Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Todorića brani čovjek koji je Miloševiću rekao istinu u lice

Angažman Zdenka Tomanovića odbio je od Todorića neke druge suradnike koji nisu željeli da ih se povezuje s čovjekom koji je surađivao s balkanskim krvnikom
26. listopada 2017. u 07:10 36 komentara 22253 prikaza
Zdenko Tomanović
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ivica Todorić angažirao je nekoliko odvjetničkih timova. 
Neki su već prekinuli suradnju, a kao odvjetnika zaduženog za moguće izručenje angažirao je još prije nekog vremena Zdenka Tomanovića, poznatog beogradskog odvjetnika koji je, među ostalima, zastupao i Slobodana Miloševića u Haagu, iako je više bio odvjetnik u sjeni, s obzirom na to da se Milošević branio sam.

Ivica Todorić i supruga Skupi tim Napušten od svih: Todoriću otkazali savjetnici i odvjetnici

Branio je i Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam na suđenju u Beogradu za ubojstvo vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franića 2008. godine u Zagrebu. Jocić je bio optužen da je organizirao ubojstvo, no Žalbeni sud u Beogradu ga je pravomoćno oslobodio krivnje. Od Tomanovića nismo dobili komentar vezan uz njegov angažman za Todorića.

Cijenjen u Srbiji

Veoma je cijenjen u srbijanskom pravosuđu. Karijeru je počeo u sudstvu, no ubrzo se usmjerio na odvjetnički posao. Zatupao je brojne elektroničke i pisane medije te značajne kompanije, a karijeru mu je najviše obilježila suradnja s Miloševićem. Miloševiću je jednom rekao da su prosvjednici u pravu, nakon čega ga Milošević nije htio vidjeti, ali ga je ipak nekoliko godina poslije angažirao.

No taj angažman je, s druge strane, odbio neke druge tvrtke koji više nisu htjele da ih brani Miloševićev odvjetnik. Prema informacijama, od angažmana su odustali američki odvjetnici koje je Todorić prve angažirao, još u lipnju, a zadržao je domaće odvjetnike Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, koje je također angažirao ljetos, te odvjetnike iz zagrebačkog ureda Wolff Theis, specijalizirane za trgovačko pravo.

Suradnja s komunikacijskim timom koji je trebao predvoditi Aljoša Roksandić, koji ih je i povezao s američkim odvjetnicima, raskinuta je. Iako se nagađa da je Todorić ovih dana viđen u Beogradu, prema saznanjima osoba bliskih njegovu timu, još je u Londonu i često mijenja mjesta boravka. Odvjetnici Sloković i Prodanović uložili su žalbu sudu na odluku o istražnom zatvoru za Todorića, a u ponedjeljak je za Todorića izdan europski uhidbeni nalog.

Ivica Todorić Mislav Šimatović Todorić je u žiži javnosti, ali najvažnije je spasiti Agrokor

Uskoro popis tražbina

I dok je pozornost usmjerena na uhićenja, posao u koncernu se nastavlja kako bi nagodba, prema planu, završila u travnju 2018. godine. Todorić se i dalje “brani” pišući blog, ali činjenice koje iznosi sve su manje relevantne. Vraća se na činjenice koje su već objašnjene, kao što je tzv. roll up model kreditiranja, ili napada izvanrednu upravu u Agrokoru i članove Vlade. Kao što je najavljeno, uskoro će biti objavljena lista svih tražbina od Agrokora i njegovih tvrtki.

U koncern je stiglo oko 12 tisuća tražbina. Zatim će se formirati stalno vjerovničko vijeće, za koje prijedlog daju sami vjerovnici. A potom se ide u restrukturiranje. Tada će se bolje znati i slika vrijednosti tvrtki i njihove održivosti te kako ih prodati, a o čemu će u procesu nagodbe odluku donijeti sami vjerovnici. Proces nagodbe donijet će i već najavljeni otpis potra??ivanja, koji se spominje u iznosu do čak 50 posto.

Već je na samom početku bilo jasno da će najveći proces restrukturiranja trebati obaviti u Konzumu. Jer su i prijašnje analize pokazale da je previše trgovina, a s obzirom na promet isplativosti nema.

Ni rezultati poslovanja u ovoj godini nisu još dostigli prošlogodišnje rezultate, ali prema riječima izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, do kraja godine će ih dostići. Operativno poslovanje ostalih tvrtki iz koncerna je dobro, a neke posluju čak i bolje nego lani. Sve to poslovanje spasio je kredit iz lipnja. Bez njega bi već odavno bio proglašen stečaj. A kreditori su uvjetovali davanje kredita samo uz roll up model, tj. refinaniciranje. Kredit je omogućio poboljšanje operativnog poslovanja, a upravo to povećava i vrijednost kompanija u koncernu, što ostavlja više novca za povrat dugova, tj. namirenje vjerovnika – od banaka i fondova do dobavljača.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni ured u Dubrovniku K. Grabar-Kitarović: 'Na Todorićevoj je savjesti da odluči kako će dalje postupati' Ivica Todorić Afera Agrokor Izdana crvena tjeralica za Todorićem: Hoće li ga uskoro uhititi? Ivici Todoriću određen je pritvor, a njegovi najbliži suradnici pušteni su da se brane sa slobode AFERA AGROKOR Todorić napao Plenkovića: 'Ponovno iznosite neistine'
PLAN IZGRADNJE
Otto Barić najavio tko će platiti Dinamov stadion: Koštat će oko 450 milijuna kuna
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • vladimir964:

    Pašto onda, ako je branio Miloševića ili bilo koga. To mu je profesija, ni uličarke ne biraju kime će leći.

  • wice:

    Ja tvrdim da je Todorić u Moskvi gdje je več sve dogovorio sa Rusima. Popratite malo njegove blogove,izjave ruskog veleposlanika,direktora Sber banke pa će vam biti malo jasnije koliko su sinhronizirane od prvoga dana. Imam nekakav osječaj da je ovo ... prikaži još!o izrežirano još prije 2-3 godine.

  • mikrogrizzly:

    Da posudim riječ iz slovenskog jezika - dakle, taj megaproces će biti samo "oblizek" za tzv. urbane odvjetničke urede gdje će se "nakrmiti para", a i cifre notornog podmićivanja pravosudnih djelatnika će "štrcnuti u nebo", počevši od jednog dnevnog lista ... prikaži još! koji ima pretplatu na povjerljivu sudsku i državnoodvj. dokumentaciju i koji bez pardona plati i onda objavi npr. "zapisnik sa saslušavanja". U konačnici, nakon 10-ak godina će kazna biti primjerena - godinu dana zatvora zamijenjeno radom za opće dobro, tj. guliti krumpir u Caritas kuhinji. Puk će smatrati da bi bilo primjerenije da godinu dana gule luk, ali ajde... I to bi bilo to - tresla se brda, obogatili se odvjetnici koji paradiraju uokolo u super skupim odijelima i balonerima i još im mediji prate svaki korak.