Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agrokor

Osumnjičeni ostaju na slobodi! Ivan Todorić u Hrvatskoj dao iskaz DORH-u

Ivan Todorić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.10.2017.
u 13:10

– Odbijena je žalba Državnog odvjetništva i potvrđena je odluka suca istrage – kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage koji je prošlog tjedna odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u aferi Agrokor.

Sudac Zoran Luburić u srijedu je odredio istražni zatvor jedino Ivici Todoriću, dok je ostalim osumnjičenima omogućio da se brane sa slobode. Izvanraspravno vijeće potvrdilo je odluku suca istrage, uz iste argumente da okolnosti koje bi trebale upućivati na opasnost od utjecaja na svjedoke nisu dovoljno određene, tako da stoje argumenti za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Ivan Todorić vratio se u Hrvatsku

Uz nedostupnog Todorića i njegove sinove Antu i Ivana koji su se tek u petak, odnosno u ponedjeljak vratili u Hrvatsku, u slučaju Agrokor osumnjičeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili Nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ivan Todorić
1/4

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Ante Todorić ponovno otputovao u London

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, rekao je da je njegov branjenik otišao u London gdje živi i radi. – Ako bude potrebno, on će se vratiti u Hrvatsku – kazao je Olujić te je dodao   

– Zadovoljni smo takvom odlukom. Da je odluka bila drukčija, vratio bi se u Hrvatsku – rekao je Olujić i dodao da se Ante Todorić slobodno može kretati. – Gospodin Zdravko Marić nije pretjerano bitan svjedok, a kamoli krunski svjedok – kazao je Olujić o mogućem svjedočenju ministra financija u ovom slučaju.  

Ivan Todorić vratio se u Hrvatsku i prijepodne je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, potvrdila je za N1 njegova odvjetnica Jasna Novak.

Kako se doznaje, i on je, kao i njegov brat Ante i ostali osumnjičenici koje se tereti za malverzacije u Agrokoru, porekao krivnju. Kao i ostalim članovima uprave, na teret mu se stavlja da je sudjelovao u lažiranju financijskih izvješća, čime su prikazivani nerealni rezultati poslovanja Agrokora.

Jasna Novak izjavila je da je njen branjenik, osumnjičen u slučaju Agrokor, iznio kratku obranu u Državnom odvjetništvu, ali nije odgovarao na pitanja. – Mlađi sin Ivice Todorića došao je na razgovor u terminu koji su u odredili u Državnom odvjetništvu – kazala je Novak ispred zgrade Županijskog suda.

Iznio je kratku obranu

– Iznio je kratku obranu i za sada nije odgovarao na pitanja, s obzirom na veličinu i opsežnost predmeta – dodala je odvjetnica, potvrdivši da je ranije bio službeno odsutan i nalazio se u Americi i Švicarskoj. – Stavljaju mu se na teret identična kaznena djela kao i svima ostalima – zloporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i neuredno vođenje poslovnih knjiga. Njegove planove za sada ne znam, ali supruga mu je u vrlo visokom stupnju trudnoće, praktički kroz nekoliko dana trebala bi roditi pa vjerujem da će iz tog razloga morati otići iz Hrvatske. Ali naglašavam, svakom pozivu bilo suda, Državnog odvjetništva ili nekog drugog tijela, on će se odazvati – kazala je Novak.

Nije htjela odgovoriti na pitanja novinara zna li Ivan gdje mu je otac Ivica koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je raspisana tjeralica nakon što mu je jedinom od 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor prošlog tjedna određen istražni zatvor.

Poduzetnik i vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, osvrćući se na aferu Agrokor, rekao je jutros u emisiji "Poslovni tjedan" Hrvatskog radija da mu je cijela situacija oko Agrokora velika enigma. 

– Ono što me muči jest pitanje kakvi su to vlasnici i kakav je to menadžment kod dobavljača da postanu toliko izloženi jednom kupcu. Kad bih ja bio vlasnik, odmah bih sve te menadžmente posmjenjivao. Taj menadžment nema nikakvog uvida u stanje poslovanja niti ima viziju dugoročne održivosti tih poduzeća – rekao je Roglić koji smatra da je Vlada, u vezi s Agrokorom, učinila jedinu moguću stvar. 

Trebala bi biti donesena i pravomoćna presuda o odluci suca Županijskog suda u Zagrebu da se Ivici Todoriću odredi istražni zatvor. 

Todorić: Vratit ću se u Hrvatsku čim prikupim dokaze

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da nema informacije gdje se nalazi bivši predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić, za kojim je raspisana tjeralica. 

Ivan Todorić
1/37

Todorić je na svojem blogu jučer, nakon što je u subotu raspisana tjeralica za njim, ponovio da su on i njegovi suradnici izloženi političkom  progonu. Ustvrdio je kako prikuplja činjenice kojima dokazuje da je "projekt rušenja Agrokora stvoren u sprezi između hrvatske političke elite i stranih lešinarskih fondova" te poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika".

Komentara 38

BA
barbaizamerike
09:25 23.10.2017.

Anketa :Ponovo pritvorit

HY
Hystria
12:39 23.10.2017.

Pojio vuk magare Ostala samo kopita

EL
elkomadante
12:53 23.10.2017.

ocekujemo priopcenje za javnost kako je glavni drzavni odvjetnik dao ostavku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije