Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agent Gowen crta Pavelićeva skloništa

08. ožujka 2009. u 21:02 10 prikaza

Povjesničar Mario Jareb više je godina obilazio američki Nacionalni arhiv u Washingtonu i pronašao stotinjak izvješća američkih agenata koji su pratili Pavelića u vrijeme dok se skrivao u Italiji. Agent CIC-a (američke vojnoobavještajne agencije) William E. W. Gowen 22. siječnja 1947. izvješćuje kako pouzdani doušnici kazuju da bi se Pavelić mogao skrivati u eksteritorijalnom (vatikanskom) kompleksu na području Lungo Tevere na Aventinu.

Agent je taj kompleks pregledao i uz izvješće priložio i skicu. Navodi da se “ustaški” sastanci održavaju u jednoj kući u Via Cavour do koje vodi tramvajska linija povezana s Lungo Tevere.

Ante Pavelić je iz Zagreba pobjegao s dokumentima na ime Anton Serdar, u Italiji se skrivao na mnogim mjestima, ali i kod napuljskih isusovaca u Posillipu, a u Argentinu je stigao s putovnicom koja je glasila na ime Aranyos Pablo. Te mu je dokumente izdao konzulat Francove Španjolske u Milanu.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO