Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORUPCIJA Nakon poreznika i financijskog policajca, u mreži i inspektor

Akcija Dubai proširena i na Devizni inspektorat

Autor
Ivanka Toma
13.02.2009.
u 18:30

Operativna akcija Dubai, u kojoj su zbog primanja mita uhićena trojica zaposlenika Porezne uprave, i to šef zagrebačkog Područnog ureda, ispostave Centar, Zdenko Markač, porezni inspektor u Odjelu ovrhe Ranko Vukoja, te inspektor financijske policije Željko Sićaja, ima još jedan koruptivni krak.

“Češljanje” dokumenata
USKOK i policijski Nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala uhvatili su zbog mita i višeg inspektora Deviznog inspektorata Slavena Boškovića. Navodno je Bošković trebao uzeti 300.000 kuna kako tvrtki zbog prekršaja ne bi odrezao milijunsku kaznu.

Bošković, koji je inače autor niza stručnih članaka te jedan od suautora knjige “Kako platiti manje poreza na zakonit način”, navodi optužba, zatražio je novac, ali ga nije fizički preuzeo. Protiv njega se svejedno traži pokretanje kaznenog postupka, a sud mu je odredio zadržavanje.

No, zato su u USKOK-u i policiji prilično samouvjereni u čvrstinu dokaza koji su prikupljeni u akciji Dubai. Tu je bila riječ o poreznim nadzorima tvrtki.

Sustav je bio takav da se “češlja” dokumentaciju tvrtke i tragovi njezina financijskog poslovanja koji su išli prema drugim tvrtkama.

Tako se radilo i u tvrtki Erica Viva u vlasništvu Brune Bračuna.

Isprovocirani nadzor
Prema policijskom priopćenju, Markač, Vukoja i Sićaja zloupotrijebili su svoj položaj i mimo zakonskih propisa isprovocirali provođenje nadzora u tvrtki Erica Viva. Kroz nadzor su naišli na nepravilnosti u poslovanju ove tvrtke i jedne druge s kojom su poslovali te zatražili 50.000 eura mita da i u drugu tvrtku ne pošalju porezni nadzor.

Glavni u ovoj operaciji bio je šef ispostave Centar Zdravko Markač (koji inače s plaćom državnog službenika vozi porsche), po kojemu je akcija i dobila ime jer je sve čekalo tjedan dana, dok je bio na godišnjem odmoru u Dubaiju. Kao glavni, Markač je samo čekao da mu se donese novac od mita.

Ulogu posrednika prema tvrtki žrtvi odigrao je Sićaja, a Vukoja je preuzeo novac i podijelio ga s Markačem. Od traženih 50.000 eura mita, Vukoja je trebao u prvi mah donijeti 25.000, no istražitelji su njihovu pouzdaniku sugerirali da preda 10.000 više od dogovorenog. Iako bi svakoga šokiralo kada bi dobio toliko novca viška, kod poreznika Markača i Vukoje to nije izazvalo nikakvo posebno uzbuđenje. Dakako, tada još nisu znali da je novac označen.


U pritvoru jer još nisu suspendirani

Zdravko Markač, Željko Sićaja i Ranko Vukoja sinoć malo prije 19 sati privedeni su istražnoj sutkinji zagrebačkog Županijskog suda. Kako doznajemo, sve trojica branila su se šutnjom. Određeno im je 48-satno zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela jer ni jedan od njih još nije suspendiran. Inače, dan prije istražnom sucu priveden je i Slaven Bošković, viši inspektor u Ministarstvu financija, kojemu je određeno zadržavanje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Riječ je o drugoj akciji, koja nije dio akcije Dubai.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije