaina u nekoliko su godina zaradili milijune eura.

Zamrznuta imovina

Svaki, tvrdi USKOK, najmanje po 7,14 milijuna. Prljavi novac – jer legalne zarade dvojica narkobosova, nezaposlenih i koliko je poznato poreznicima bez prihoda, nikada nisu ni imali – prali su kupujući kuće, vikendice, stanove, automobile, jahte i oplođujući ga na deviznim računima. I dok je Prnjat na opatijskoj adresi živio povučeno izdajući se, ovisno o potrebi, za poslovnog čovjeka koji u Njemačkoj ima restoran i noćni bar pa ulaže zarađeno u Hrvatskoj, kao dobar sin koji majci kupuje stan ili nešto treće, Štifanića su u Istri znali kao kamatara i opasnog tipa koji dobro zarađuje pa to i pokazuje, a službeno kao poduzetnika s tvrtkom.

Prljave milijune pretočene u nekretnine i pokretnine, ostavljene na računima ili skrivene u sefovima u hrvatskim, slovenskim, BiH, njemačkim i švicarskim bankama, danas mogu samo sanjati jer su zamrznuti... Međunarodna banda kojoj je na čelu bio Prnjat, Zeničanin s adresom u Opatiji, a desna mu je ruka bio Puljanin Štifanić koji je usput držao pod kontrolom Istru, razbijena je nakon višemjesečnog praćenja u akciji “Kolovoz” u listopadu 2007., kada je istodobno u Hrvatskoj i po Europi uhićeno tridesetak krijumčara.

Prnjat, uhićen na aerodromu u Frankfurtu, već je suđen i osuđen u Italiji, kao i njegov kurir Mirko Mikešić (63), a danas toj dvojici te Štifaniću i Daliboru Šiliću (28), suoptuženicima za krijumčarenje iz hrvatskog kraka kokainskog lanca, te Prnjatovoj majci Luciji Prnjat, sestrama Blanki Prnjat i Anđelki Vukojević, ženi Suzani Prnjat i prijatelju iz Pule Branku Josipoviću, optuženima za pranje Prnjatova novca “zarađena” od droge, počinje suđenje u Rijeci. Pred sutkinjom Ikom Šarić USKOK-ovu optužnicu, koju potpisuje Sajonara Čulina, zamjenica ravnatelja USKOK-a, čut će tek trojica od osmero optuženih, Štifanić i Šilić koje će dovesti iz pritvora i Josipović koji stiže iz Pule, dok se Prnjatu i obitelji u bijegu te Mikešiću sudi u odsutnosti.

Čuvala ih i vojska

Koordinirana istraga “poslovanja” kriminalne skupine trajala je mjesecima, uz mjere nadzora, što je uz kasnije iskaze ugroženih svjedoka i žene optuženog Štifanića i svjedoka iz europskih zemalja, Hondurasa i Kolumbije, istražiteljima do detalja razotkrilo kriminalnu mrežu i putove kokaina. Premda jedan od važnijih svjedoka, Štifanićeva žena Gordana nedavno je prijavljena za pranje novca od droge. Od 2000. do 2007. Prnjatova narkoskupina nabavila je u Nizozemskoj i Španjolskoj najmanje 200 kg droge koju su prodali u Španjolskoj, Nizozemskoj, Italiji i Hrvatskoj. Drogu su skrivali, pakirali i pripremali u kućama u Amsterdamu i Rotterdamu prije no što bi je preuzimali vozači, a kasnije nižerangirani dileri.

Tako su njih dvojica, ravnopravni u poslu i obojica uvijek prisutni kod predaje kokaina i novca, zarađivali mjesečno od 50.000 kad nije baš išlo, do 120.000 eura u dobrim mjesecima. Da bi osigurali dotok kokaina za Europu, dvojac se u Kolumbiji, u laboratoriju u prašumi u blizini Cartagene, bacio i u proizvodnju i preradu kokaina. Proizvedeno je najmanje 161 kg, no s polovicom te droge, pripremljene za transport u tekućem stanju, “pali” su u Cartageni njihovi kuriri. Da je bila riječ o poslu u kojem ništa nije bilo prepušteno slučaju, potvrđuje i to da su laboratorij te Prnjata i Štifanića čuvali dobro plaćeni vojnici. 

Na računima i u sefovima banaka Prnjatu i njegovima USKOK je blokirao svotu od čak 11,1 milijun eura, a “sitniš”, satovi i nakit pronađeni su u stanovima i na jahti. Na jednom računu, u Sloveniji, držao je 4,7 milijuna eura koje je zaradio od prodaje vile “Perla” u Ičićima koju je sagradio i opremio uredno plaćajući sve dažbine, čak i carinu na uvoz opreme. Vilu je kao kapital svoga poduzeća prodao slovenskoj tvrtki, a novac spremio.

Tih godina kupio je majci stan u Lovranu za 310.000 eura, jahtu od 450.000 eura koju je “uspio” do pola otplatiti, Porsche za 149.000, stan u Frankfurtu za 309.000 eura koji je zaplijenio tamošnji sud... Ni u nas ni u Njemačkoj Prnjata nema u poreznim evidencijama, a žena, stjuardesa u Lufthansi, od 2000. do 2007. godine prijavila je zaradu od 200.000 eura i unatoč investicijama, na štednji imala 407.000 eura. No, legalni prihodi, kažu njemačke vlasti, ne stoje u odnosu prema izdacima. Uglađeni Prnjat u bankama je bio VIP klijent, a na računima majke i sestara s više od milijun eura bio je jedini opunomoćenik. Novac se uvijek ulagao na više računa, “u sitno”, da bi se izbjegavao postupak prijave sumnjivih transakcija, a potom se oročavao.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
Bosnia33
01:04 23.06.2011.

Zna napraviti kes lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije