Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greška pilota

Izbjegnuta tragedija: 'To je zamalo bila najveća zrakoplovna nesreća u povijesti'

Air Canada
Foto: A3216 Peter Kneffel/DPA/PIXSELL
11.07.2017.
u 22:27

Kontrolor leta shvatio je problem, nakon čega je Airbus 320 ipak sigurno sletio

Zrakoplov tvrtke Air Canada prošli je petak gotovo sletio na pomoćnu pistu na kojoj su četiri zrakoplova čekala polijetanje, a incident je pod istragom američkog ureda za zrakoplovstvo FAA.

Kako prenosi BBC, let AC750 iz Toronta dobio je odobrenje za slijetanje na pistu zračne luke u San Franciscu, ali pilot se nehotično pripremio za slijetanje na pomoćnu pistu, koja je postavljena paralelno s glavnom, a gdje su već bila četiri zrakoplova. Kontrolor leta shvatio je problem i naredio pilotu da promijeni pristup pisti, nakon čega je Airbus 320 sigurno sletio.

Pojavila se i snimka komunikacije na liniji kontrola leta - pilot na kojoj se može čuti što se događa. Jedan glas u jednom trenutku kaže: "Kamo ovaj tip ide? Na pomoćnoj je pisti". Pilot iz jednog od zrakoplova na tlu poslije kaže: "Air Canada je preletio direktno iznad nas".

- Ako je to točno, ono što se dogodilo je zamalo bila najveća zrakoplovna nesreća u povijesti - komentirao je Ross Aimer, umirovljeni kapetan United Airlinesa i CEO Aero Consulting Experts, za Mercury News.

- Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička zrakoplova širokih tijela, punih goriva i putnika, onda možete zamisliti kako bi strašno ovo bilo - dodao je.

Komentara 7

WE
weAreCro
07:59 12.07.2017.

Imam osjecaj da je novinarima bas zao sto se to nije dogodilo jer bi onda imali o cemu pisati tjednima.

VI
Vito
06:07 12.07.2017.

- Ako možete zamisliti Airbus kako se sudara s četiri putnička zrakoplova širokih tijela, punih goriva i putnika, onda možete zamisliti kako bi strašno ovo bilo - :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Ako možete zamisliti krtavu koja umjesto vimena ima muda, onda možete zamislitii i kako je buha slon

SV
stjepan v.
01:18 12.07.2017.

pista u San Franciscu je opasna jer se slijeta nad pacifickom oceanu direktno na pistu. tako mala pogreska pilota, zadnji tockovi ako promase.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije