Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američko bombardiranje

Akcija je bila tajna jer je cilj bio vođa ISIL-a u Libiji

slađana stanković i jovica stepić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.02.2016.
u 08:15

Američki zračni udari na kamp terorističke organizacije Islamske države u Libiji, u gradu Sabratu, kojima je bio cilj vođa ISIL-a u toj državi, Tunižanin Noureddine Chouchane, a tijekom kojih je ubijeno i dvoje službenika srpskog veleposlanstva, nisu iznenadili poznavatelje situacije na Bliskom istoku.

Još sredinom siječnja u Večernjem smo listu objavili veliku analizu o pripremama za zračni udar na Libiju s obzirom na to da je teroristička organizacija Islamska država, nakon velikih gubitaka teritorija u Siriji i Iraku, preselila svoj kalifat na teritorij Libije.

Okrutniji od Bagdadija

Naime, uz Noureddinea Chouchanea, kojeg su već proglasili kalifom Libije te ga smatrali opasnijim i okrutnijim od samog Abu Bakra al-Bagdadija, ubijeno je još 40-tak terorista. Libijskog kalifa smatraju odgovornim za niz terorističkih napada, među kojima i dva veća teroristička napada u Tunisu, u tuniškom nacionalnom muzeju Bardo u ožujku kada je ubijeno 22 ljudi te za krvavi napad u turističkom naselju Sousse u lipnju kada je ubijeno 38 ljudi, većinom zapadnih državljana. Uz teroriste Islamske države, u tom napadu ubijeno je i dvoje službenika srpskog veleposlanstva u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su u toj zemlji oteti 8. studenoga, što je razljutilo srpske političare koji se, prema mišljenjima analitičara, koriste njihovim ubojstvima u svojim predizbornim kampanjama.

Ono što je najinteresantnije jest izjava potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je rekao kako „Srbiju nitko nije obavijestio da će biti napada, niti je Washington kontaktirao sa Srbijom u povodu ovog slučaja te će stoga Washingtonu biti poslana protestna nota“. Isto tako srbijanski premijer Aleksandar Vučić kazao je kako su pregovori o oslobađanju dvoje srpskih državljana bili pri kraju i kako bi zasigurno bili oslobođeni da nisu stradali u američkom zračnom udaru. Američke i britanske obavještajne službe već mjesecima provode akcije tajnog izviđanja u Libiji kako bi identificirale i locirale islamističke vođe i njihove položaje, a među njima i Noureddinea Chouchanea, što je potvrdio i američki predsjednik Barack Obama.

Blizu Europe

Nakon što su ustanovili da je terorist Noureddine Chouchane ušao u kamp, uslijedila je munjevita akcija u kojoj su američki bombarderi u nekoliko minuta djelovali i likvidirali teroriste. S obzirom na to da je operacija izvedena u strogoj tajnosti, nije bilo moguće nikoga o njoj obavijestiti jer bi to ugrozilo operaciju. Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je zemlje članice EU da ne izvode nikakve zračne udare na Libiju bez odobrenja libijske vlasti. Poznato je da, uz SAD, zračne udare na položaje terorističke organizacije Islamske države u Libiji pripremaju Francuska, Velika Britanija i Italija. Svojim preseljenjem u Libiju, u grad Sirt na mediteranskoj obali, teroristi su se približili Europi i samo su 300 kilometara udaljeni od Sicilije te predstavljaju veliku prijetnju zemljama EU.

>>Ili su ih otmičari poveli sa sobom ili su u rukama ISIL-a

>>U Libiji oteti vozač i službenica srpske ambasade

Komentara 9

GV
golub Vaso
09:54 22.02.2016.

niste objasnili čitateljima kako se isilovci prebacuju iz iraka i sirije u libiju. Je li koriste neke sustave iz zvjezdanih staza ili im u tome pomaže bar jedna članica nato pakta?

Avatar antefrancetic
antefrancetic
11:11 22.02.2016.

Briga Amera za bilo koga iz Hrvatske,Srbije pibilibi sve ak treba samo da nisi njiovi..

Avatar superhik74
superhik74
16:06 22.02.2016.

Amerima je narusavanje teritorijalnog itegriteta I suvereniteta unistenih drzava postala razonoda. Prvo uniste drzav finaciranjem terorista koje tada zovu "oporba", pa onda te iste teroriste povremeno gadjaju optuzujuci ci ih za "ekstremizam". Vec vidjeno u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Somaliji, Jemenu, Siriji I dakako Libiji. Ako usput ubiju kakvog zatocenog taoca to se nazove "kolateralna steta" I vojno-industrijski kompleks ide dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije