Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Afrika u fokusu Europe: 'Pomažemo dok nam koristi'

Merkel, Macron, Juncker govore o pomoći tom kontinentu i želji da se zaustave razlozi za migracije, no Afrikanci tvrde da im stranci odnose profit na Zapad
18. rujna 2018. u 09:40 6 komentara 470 prikaza
“Ekonomski je razvoj ključan za kontinent na kojem je toliko mladih ljudi”, tvrdi njemačka kancelarka Merkel
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Na EU summitu u četvrtak 20. rujna u Salzburgu glavna tema bit će kako suzbiti ilegalne migracije, a fokus će biti na Africi iz koje posljednjih mjeseci prema Europi kreće najviše migranata. Prije tri tjedna njemačka je kancelarka Angela Merkel posjetila zapadnu Afriku. Imala je, tvrdi, samo jedan cilj: ekonomski razvoj kontinenta. Već godinama europski čelnici tvrde da žele pomoći da se Afrika razvije. I dok javno govore da se s razlozima zbog kojih migranti iz većine afričkih zemalja stižu u Europu treba obračunati tamo, kritičari optužuju EU i SAD zbog njihova odnosa prema Africi: “Pomoći ćemo vam, ali ako koristi nama”.

Djevojčice i dječaci iz Ukrajine koji su na dvotjednom odmoru na Lošinju ne znaju da se oko njih u domovini digla politička bura Optužbe o zloupotrebi Ukrajinci otkrili skandal: Umjesto djece iz ratne zone, na Lošinju sinovi i kćeri političara

Nepovjerenje u institucije

– Iako je licemjerje konstanta europskog djelovanja, vidi se određeni pomak u svijesti europskih lidera jer najavljuju da će se s uzrocima problema suočiti na terenu. Europski projekt može opstati samo ako mu solidarnost bude u srži, a mi možemo biti optimisti tek kada se obećanja o rješavanju problema počnu ostvarivati – kaže nam politički analitičar Anđelko Milardović, koji će na svom Institutu za migracije i narodnosti od sljedeće godine u sklopu projekta proučavati kako su se globalizacija, migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija u EU reflektirale na Hrvatsku.

I dok je, kako ističe Deutsche Welle, dugo godina europska politika prema tom kontinentu bilo “groblje velikih riječi, dobrih namjera i neispunjenih obećanja”, europska ju je migrantska situacija promijenila, a stručnjaci upozoravaju da 100 milijuna Afrikanaca čeka da krene prema Europi.

Raqqa, Sirija Zbog povratka Assada Izrael ukida humanitarnu pomoć Sirijcima

EU je još uvijek glavni trgovinski partner Afrike – 36 posto ukupnog izvoza. Isto tako, neki su zapadni analitičari upozorili da je jedan od problema kontinenta manjak trgovine među afričkim zemljama jer čak 80 posto izvoza odnosi se na izvoz izvan kontinenta. No, to su službene brojke jer neprijavljene trgovine, zbog nepovjerenja Afrikanaca prema institucijama svojih zemalja, ima podosta.

U sljedećem proračunskom razdoblju EU će za Afriku izdvojiti 40 milijardi eura nadajući se da će privatni investitori slijediti taj put. Angela Merkel već je i kreirala inicijativu “Dogovor s Afrikom”, kojom se želi afričke zemlje učiniti atraktivnijima privatnim investitorima. S druge strane, francuski je predsjednik Emmanuel Macron najavio fond za digitalne “startupove” vrijedan 76 milijuna dolara. Još jedan korak naprijed napravio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je rekao da bi Unija mogla ponuditi Africi sporazum o slobodnoj trgovini. Sve to dokazuje da su migracije zauvijek promijenile europsko gledanje na taj kontinent.

Vojska je na ulicama Hararea i u drugim gradovima nadgledala izbore Hrvatski promatrači: 'Zimbabve ima potencijal, ali je propustio šansu'

– Važno se fokusirati na klimatske promjene i edukaciju u Africi. To su dva najvažnija faktora koja mogu ublažiti velike migracije Afrikanaca u Europu. Uz to, neka se razvijene zemlje ne miješaju vojno u Afriku – kaže Milardović.

Rekolonizacija Afrike

No, neki tvrde da se taj kontinent, zbog slabosti, istodobno i rekolonizira. Prije tri godine Afrička je unija objavila izvješće koje je pokazalo da s tog kontinenta nelegalno odlazi čak 50 milijardi dolara svake godine jer multinacionalne kompanije znaju kako izbjeći plaćanje poreza. Usto, kontinent je između 1970. i 2008. izgubio čak 850 milijardi dolara. Najveće su krivce Afrikanci tada vidjeli u multinacionalnim kompanijama koje makinacijama cijenama, plaćanjima između povezanih poduzeća i izmicanjem profita iskorištavaju slabosti Afrike.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • pp:

    A dosta više ovih ljevičarskih gluposti. Ništa mi njima ne "dugujemo". Samo su si krivi. Japan je 45 bio poražena, uništena i okupirana zemlja na razini Filipina. Pa gdje je danas. Južna Koreja je bila na nivou Gane. Singapur je ... prikaži još! bio engleska kolonija. Kužite? Kolonija. Kad pričamo o europskom "imperijalizmu". Pa su danas dvostruko razvijeniji od Engleske. Dosta je više vašeg blesavog libtard proljeva i nametanja krivnje Zapadu. Dosta. Baš me briga za Afriku i njihove probleme. Sami su krivi. Kao i mi. Mi Hrvati samo sami krivi. I trebamo se primit posla, a ne kukati.

  • KaraMarko:

    I EU i Afrika postaju jako slicne...

  • Zapadnjak:

    africko licemjerje je nevjerojatno, naravno da eu pomaze kad ima koristi, pa nije eu humanitarna organizacija, jos ispada da je eu kriv sto je afrika takva kakva je jer im ne daje svoje novce, a cinjenica je da je u ... prikaži još! africi korupcija na ekstremnim razinama, obrazovanje im je smece itd itd itd, a nista od toga nije krivnja europskih bijelaca... ironicno, istovremeno sve vise africkih drzava upada u kinesku "duznicku zamku" pa se rijetko tko buni protiv toga dok im kineske drzavne kompanije pruzmaju tzv. "kljucnu infrastrukturu", zeljeznicke kompanije, kompanije koje se bave vađenjem resursa, npr. dijamanata i slicno... a sto se tice ovog izljeva mrznje prema zapadnim kompanijama pozivam sve zapadne kompanije da na ovakve antikapitalisticke uvrede pogase sve sto imaju u africi pa kad pocnu umirati od gladi duplo vecim stopama nego danas mozda im osnovna poduzetnicka logika prebacivanja novca (kojeg ne misle trenutno uloziti) u maticnu zemlju vise ne bude problem...