Naslovnica Vijesti Hrvatska

Akademik Paar podnio ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenog vijeća

Ostavku je Paar podnio 5. ožujka na sjednici vijeća iz osobnih razloga
07. ožujka 2018. u 22:31 87 komentara 19282 prikaza
Vladimir Paar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Akademik Vladimir Paar podnio je ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ostavku je Paar, kako doznajemo, podnio 5. ožujka na sjednici vijeća iz osobnih razloga.

06.02.2014., Zagreb - Predavanje akademika Vladimira Paara o klimatskim promjenama odrzano je u HAZU. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Trilogija HAZU Nakon Bijele i Plave, izdana i Crvena knjiga o obrazovnoj reformi

Iako je to iznenadilo mnoge, budući da je Paar izdao i trilogiju o obrazovnoj reformi koja se mora provesti, iz izvora bliskih akademiku doznajemo kako je izdavanjem trilogije zapravo poručio da je i ispunio svoj cilj. Paar je, dapače, bio jedan od glasnijih protivnika kurikularnih promjena.

Umjesto Paara, predsjedavanje Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo preuzet će njegovi dosadašnji zamjenici.

O svojoj je odluci izvijestio Predsjedništvo HAZU, predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo i Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti. Paar je rekao Hini u telefonskom razgovoru u srijedu navečer da je podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU i tekst pisane ostavke proslijedio e-mailom.

U obrazloženju ostavke akademik Paar, među ostalim, podsjetio je da je prije dvije godine prihvatio nominaciju Akademijina Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti za predsjednika Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU na koju ga je izabralo Predsjedništvo Akademije.

"Razlog moga prihvaćanja bila je namjera da se sustavom stručnih recenzija od širokoga spektra učitelja i nastavnika iz školske prakse, sveučilišnih profesora, akademika i drugih kompetentnih stručnjaka dođe do argumentiranih prijedloga u vezi reforme školstva", stoji u obrazloženju.

"Dobivenih 150 recenzija većim dijelom objavljene su u trilogiji knjiga koje mogu znanstvenim i stručnim argumentima pridonijeti kvaliteti obrazovne reforme. Objavom tih triju knjiga moj zacrtani zadatak u Vijeću ispunjen i završen", piše Paar.

U obrazloženju stoji kako je, s druge strane, najvažniji motiv njegova odlaska s čela toga vijeća znanstveni. S tim u vezi istaknuo je kako su on i njegovi suradnici postigli, po njegovu mišljenju, značajne znanstvene rezultate na projektu koji vodi. Objasnio je kako je riječ o otkriću i uvođenju znanstvenih ideja i fenomena u bioinformatičkim istraživanjima problematike vezane uz postanak života (genetskoga koda), genomski evolucijski razvoj kognitivnih sposobnosti čovjeka i otkriće novoga prirodnog zakona, temeljena na novim genomskim simetrijama.

Paar je naveo kako su posljednjih godina njegov tim i on o tome objavili sedam publikacija u uglednim znanstvenim časopisima, te da su trenutačno u fazi znanstvene sinteze što zahtijeva i njegov povećan znanstveni angažman.

"Još jednom želim iskreno zahvaliti svim članovima Znanstvenoga vijeća koji su svojim kvalitetnim doprinosima visoke znanstvene i stručne razine pridonijeli uspješnom radu Vijeća. Vjerujem da će ti objavljeni rezultati biti od znatne koristi pri daljnjemu tijeku obrazovne reforme, te da će članovi Znanstvenoga vijeća nastaviti uspješno raditi na budućim izazovima reforme", zaključio je obrazloženje svoje ostavke akademik Vladimir Paar.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU osnovano je 16. veljače 2016., čine ga predstavnici svih devet Akademijinih razreda, a predsjednik mu je od osnutka do ostavke bio akademik Vladimir Paar. Riječ je o najmlađem od 19 znanstvenih vijeća HAZU, a djelokrug rada vijeća je razmatranje i predlaganje kurikularnih promjena u hrvatskome školstvu u funkciji razvoja gospodarstva i društva, razmatranje uloge i uključivanja u školstvo temeljnih prirodoslovno-matematičkih i društveno-humanističkih znanja, sudjelovanje u izradi strateških dokumenata o unaprjeđenju i razvoju hrvatskoga školstva te razmatranje i predlaganje interdisciplinarnih i integrativnih veza u školskim sadržajima.

Podsjetimo, Paar je autor više od 500 znanstvenih radova te između ostalog autor niza udžbenika iz fizike. Objavio je i 227 znanstvenih publikacija.

Hrvatska kakvu trebamo Hrvatska kakvu trebamo 'Moramo biti spremni ili ćemo nestati. Stvarno nemamo izbora' Blaženka Divjak rasprava intelektualaca Divjak odgovorila prorektoru stihom iz pjesme: Ne možeš uvijek dobiti ono što želiš Ivan Đikić Sukob znanstvenika Đikić se obrušio na HAZU i Kusića: Ne brinu o pravima žena, a on bira pacijente
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • SoloHan:

  Već će se naći neki iz plejade Jokića iz legla na Filozofskom ili Politologiji, kad je bila Oluja trebalo je jednu bojnu poslat i na Zagreb

 • Norway:

  Juris drugovi, zvezdu na celo,oslobodjeno mjesto u JAZU

 • Avatar SINIŠA POLJAK
  SINIŠA POLJAK:

  Valjda će se netko zamisliti nad ovom odlukom vrhunskog strućnjaka i čovjeka, ako ima misleće supstance kod onih koje bi to trebalo zabrinuti.