Naslovnica Vijesti Svijet

Afganistanski izbori održani u relativnom miru, premda je izlaznost mala

Talibanski pobunjenici napali su nekoliko biračkih mjesta u raznim dijelovima zemlje, nastojeći omesti izborni proces, no snažne mjere sigurnosti spriječile su veće nasilje kakvo je znalo obilježiti prethodne izbore.
28. rujna 2019. u 19:19 2 komentara 308 prikaza
Izbori u Afganistanu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

 Stroge mjere sigurnosti zajamčile su da afganistanski predsjednički izbori u subotu prođu u relativnom miru, premda mala izlaznost birača, izolirani manji napadi i pritužbe povećavaju bojazan od toga da bi nejasan rezultat zemlju mogao odvesti u daljnji kaos. 

Afganistan: Napad talibana gađali skrovište militanata Najmanje 35 osoba ubijeno na vjenčanju u operaciji afganistanske vojske

Preliminarni rezultati ne očekuju se prije 17. listopada, a konačni rezultati će biti objavljeni 7. studenoga. Ako nijedan kandidat ne osvoji 51 posto glasova, održat će se drugi krug izbora za dva vodeća kandidata.

Talibanski pobunjenici napali su nekoliko biračkih mjesta u raznim dijelovima zemlje, nastojeći omesti izborni proces, no snažne mjere sigurnosti spriječile su veće nasilje kakvo je znalo obilježiti prethodne izbore. 

"Ovo su bili najpošteniji i 'najzdraviji' izbori u odnosu na prethodne", rekao je Hava Alam Nuristani, voditelj Nezavisnog državnog izbornog povjerenstva (IEC), po završetku glasanja.

Deseci tisuća Afganistanaca odvažili su se izaći na izbore unatoč tomu što su pobunjenici prijetili napadima, a omela su ih i kasnije otvorena biralištima. To je velik test sposobnosti vlade koju podupire Zapad, u nastojanju da zaštiti demokraciju od talibanskih pokušaja da ih ometu u toj nakani. 

IZRAELSKI IZBORI Konačni rezultati: Gantz osvojio jednog zastupnika više od Netanyahua

Ministarstvo obrane izvijestilo je da su u pobunjeničkim napadima smrtno stradala dvojica policajaca i jedan civil te da je ozlijeđeno 37 osoba.

Diljem zemlje raspoređeni su deseci tisuća vojnika da bi zaštitili biračke i biračka mjesta. Dužnosnici državnoga izbornog povjerenstva nisu odmah podijelili pojedinosti o izlaznosti, no zapadni diplomati u Kabulu procjenjuju da je ona niska zbog bojazni od nasilja i kasnijeg otvaranja nekih birališta. 

Glasanje je na nekim mjestima u zemlji produljeno za dva sata pošto su uklonjeni tehnički problemi.

Neovisni promatrači i aktivisti kazali su da je usporeniji tempo glasanja na nekim mjestima izazvao pomutnju, a pred biralištima su se formirali dugački redovi. "Za prvog nam je birača trebao 31 minut, no kod svakog sljedećg bilo je lakše, sve je bilo gotovo u pet minuta, a potom prosječno u 3 minute i 30 sekundi", rekao je promatrač Nišank Motvani, stacioniran u Kabulu.

Talibani, koji pod kontrolom drže veći dio afganistanskog teritorija nego u bilo kojem trenutku od pada režima 2001. godine, ranije su upozorili više od devet milijuna registriranih birača da ostanu kod kuće ili riskiraju teške posljedice. 

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Toni66:

    Afganistanci "biraju predsjednika". Blago njima odkada im cijela zapnjaćka demokracija donese sreču i pamet već punih 18 godina .. "Talibani" prijete napadima, nevjerovatno i super sranmotno koji napor novac žrtve i vriejme uloženo ratom Qvantanom pritiv bosnogih nepismenih nikako naoružanih ... prikaži još!užanih ; ako uglavnom sa nožem - koji i poneki super starim kalašnjikovim sa par metaka . Koliko ono Rsija se sramotila i izgbila rat sad NATO + Amerika + prijatelji arpi svi tehnika naoružanje znanje i pola Afgana koji su prekršteni u demokrate te ih slušaju i prate . Rezultat , pitam se namjerno tako i drugačije nikako . Dok je Teritorijalista sa njima rat voditi nikaovi gubitci u 18 godna a na strani Afgana koliko 500 -700 .000 i ratuju dalje do zadnjega kao indijanci . Na krju ostaju udivice - bez marama i burki - sloboda jškoju im donese Amerika .. Naravno djece trorista izginulih isto nitko ne piše jel to nije red ili koga briga !!!Buduće generacije če imati opet teren za vježbe i uzgoj Bio produkta koji tamo uspijeva !

  • Avatar Dumen
    Dumen:

    Zanimljivo .