Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Akademici predložili novi ustroj Hrvatske

Naslovnica
Foto: VL
14.03.2015.
u 00:01

Danskoj je od prvog koraka do stupanja reforme lokalne samouprave na snagu trebalo četiri godine

Ako je razvoj jedna od važnih uloga lokalne samouprave u Europi, je li sadašnja struktura lokalne i regionalne samouprave sa 429 općina, 127 gradova, 21 županijom i Gradom Zagrebom koji ima status i grada i županije poticaj ili prepreka razvoju? Samo šest naših županija prema indeksu razvijenosti je iznad prosjeka Hrvatske i 108 jedinica lokalne samouprave (gradovi i općine) je iznad prosjeka razvijenosti Hrvatske. Čak 80 posto našeg državnog teritorija je u depopulaciji pri čemu treba istaknuti dosta jasnu korelaciju - što je manja razvijenost to je veća depopulacija.

- Znači li to da ćemo smanjiti broj općina i gradova tek kad stanovništvo posve odumre - za hrvatske političke okolnosti prilično logično pitanje postavio je akademik i sudac Ustavnog suda Davor Krapac kad je moderirajući okruglim stolom na temu “Nova upravno-teritorijalna organizacija Hrvatske” čuo spomenuti dramatičan demografski podatak prof. dr. sc. Ivana Koprića s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Jesmo li tako čvrsti i kruti u ovom sadašnjem bolesnom stanju, usuđujem se tako kazati, da će sadašnja organizacija nadživjeti svoje stanovništvo koje će nestati? - dodao je Krapac u dupkom punoj dvorani HAZU-a čije je Znanstveno vijeće za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava na čelu s akademikom Jakšom Barbićem organiziralo skup. Krapac je podsjetio na Barbićev argument Danske koja je, kad je 90-ih Hrvatska imala 105 općina imala 271, a danas ih ima 98, a mi 578 lokalnih jedinica. Predsjednik Akademije Zvonko Kusić podsjetio je da je i prije pet godina u HAZU-u održan dvodnevni skup s 15 izlaganja na temu nove lokalne i regionalne samouprave. Dakle, politika kaska, a mediji ne pritišću.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od subote ili prolistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 37

EP
El Patcharan
21:57 13.03.2015.

akademici, manite se ćorava posla...ta zna se da ovaj broj općina i županija služi samo za uljebljivanje Partija HDZSDP....u to se ne dira!

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:07 13.03.2015.

Znate li da svaki akademik od njih 60 ili koliko ih ima prima oko 15 - 20 tisuća mjesečno bez ikakvih obaveza samo zato što su članovi HAZU-a. Evo moj prijedlog neka se ukine naknada i neka Hrvatska akademija znanostiti i umjetnosti bude volonterski ustrojena. I da taj "njihov" prijedlog se već povlači po novinama zadnje 3 godine, pitaj boga u kojoj oni godini žive...2003 ili tako nešto...

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
21:53 13.03.2015.

da to nisu oni isti koji su tvrdili u latinici prije 15 godina da autocesta do splita će dovesti hrvatsku do prosperiteta i bogatstva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije